fbpx

Κι όμως! Ο κακός ύπνος σε κάνει αντικοινωνικό

Κι όμως! Ο κακός ύπνος σε κάνει αντικοινωνικό

Όταν κοιμόμαστε καλά, αισθανόμαστε φρέσκοι, ξεκούραστοι, συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε κι έχουμε όρεξη για κοινωνικές συναναστροφές. Ως εκ τούτου, ο ύπνος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικότητά μας, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτός είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να κάνεις σεξ χωρίς προφύλαξη

 

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 18 υγιών νεαρών ανθρώπων αφού κοιμήθηκαν επαρκώς και μετά από μία νύχτα ανεπαρκούς ύπνου για να δουν πώς αντιδρούν.

«Η έλλειψη ύπνου οδηγεί τα άτομα να γίνονται λιγότερο κοινωνικά και να κρατούν μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αντιθέτως, οι εθελοντές που είχαν κοιμηθεί επαρκώς, έδειξαν ότι είχαν διάθεση για γνωριμίες και κοινωνικές επαφές .

Oι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της απώλειας ύπνου και της κοινωνικής απομόνωσης, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει μία«παγκόσμια επιδημία μοναξιάς».

«Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά των μοναχικών ανθρώπων κι έχει μειωθεί δραματικά η διάρκεια του ύπνου», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Έτι Μπεν Σιμόν συνεργάτης του Κέντρου Επιστημών Ύπνου στο Μπέρκλει.

«Χωρίς επαρκή ύπνο, γινόμαστε εσωστρεφείς και σύντομα γινόμαστε μοναχικοί ».