fbpx

Έτσι θα στήσεις το καλύτερο PC για ατέλειωτο Gaming

Έτσι θα στήσεις το καλύτερο PC για ατέλειωτο Gaming

Θες να παίζεις με τις ώρες και φυσικά θέλεις να μην …κολλάει και σου την σπάει!

Μπορείς να πας να το αγοράσεις έτοιμο αλλά δεν σου το συστήνουμε! Αν θες να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα είναι καλό να επιλέξεις το στήσιμό κομμάτι-κομμάτι προκειμένου ώστε να διασφαλίσεις ότι θα παίρνεις το 110% από κάθε τους υποσύστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρει ο σταθερός υπολογιστής σου να αντέξει στα χρόνια!

Τη διαφορά θα κάνουν οι λεπτομέρειες και η προσεκτική επιλογή μεταξύ των αμέτρητων προτάσεων υποσυστημάτων που θα βρεις στην αγορά. Δεν αρκεί απλά να προτιμήσεις τα καλύτερα και τα ακριβότερα (αν μπορείς φυσικά, καν’ το) αλλά πρέπει να βρεις τον τρόπο να τα συνδυάσεις αποτελεσματικά μεταξύ τους. Εμείς σου δίνουμε τα απαραίτητα tips και συμβουλές, έτσι ώστε οι επιλογές σου να είναι οι σωστές.

Δες τι παίζει:

 

Μητρική κάρτα

Η μητρική κάρτα ή motherboard είναι η βάση του gaming rig σου. Πρόκειται για εκείνη τη μεγάλη κάρτα, πάνω στην οποία συνδέονται όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα και η επιλογή της είναι κομβικής σημασίας. Αρχικά εξαρτάται από τον επεξεργαστή που επιθυμείς για το σύστημά σου: επεξεργαστής και μητρική θα πρέπει «κουμπώνουν» μεταξύ τους, κάτι που μπορείς να δεις από το socket τους (πρέπει να έχουν το ίδιο). Πέραν αυτού, έλεγξε προσεκτικά το chipset της ώστε να βεβαιωθείς ότι σε καλύπτει. Η motherboard θα πρέπει να υποστηρίζει τη RAM που θες να εγκαταστήσεις στο PC σου αφήνοντάς σου περιθώριο για πιθανή αναβάθμιση -όσο πιο ψηλή η ταχύτητά της, τόσο το καλύτερο. Δώσε έμφαση στην ασύρματη συνδεσιμότητα (Wi-Fi 6) και φρόντισε να χωράει στο κουτί που θα επιλέξεις (οι βασικές σου επιλογές είναι ATX ή microATX).

 

Επεξεργαστής

Ο «εγκέφαλος» του υπολογιστή σου δεν είναι άλλος από τον επεξεργαστή του. Η CPU (central processing unit) καθορίζει την ισχύ του συστήματός σου, οριοθετώντας τι μπορείς να κάνει και τι όχι. Εδώ θα διαλέξεις κατά κύριο λόγο μεταξύ Intel και AMD. Με διαφορετική αρχιτεκτονική αλλά και άλλες προτεραιότητες, οι δύο εταιρείες διαθέτουν προτάσεις για όλα τα γούστα και τα budgets: Core i5, i7 και i9 από την Intel, Ryzen και Threadripper από την AMD. Η επιλογή σου έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις εφαρμογές που τρέχεις ως επί το πλείστον (π.χ. χρησιμοποιούν έναν ή πολλαπλούς πυρήνες ταυτόχρονα;).

 

Μνήμη RAM

Η RAM είναι υπεύθυνη για τον όγκο των άμεσα προσβάσιμων δεδομένων του υπολογιστή σου. Όσο πιο πολλή η RAM, τόσο περισσότερα δεδομένα θα μπορεί να διαχειρίζεται την ίδια στιγμή το gaming PC σου (είτε μιλάμε για μία εφαρμογή, είτε για καταστάσεις multitasking). Σε ενδιαφέρουν δύο πράγματα: η ποσότητα της RAM (πάντα σε πολλαπλάσια του δύο) και ο χρονισμός της (μετριέται σε MHz και θες να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος). Οι τιμές της RAM έχουν μειωθεί αρκετά πλέον, οπότε πρότασή μας είναι να ξεκινήσεις από τα 16 GB (2 DIMM x 8 GB) και αν στο επιτρέπουν τα οικονομικά σου να ανέβεις πιο πάνω.

 

Κάρτα γραφικών

Εδώ θα «φύγει» το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σου. Η κάρτα γραφικών σου είναι υπεύθυνη για ό,τι βλέπεις στην οθόνη σου -από την ανάλυση και την κίνηση, μέχρι τα εφέ και την ποιότητα των γραφικών γενικότερα. Δες προσεκτικά το budget σου και πάρε ό,τι καλύτερο σου επιτρέπει αυτό -μην κάνεις τσιγκουνιές! Αν καταλήξεις σε πρόταση της NVIDIA, δες την άρτι αφιχθείσα σειρά GeForce RTX 30 (στη χειρότερη συμβιβάσου με μία κάρτα από την αμέσως προηγούμενη, RTX 20). Σε περίπτωση που προτιμήσεις AMD, τότε ξεκίνα με τις Radeon Pro και συνέχισε με τις RX 5000 και RX 500. Αν οι απαιτήσεις σου είναι επιπέδου power user (4K gaming με τα settings στο max, ας πούμε) και είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις καλά, τότε να ξέρεις ότι και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν σε επιλεγμένα μοντέλα τους την ταυτόχρονη χρήση δύο καρτών (η NVIDIA το ονομάζει SLI, η AMD CrossFire). Διπλή κάρτα, διπλό κόστος!

 

Δίσκος

Βασική σου προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιλογή δύο δίσκων: ενός SSD και ενός HDD. Στον πρώτο θα εγκαταστήσεις τα Windows και τα παιχνίδια που παίζεις κατά κύριο λόγο (είναι περιορισμένης χωρητικότητας γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξεις ποια θα ‘ναι αυτά) ενώ στον δεύτερο όλα τα υπόλοιπα (εφαρμογές, παιχνίδια, αρχεία, backups). Ο SSD (NVMe ή SATA με σαφή προτίμηση στο πρώτο) καθ’ ό,τι ταχύτερος, θα σου χαρίσει ακόμα καλύτερες επιδόσεις, ενώ ο HDD τη χωρητικότητα που τόσο έχεις ανάγκη. Μια πρόταση είναι να πας με συνδυασμό 512 GB/2 TB, εναλλακτικά για κάτι φθηνότερο δες λύσεις SSD στα 256 GB.

 

Τροφοδοτικό

Καλά όλα τα παραπάνω αλλά χρειάζονται και την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Εδώ υπεισέρχεται το τροφοδοτικό στο οποίο σε παρακαλούμε να δώσεις την ίδια προσοχή με όλα τα άλλα υποσυστήματα, αφού αποτελεί την «ασπίδα» του συστήματός σου σε περίπτωση προβλήματος στην τάση του ρεύματος. Η ισχύς του εξαρτάται από το τι έχεις επιλέξει για το gaming rig σου και πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τυχόν μελλοντικές αναβαθμίσεις. Προτίμησε λύση κατασκευαστή εγνωσμένης αξίας, με προστασία από υπέρταση και κατά προτίμηση αρθρωτή (modular) ώστε να αποφύγεις τα αχρείαστα καλώδια στο εσωτερικό του κουτιού.

 

Κουτί

Τα κουτιά των υπολογιστών πλέον διατίθενται σε κάθε πιθανό σχέδιο, σχήμα και χρώμα. Αρχικά επίλεξε κάτι που να ταιριάζει με το χώρο και το γούστο σου. Προτιμάς μία μίνιμαλ και πρακτική λύση ή θες το κουτί σου να αποτελεί ωδή στην τεχνολογία LED; Σε ό,τι κι αν καταλήξεις, αρχικά να βεβαιωθείς ότι ταιριάζει με τη μητρική σου κάρτα και εν συνεχεία να εξασφαλίσεις την επαρκή του ψύξη. Πολλά κουτιά έρχονται με προεγκατεστημένα ανεμιστηράκια, ωστόσο αυτό δε σε εμποδίζει να τα αντικαταστήσεις ή να προσθέσεις τα δικά σου. Όσο πιο μεγάλα είναι, τόσο λιγότερο θόρυβο θα κάνουν, οπότε έχε το αυτό υπ’ όψιν σου. Να προσέξεις να υπάρχει αρκετός χώρος για όλα τα υποσυστήματα και τα καλώδιά τους, ενώ αν προσανατολίζεσαι να του… βάζεις συχνά χέρι, προτίμησε κουτί που να αποσυναρμολογείται εύκολα και ει δυνατόν χωρίς την ανάγκη εργαλείων.

 

Αν τον συναρμολογήσεις  μόνος σου

Τώρα είσαι έτοιμος να στήσεις το gaming PC των ονείρων σου. Αν επιλέξεις να κάνεις ο ίδιος τη συναρμολόγηση, βεβαιώσου ότι ξέρεις απόλυτα τι κάνεις έτσι ώστε να μην προκαλέσεις κάποια -εκτός εγγύησης- ζημιά στα ολοκαίνουρια υποσυστήματά σου. Μην αμελήσεις τη θερμοαγώγιμη πάστα, βίδωσε καλά ακόμα και τη μικρότερη βίδα και έλεγξε δις τα καλώδια και τη συνδεσμολογία. Εννοείται πως αν δεν νιώθεις 100% σίγουρος, μπορείς να αφήσεις τη δουλειά στους ειδικούς (στο Πλαίσιο σου προσφέρουμε σχετική υπηρεσία) οι οποίοι θα αναλάβουν να μετατρέψουν τις επιλογές σου σε ένα αχτύπητο gaming rig!