fbpx

Έτσι θα κάνεις την πιο δυνατή ανάβαση με το ποδήλατο σου!

Έτσι θα κάνεις την πιο δυνατή ανάβαση με το ποδήλατο σου!

Η ανάβαση με το mountain bike σίγουρα σου φαίνεται …βουνό, όμως είναι ίσως το καλύτερο τμήμα της προπόνησης με το ποδήλατο σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τα MTB hacks για να μην ξεμείνεις ποτέ ξανά στο μονοπάτι

 

Σίγουρα θέλεις να την κάνεις καλά και σωστά ώστε να αποκομίζεις τα μέγιστα οφέλη από την προπόνηση.

Πως μπορείς να βελτιστοποιήσεις την ανάβαση;

 

Επένδυσε στα πεντάλ

Εξόπλισε το ποδήλατο σου με ειδικά πετάλια και ποδηλατικά παπούτσια τύπου mountain με σχαράκι spd, γιατί η μεταφορά της δύναμης από τη σκληρή σόλα του παπουτσιού γίνεται άμεσα προς το πετάλι χωρίς να χάσεις τον έλεγχο του ποδηλάτου.

 

Βρες τον σωστό ρυθμό

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις είναι σημαντικό να έχεις την κατάλληλη ταχύτητα περιστροφής των πεταλιών. Ένας καλός και ομαλός ρυθμός είναι από 60 έως 80 στροφές το λεπτό, δηλαδή μια φορά κάθε δευτερόλεπτο τα πετάλια να διαγράφουν μια πλήρη περιστροφή (=60 στροφές το λεπτό). Σκοπός είναι να χρησιμοποιήσεις τους μυς της αντοχής και όχι τους μυς για δύναμη, όπως οι σπρίντερς. Εάν πιέζεις δυνατά χρησιμοποιείς τους ‘γρήγορους’ μυς, οι οποίοι σου δίνουν αρκετή δύναμη, αλλά για λίγο χρονικό διάστημα.

 

Πρόσεχε τη στάση του σώματος

Στο βουνό απαιτείται να διατηρείς την ενέργεια σου όσο γίνεται σε υψηλό επίπεδο. Για την ομαλή ανάβαση πολύ σημαντική είναι και η στάση του σώματος πάνω στο ποδήλατο, που επηρεάζει την ισορροπία, άρα και την πορεία σου κατά την ανάβαση. Για να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο φέρε το σώμα σου προς τα μπροστά, κάτσε στη μύτη της σέλας μεταφέροντας το βάρος στα χέρια και με λυγισμένους αγκώνες τράβα το τιμόνι, ώστε να σε βοηθάει να ανεβαίνεις άνετα.

Σε πολύ απότομες κλίσεις είναι καλύτερα να σηκώνεσαι από τη σέλα, λυγίζοντας ελάχιστα τα γόνατα για καλύτερο έλεγχο. Εάν νιώσεις να γλιστράει ο πίσω τροχός μπορείς απλά να μεταφέρεις το βάρος σου όσο χρειάζεται προς τα πίσω. Η ανάβαση δεν είναι μια στατική κατάσταση για το σώμα μας, αλλά δυναμική, αλλάζοντας θέση μπρος – πίσω, για να διατηρούμε ευθεία πορεία προς τα πάνω με τέλεια ισορροπία.