fbpx

Να γιατί πρέπει να πλένεις τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις!

Να γιατί πρέπει να πλένεις τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσεις!

Αγόρασες ένα καινούργιο μπλουζάκι που σου αρέσει πάρα πολύ! Η αγαπημένη συνήθεια πολλών είναι να το φορούν την ίδια στιγμή που το αγοράζουν βάζοντας στη σακούλα το παλιό. Αν το κάνατε αυτό ξεχάστε..

Και δεν είναι μόνο αυτό! Ξεχάστε ότι νιώθατε τη χαρά να φοράτε το καινούργιο ρούχο τσίλικο και του …κουτιού! Από δω και πέρα θα πρέπει όλα τα καινούργια ρούχα σας να περνάνε πρώτα από πλύσιμο και μετά να τα φοράτε! Μερικοί ήδη το κάνουν με τα εσώρουχα. Ένας λόγος παραπάνω αφού ακουμπάνε σε ευαίσθητα σημεία του σώματος. Ωστόσο και τα υπόλοιπα ρούχα αυτά που φορούμε κατάσαρκα μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 tip για να πλένεις σωστά τα αθλητικά σου

 

Οι περισσότερες εταιρίες ρούχων διαφημίζουν ότι πλένουν τα ρούχα πριν τα συσκευάσουν για να πάρουν τον δρόμο για τα ράφια των καταστημάτων. Όλοι καταλαβαίνουμε εύκολα”,” η όλη διαδικασία κατασκευής ενός ρούχου δεν είναι και η καθαρότερη υπόθεση.

Αυτό υποστηρίζει και ένας αμερικανός δερματολόγος ο δόκτωρ Ντόναλτ Μπελσίτο”,” από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που συνιστά ότι είναι καλό τα καινούργια μας ρούχα να πλένονται πριν τα φορέσουμε επειδή τα υφάσματα πέρα από τις χημικές ουσίες μπορεί να κρύβουν ζωύφια ή βακτήρια που προέρχονται από άτομα που είχαν δοκιμάσει προηγουμένως τα ρούχα.

Σε πολλές χώρες σύμφωνα με τον ειδικό η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν στην ετικέτα του ρούχου αν έχουν χρησιμοποιήσει χημικά για «σιδερωμένη» όψη. Δοκιμές παρόλα αυτά που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι ρούχα με προέλευση από την Ασία «κουβαλούσαν» συχνά τέτοιου είδους χημικές ουσίες και μάλιστα σε επίπεδο κατά 900 φορές υψηλότερο από τα επιτρεπόμενα όρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 5 πιο διαχρονικά ρούχα που πρέπει να έχεις στη ντουλάπα σου

 

Ο δρ Μπελσίτο αναφέρει ότι ένας από τους συχνότερους «ενόχους» για την πρόκληση αλλεργίας από καινούργια ρούχα είναι η ρητίνη φορμαλδεΰδης. Το «αόρατο» χημικό ψεκάζεται στα υφάσματα με στόχο την ατσαλάκωτη εμφάνιση και την προστασία από τη μούχλα. Έχει ωστόσο συνδεθεί με δερματικούς ερεθισμούς και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο ειδικός παρόλα αυτά θεωρεί ότι και αρκετές βαφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Για παράδειγμα πολλά συνθετικά υφάσματα επιδέχονται χρωματική επεξεργασία με βαφές αζω-ανιλίνης οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.

Τα βασικά σημεία του σώματος σύμφωνα με τον δρα Μπελσίτο στα οποία ενδεχομένως να εντοπίσουν οι καταναλωτές κάποια αλλεργική αντίδραση (κνησμό, εξανθήματα,  κοκκινίλες κ.ά.) είναι εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη τριβή με τα υφάσματα όπως π.χ. στη μέση”,” στους μηρούς”,” στον λαιμό και γύρω από τις μασχάλες.

«Εχω δει περιπτώσεις στις οποίες οι καταναλωτές κόλλησαν ψείρες ή ακόμα και ψώρα δοκιμάζοντας ρούχα σε καταστήματα. Οι ψείρες προτιμούν τις φυσικές από τις συνθετικές ίνες  ενώ εκεί βρίσκουν πολλές φορές καταφύγιο και τα ακάρεα της ψώρας» αναφέρει ο δρ Μπελσίτο. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι καλό θα ήταν τα ρούχα να πλένονται τουλάχιστον μια φορά προτού φορεθούν από τους νέους ιδιοκτήτες τους.