fbpx

Μάθε πώς το μέγεθος του λαιμού σου μπορεί να δείξει την υγεία της καρδιάς σου

Μάθε πώς το μέγεθος του λαιμού σου μπορεί να δείξει την υγεία της καρδιάς σου

Το πιο λογικό είναι να μην έχεις σκεφτεί ποτέ την συσχέτιση του μεγέθους του λαιμού σου με την υγεία της καρδιάς σου. Οι άνδρες με μεγαλύτερους λαιμούς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Βραζιλία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 9 σημάδια της υπερπροπόνησης που πρέπει να προσέξεις

 

Μετά την ανάλυση περίπου 4.000 ανδρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση περιφέρεια του αυχένα για έναν άντρα ήταν περίπου 38 εκατοστά.

Για κάθε αύξηση της περιφέρειας του λαιμού κατά 2 εκατοστά ήταν 32% πιο πιθανό να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, 24% πιθανότερο να έχουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, 50% πιθανότατα να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και 22% πιθανότερο να έχουν χαμηλή HDL ή “καλή” χοληστερόλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 3 κακά που μπορεί να πάθεις αν δεν κάνεις συχνά σεξ!

 

«Οι αποθέσεις λίπους γύρω από το λαιμό σας μπορούν να παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες που οδηγούν στην συσσώρευση πλάκας στις καρωτιδικές αρτηρίες στο λαιμό, γεγονός που παρεμποδίζει την υγεία της καρδιάς σας», λέει η συγγραφέας της μελέτης CristinaBaena.

Επειδή η σχέση είναι πιθανό να οφείλεται σε υπερβολικό λίπος που κρέμεται πάνω από τους ώμους σου, οι άνδρες με πιο λεπτούς λαιμούς λόγω ισχυρών, ανεπτυγμένων μυών παγίδευσης πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο.

Τι να κάνεις; Πιάσε μια ταινία και δες πόσος είναι ο λαιμός σου.

«Εάν είναι μεγαλύτερος από 38 εκατοστά, προληπτικά επισκέψου το γιατρό σου» λέει η Baena.

Μπορεί να χρειαστεί να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση και να κάνεις εξετάσεις σακχάρου αίματος ή χοληστερόλης. Στη μελέτη της Baena, οι άνδρες με περιφέρεια του αυχένα μεγαλύτερο από αυτό είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν 3 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.