fbpx

Αυτές οι τροφές σου δίνουν τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεσαι το καλοκαίρι

Αυτές οι τροφές σου δίνουν τους ηλεκτρολύτες που χρειάζεσαι το καλοκαίρι

Καλοκαίρι, ζέστη, ιδρώτας και ο οργανισμός σου χάνει υγρά και κατά συνέπεια ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί η επάρκεια υγρών στο σώμα και να ενισχυθεί η λειτουργία των μυών και των νεύρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως ορίζει ο καφές το πόσο πρωινό θα φας!

 

Δες ποιοι είναι οι βασικοί ηλεκτρολύτες που χάνονται και ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να τους αναπληρώσεις.

  1. Νάτριο

Ναι στο νάτριο αλλά όχι από το αλάτι που δίνει υπερβολική ποσότητα νατρίου ωστόσο είναι ο ηλεκτρολύτης που χάνεται στο μεγαλύτερο βαθμό όταν ιδρώνεις. Το αλάτι (σε μικρή ποσότητα) βοηθά τον οργανισμό να συγκρατεί το νερό διατηρώντας τα απαραίτητα επίπεδα ενυδάτωσης για περισσότερο χρόνο. Ένας αθλητής μπορεί να καταναλώσει ένα αλμυρό γεύμα όπως μια σούπα πριν την προπόνηση ώστε το σώμα να παραμείνει ενυδατωμένο κατά τη σωματική άσκηση.

  1. Χλώριο

Συνήθως το βρίσκουμε σε συνδυασμό με το νάτριο (το αλάτι”,” άλλωστε”,” ονομάζεται επίσημα χλωριούχο νάτριο) σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλλαντικά, τις έτοιμες σάλτες τις έτοιμες σούπες και τα πατατάκια. Το χλώριο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η ισορροπία υγρών στο σώμα, ο όγκος του αίματος η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα pH των σωματικών υγρών. Οι ελιές το μαρούλι η τομάτα και το σέλινο είναι τα ιδανικά σνακ για να αναπληρώσετε το χαμένο χλώριο.

  1. Κάλιο

Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα όπως το πορτοκάλι,  το πεπόνι, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα είναι μερικές επιλογές για επαρκή πρόσληψη καλίου μετά τη γυμναστική.

Μία μέτρια προς μεγάλη μπανάνα παρέχει 450-600 mg καλίου. Άλλες καλές πηγές καλίου είναι η πατάτα (λευκή και γλυκοπατάτα)  ο αρακάς, τα φασόλια, το αβοκάντο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι).

  1. Ασβέστιο

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται το γάλα είναι το ιδανικό «ποτό» για ενυδάτωση μετά τη γυμναστική. Το γάλα παρέχει υδατάνθρακες ασβέστιο νάτριο αλλά και κάλιο και ποιοτικές πρωτεΐνες επομένως βοηθά την αποκατάσταση των μυών. Μπορείτε να συνδυάσετε το γάλα με δημητριακά ή εναλλακτικά να πάρετε ασβέστιο από το γιαούρτι.

  1. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία τη νευρική λειτουργία την ενεργοποίηση ενζύμων και την ανάπτυξη των οστών. Το μαγνήσιο είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο στην αποφυγή της κόπωσης. Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά ο οργανισμός απαιτεί περισσότερο οξυγόνο και περισσότερη ενέργεια κατά τη σωματική άσκηση επομένως κουραζόμαστε πιο εύκολα. Πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά  τα προϊόντα ολικής άλεσης οι ξηροί καρποί το φιστικοβούτυρο και οι φακές.