fbpx

Γιατί η Volvo περιορίζει την τελική ταχύτητα των μοντέλων της;

Γιατί η Volvo περιορίζει την τελική ταχύτητα των μοντέλων της;

Πέρυσι η Volvo είχε ανακοινώσει πως θα περιορίσει την τελική ταχύτητα των μοντέλων της στα 180 χλμ./ ώρα και τώρα ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσει την απόφασή της αυτή. Η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειάς της για μηδενισμό των σοβαρών τραυματισμών και θανάτων σε ατυχήματα που εμπλέκονται αυτοκίνητά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: H Tesla φέρνει φτηνές μπαταρίες μεγάλης διάρκειας ζωής;

 

Ταυτόχρονα με τον περιορισμό της τελικής ταχύτητας στα 180 χλμ./ ώρα η σουηδική εταιρεία θέλει τόσο να καταδείξει τους κινδύνους των υψηλών ταχυτήτων κίνησης όσο και να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στην ασφάλεια.

Ένας άλλος λόγος είναι πως πάνω από κάποιες ταχύτητες τα συστήματα υποβοήθησης -η Volvo είναι από τους πρωτοπόρους στο συγκεκριμένο τομέα- δεν λειτουργούν εξίσου καλά και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα όλα τα μοντέλα της από εδώ και στο εξής θα διαθέτουν και το Care Key. Το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη τους να θέτει και άλλους περιορισμούς στην τελική ταχύτητα. Ειδικά αν το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί από τα πιο νεαρά μέλη της οικογένειας που έχουν και μικρότερη οδηγική εμπειρία.

Το σίγουρο είναι πως η ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική των 180 χλμ./ ώρα είναι υψηλότερη από τα νόμιμα όρια -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όπως είναι για παράδειγμα τα σημεία των γερμανικών Autobahnen στα οποία δεν υπάρχουν όρια. Εξίσου σίγουρο είναι πως οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι καταστροφικές και με σημαντικά μικρότερες ταχύτητες σε σχέση με τα 180 χλμ./ ώρα που θα επιτρέπει από εδώ και στο εξής η Volvo.

Ας ελπίσουμε όμως πως αυτό δεν θα οδηγήσει σε ακόμα πιο χαμηλές τελικές ταχύτητες που θα μπορούσαν να έχουν σα συνέπεια τη χρήση κινητήρων χαμηλότερης απόδοσης που ενδεχόμενα θα επηρέαζαν συνολικά τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

 

ΠΗΓΗ: CNN