fbpx

Μήπως λούζεσαι με λαουρικό θειικό αμμώνιο χωρίς να το ξέρεις;

Μήπως λούζεσαι με λαουρικό θειικό αμμώνιο χωρίς να το ξέρεις;

Τα μαλλιά αποτελούσαν πάντοτε το αιώνιο πρόβλημα πολλών ανδρών. Άλλο τα χάνουν νωρίς  άλλοι το πολεμάνε με θεραπείες και άλλοι τα έχουν όλα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γενικά όμως όλοι τα προσέχουν και οι περισσότεροι προσπαθούν να επιλέξουν ένα καλό σαμπουάν. Είναι όμως όλα τα σαμπουάν κατάλληλα για το κεφάλι σου;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να κάνεις το αποσμητικό σου να διαρκεί όλη μέρα

 

Τα σαμπουάν περιέχουν δυο- τρία συστατικά που καθαρίζουν τα μαλλιά μας αλλά και πολλά άλλα πιθανώς τοξικά για λόγους πολύ διαφορετικούς κυρίως ψυχολογικούς.

Υπάρχουν δύο είδη συστατικών στα σαμπουάν. Το ένα είδος καθαρίζει το κεφάλι μας. Το άλλο «χαϊδεύει» τις αισθήσεις μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα από τα πιο δημοφιλή σαμπουάν στον κόσμο το Ρantene Ρro V. Από τα 22 συστατικά του μόνο τρία καθαρίζουν τα μαλλιά. Τα υπόλοιπα κάνουν καλό στην ψυχολογία του ατόμου που λούζεται.

 

 

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ξοδεύονται περίπου 230 δισ. δολάρια για προϊόντα ομορφιάς γράφει ο Μπιλ Μπαν στο διαδικτυακό περιοδικό Salon.com. Από αυτά τα 40 δισ. αφορούν σαμπουάν και κοντίσιονερ. Έτσι οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν αρκούνται απλώς σε ένα αποτελεσματικό προϊόν. Ρίχνουν το βάρος τους στο να πείσουν τον καταναλωτή ότι το δικό τους σαμπουάν προσθέτει αξία στη ζωή του. Γι΄ αυτό στα μπουκάλια με τα σαμπουάν προστίθενται και άλλες ουσίες ώστε το καλλυντικό να γίνει πιο «πολυτελές» ή πιο «αποτελεσματικό».

Ας πούμε έχετε λιπαρά μαλλιά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια απορρυπαντική ουσία δηλαδή χημικά που αντιδρούν σε νερό και λίπος.

 

 

Όταν λούζεστε και τρίβετε το κρανίο σας η απορρυπαντική ουσία του σαμπουάν προσκολλάται στο λίπος και μετά καθώς ξεβγάζετε τη σαπουνάδα με νερό φεύγει παρασέρνοντάς την. Η απορρυπαντική ουσία που συναντάμε πιο συχνά σε σαμπουάν είναι το λαουρικό θειικό αμμώνιο. Αυτό το ημίρρευστο κίτρινο υγρό σε συνδυασμό με το νερό  αρκεί για να καθαρίσει τα μαλλιά μας και να απομακρύνει κάθε ίχνος λιπαρότητας.

Τα σαμπουάν  πέραν της καθαριότητας δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να αισθανθεί καλύτερα προσφέροντας στα μαλλιά του γυαλάδα πυκνότητα χρώμα μυρωδιά και εξωτικά συστατικά. Όλα αυτά  που δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα επιστρατεύονται για να μας πείσουν ότι κάτι ξεχωριστά όμορφο συμβαίνει στα μαλλιά μας.

Τα περισσότερα από τα συστατικά των σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας ή στο περιβάλλον όπου καταλήγουν  όταν ξεπλένουμε το κεφάλι μας. Η έμφαση βέβαια είναι στη λέξη «μπορεί» καθώς από τις 80.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε μελετήσει ενδελεχώς μόνο τις 500. Άρα είναι δύσκολο να πούμε τελικά αν και πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η καθημερινή χρήση του σαμπουάν.