fbpx

Μάθε αν το πρόσωπό μπορεί να προδώσει την απιστία σου!

Μάθε αν το πρόσωπό μπορεί να προδώσει την απιστία σου!

Σύμφωνα με έρευνες άνδρες και γυναίκες μπορούν να «διαβάσουν» την απιστία στα πρόσωπα των συντρόφων τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με πιο “αρσενικά” πρόσωπα ήταν πιο πιθανό να θεωρηθούν άπιστοι, αλλά και να είναι όπως εκμυστηρεύθηκαν οι ίδιοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα αντιμετωπίσεις τα όσα σε …βασανίζουν μετά από ένα one stand

 

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες είναι σε θέση να εντοπίζουν τους άπιστους άντρες από την εμφάνισή τους, ενώ η αρρενωπότητα του προσώπου παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση. Αντίστοιχα οι άνδρες μπόρεσαν σε μικρότερο βαθμό να κρίνουν από εικόνες γυναικών αν είναι άπιστες.

 

 

Γράφοντας στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές περιέγραψαν πως ζήτησαν από ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες να κρίνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου 189 ενηλίκων που είχαν φωτογραφηθεί και συμμετείχαν σε προηγούμενες έρευνες. Συνολικά, 293 άντρες και 472 γυναίκες βαθμολόγησαν εικόνες γυναικών, ενώ 299 άνδρες και 452 γυναίκες έκριναν εικόνες ανδρών, βαθμολογώντας σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10 πόσο πιθανό πίστευαν ότι κάθε άτομο θα ήταν άπιστο. Οι εικονιζόμενοι στις φωτογραφίες είχαν εκ των προτέρων αναφέρει στους ερευνητές οποιαδήποτε απιστία προς το σύντροφό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες και οι γυναίκες στο σύνολό τους έδωσαν υψηλότερο βαθμό απιστίας στις εικόνες των ανδρών που είχαν παραδεχτεί απιστία. Όταν η ομάδα εξέτασε τα πρόσωπα των ανδρών που έδωσαν ενδείξεις για την απιστία τους, διαπίστωσαν ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα ήταν η αρρενωπότητα του προσώπου.

 

 

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη στην ομάδα ήταν ότι άνδρες και γυναίκες διέκριναν την απιστία κυρίως στις εικόνες των ανδρών και όχι των γυναικών και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ότι ίσως οι γυναίκες δεν είναι τόσο επιρρεπείς στην απιστία όπως οι άνδρες ή ότι τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν για το μακιγιάζ τους καλύπτουν τις ενδείξεις.

Ο Δρ Kristen Knowles, εξελικτικός ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Queen Margaret στο Εδιμβούργο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα κατέστησε σαφή τη σχέση μεταξύ της αντίληψης της απιστίας και της πραγματικής απιστίας.

Ωστόσο, η ομάδα τόνισε ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συνδέονται με το αν κάποιος είναι άπιστος και είναι αναγκαία περαιτέρω πειράματα με ένα ευρύτερο φάσμα φωτογραφιών συμμετεχόντων που θα συμπεριλαμβάνει και τους ηλικιωμένους, που μπορεί να έχουν περισσότερο χρόνο για να είναι άπιστοι.