fbpx

Μήπως τελικά το μουρουνέλαιο δεν είναι αυτό που νομίζεις;

Μήπως τελικά το μουρουνέλαιο δεν είναι αυτό που νομίζεις;

Το μουρουνέλαιο υπερτονίζεται στις διαφημίσεις ως προϊόν πλούσιο σε ω-3 λιπαρά και βιταμίνη  D, αφήνοντας την βιταμίνη Α στα «ψιλά γράμματα…. Και όχι μόνο! Αν είσαι από  εκείνους που είδες τη διαφημιστική καμπάνια και νομίζεις ότι θα γίνεις superman τότε καλό θα είναι να δεις  που πραγματικά είναι ωφέλιμο το μουρουνέλαιο και μεταξύ άλλων να μάθεις για τη ρετινόλη.

Το μουρουνέλαιο εξάγεται από το ήπαρ των ψαριών γάδου . Ως πηγή του υγιούς ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και άλλες βιταμίνες , μουρουνέλαιο είναι ένα ευεργετικό συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, όπως με τα περισσότερα συμπληρώματα , έχει επίσης κάποιες πιθανές παρενέργειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί είναι καλό να πίνεις ζεστό τσάι ακόμα και το καλοκαίρι!

 

Ένα κουταλάκι του γλυκού μουρουνέλαιο ή 1 κάψουλα από ανάλογο σκεύασμα προμηθεύει τον οργανισμό με 250 μgr  – 800 μgr βιταμίνης Α και η διακύμανση είναι τόσο μεγάλη γιατί μετά την επεξεργασία του συμπληρώματος ενδέχεται να γίνει εκ νέου πρόσθεση ρετινόλης (ενεργούς βιταμίνης Α).

Αν και η χαμηλή έως μέτρια δόσεις είναι συνήθως ασφαλές για υγιείς ενήλικες , μουρουνέλαιο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις ήσσονος σημασίας . Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ( NIH ) δείχνει ότι οι υπερβολικές δόσεις ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας — από ρινορραγίες ή αίμα στα ούρα σε εγκεφαλικό επεισόδιο ( αιμορραγιών ) . Το ιχθυέλαιο μπορεί επίσης ” να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα , συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υψηλή πίεση του αίματος . ”

Ωστόσο ο οι γιατροί προειδοποιούν ότι για τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων σε μεγαλύτερες ποσότητες ή και για παρατεταμένες χρονικές περιόδους , διότι ” τα προϊόντα λάδι από το συκώτι ψαριών ( όπως το μουρουνέλαιο ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της βιταμίνης Α ή D τοξικότητα . ” Το Γραφείο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των συμπληρωμάτων διατροφής αναφέρει ότι το υψηλό επίπεδο αποθήκευσης της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες , ηπατικές διαταραχές , μειωμένη οστική πυκνότητα που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση , και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος . Υπερβολική βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που κυμαίνονται από ναυτία, αδυναμία και απώλεια βάρους σε υπερασβεστιαιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία , πέτρες στα νεφρά ή την αποτυχία. Τα άτομα που λαμβάνουν πολυβιταμίνες τακτικά ή σε υψηλές δόσεις θα πρέπει να ενημερώνουν τον ιατρό τους.

Η βιταμίνη Α στη μορφή που θα τη βρούμε στο μουρουνέλαιο (ως ρετινόλη) είναι άκρως ενεργή και παρακάμπτει τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχει ο οργανισμός όταν του δίνουμε μια πρόδρομη ουσία και τον αφήνουμε να παράξει αυτός τις ποσότητες ενεργής μορφής που θέλει… Όπως δηλαδή κάνει όταν του δίνουμε β-καροτένιο (προ-βιταμίνη Α) από καροτάκια και αυτός αξιοποιεί ως υπόστρωμα την ουσία αυτή για να φτιάξει βιταμίνη Α σύμφωνα με τις ανάγκες του (υπολογίστε πως για κάθε 12 μgr β-καροτενίου που λαμβάνετε από τη τροφή ο οργανισμός σας παράγει περίπου 1 μg ενεργούς βιταμίνης Α). Κάτι παρόμοιο άλλωστε κάνει και με τη D3 που καταναλώνουμε και τελικά καταλήγει να φτιάξει την ενεργοποιημένη μορφή της, την καλσιτριόλη. Άρα κρατήστε πως όταν παίρνουμε μουρουνέλαιο λέμε στον οργανισμό «θες δεν θες θα την πάρεις την ενεργή βιταμίνη Α» κάτι που δεν συμβαίνει με την D3….

Για περισσότερα από 20 χρόνια έρχονται στη επιφάνεια ερευνητικά δεδομένα (Mol Cell Biol. 1993 Sep;13(9):5907-17, J Biol Chem. 1998 Apr 3;273(14):8483-91) που δείχνουν πως οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, σαν αυτές που συναντώνται στα συμπληρώματα μουρουνέλαιων, ανταγωνίζονται την βιταμίνη D δυσχεραίνοντας ουσιαστικά την αξιοποίηση της από τον οργανισμό…

Το 2008 (Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008 Nov;117(11):864-70.) 16 κορυφαίοι επιστήμονες – ειδήμονες στο επιστημονικό πεδίο της διατροφής, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη παρατεταμένη χορήγηση μουρουνέλαιου, τονίζοντας πως ο επιπολασμός (η συχνότητα εμφάνισης) της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α είναι πολύ χαμηλότερος από τον επιπολασμό της τοξικότητας της. Άλλωστε η σχέση ρετινόλης και ηπατοτοξικότητας είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστή.

Ο Dr Cannell εκ των πρωτεργατών της μελέτης, αναφέρει πως το μουρουνέλαιο, λόγω της ανισσόροπης αναλογίας του σε ρετινόλη/βιταμίνη D, μάλλον θα πρέπει να το αποφεύγουμε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Thorax το 2013 και έδειξε (ανάμεσα σε 25.616 Νορβηγούς) πως η κατανάλωση μουρουνέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης άσθματος σε ενήλικες.

Την ανησυχία πάντως για την περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε ρετινόλη φαίνεται να την αφουγκράζονται κάποιες εταιρείες που παρουσιάζουν σκευάσματα όλο και με μικρότερη ποσότητα σε αυτήν…