fbpx

Έτσι θα προστατεύσεις τον …προστάτη σου!

Έτσι θα προστατεύσεις τον …προστάτη σου!

Ο προστάτης, αδένας σε σχήμα και μέγεθος κάστανου που βρίσκεται μπροστά από την κύστη.

Η επίδραση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, επηρεάζει το μέγεθος του προστάτη, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα. Με το πέρασμα των ετών, μάλιστα, ο αδένας αυτός καταλήγει συνήθως με αρκετή διόγκωση, στους μισούς άνδρες άνω των 60 ετών και στους 8 στους 10, άνω των 80 ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 3 καλά που σου κάνει να πίνεις ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάς

 

Η διόγκωση του αδένα προστάτη, όμως, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον άνδρα, μεταξύ αυτών, την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή ακόμα και κακοήθεια, ενώ υπάρχουν τρόποι να προληφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις. Η διατροφή σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πρόοδο της ηλικίας ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος ούτε οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου (ο οποίος μπορεί βέβαια να συνυπάρχει με την ΚΥΠ), όπως μας ενημερώνει ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Στυλιανός Κοντός MD, PHD, FEBU, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου .

 

Συμπτώματα

 • Δυσκολία στη ροή των ούρων. Ο άνδρας το βιώνει σαν καθυστέρηση έναρξης ούρησης, αργή ροή ούρων, διακοπτόμενη ούρηση και τελικά αίσθημα ατελούς κένωσης κύστης.
 • Πλήρης αδυναμία κένωσης κύστης, επίσχεση ούρων δηλαδή. Λόγω της ατελούς κένωσης της κύστης ο ασθενής αναγκάζεται να ουρεί συχνά ακόμα και να διακόπτει τον ύπνο του για να ουρήσει (νυκτουρία). Την ημέρα υπάρχει συχνουρία (πάνω από 10 φορές ημερησίως).
 • Επιτακτική ούρηση, όσο εξελίσσεται η νόσος. Αυτό συμβαίνει καθώς η κύστη ξεκινά την διαδικασία της ούρησης χωρίς την «συναίνεση» του ασθενούς. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση εντονότατης επιθυμίας ούρησης όταν ο άνδρας πλένει τα χέρια του ή όταν βρίσκεται σε ψυχρό περιβάλλον.
 • Κάθε άνδρας που πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών, με ή χωρίς ενοχλήματα πρέπει να ελέγχεται και να εκτιμάται προσεκτικά.

 

Βασική εξέταση είναι η δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό. Πληρέστερη εξέταση είναι το Υπερηχογράφημα Κύστεως και Προστάτη, που δίνει πολύ καλή εικόνα του εσωτερικού της κύστης και του προστάτη.

«Η μέτρηση του PSA είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να ανακαλύψει έγκαιρα τον καρκίνο του προστάτη όταν αυτός είναι απόλυτα θεραπεύσιμος, σώζοντας κυριολεκτικά την ζωή του ασθενούς» τονίζει ο κ. Κοντός.

Υπάρχουν διαιτητικές συμβουλές για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την καθυστέρηση της διόγκωσης του προστάτη.

 

Δείτε ποιες είναι:

 • Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αύξηση του όγκου του προστάτη.
 • Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Η πλούσια διατροφή σε β-καροτίνη και βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
 • Συνιστάται αύξηση της πρόσληψης των υγιών λιπών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και ο περιορισμός της πρόσληψης των κορεσμένων λιπών.
 • Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη υγρών σε 2 λίτρα. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών μετά το βραδινό σας γεύμα.
 • Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Περιορίστε τα ποτά το βράδυ.
 • Προσπαθήστε να ουρείτε το αραιότερο κάθε 3 ώρες.
 • Αποφύγετε φάρμακα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά και διουρητικά.