fbpx

Οι πολλές ώρες δουλειάς μπορούν να σε …στείλουν στον αλκοολισμό!

Οι πολλές ώρες δουλειάς μπορούν να σε …στείλουν στον αλκοολισμό!

Δουλεύεις πολλές ώρες ίσα που προλαβαίνεις ένα γυμναστήριο και γενικά η μέρα σου είναι πιεσμένη άσχημα! Μήπως το βράδυ στο σπίτι πίνεις να χαλαρώσεις ή μήπως στο δρόμο για το σπίτι περνάς από το μπαράκι της γειτονιάς για ένα ποτάκι που γίνεται πέντε στο τέλος της βραδιάς.

Αν γίνονται όλα αυτά τότε έχεις ροπή προς τον αλκοολισμό σύμφωνα με Φιλανδούς επιστήμονες που ερεύνησαν το θέμα εστιάζοντας σε εργαζόμενους που δουλεύουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν κοιμάσαι πάνω από 10 ώρες κινδυνεύεις και ξεκουράζεσαι… αιωνίως!

 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»  πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας και είναι η πρώτη συστηματική ανάλυση για τη σχέση ανάμεσα στις μακρές ώρες εργασίας και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες και βρήκαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά 11% κατά μέσο όρο. Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέα χώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα βρίσκοντας μια αύξηση 12% στον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Όσοι εργάζονται 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 13% να πίνουν πολύ αλκοόλ”,” σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 έως 40 ώρες εβδομαδιαίως. Δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ανάλογα με την ηλικία το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και τη χώρα. Εν ολίγοις σε κάθε περίπτωση η πολλή δουλειά «τρώει τον αφέντη» και αυτός το ρίχνει στο αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πέρα από τον κίνδυνο αλκοολισμού αυξάνει γενικότερα τα προβλήματα υγείας (ηπατοπάθειες, καρκίνος, εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσος, ψυχικές διαταραχές κ.ά.). Ως ριψοκίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ,  όταν ένας άνδρας πίνει πάνω από 21 μερίδες ποτού την εβδομάδα (τρία την ημέρα κατά μέσο όρο) και μία γυναίκα πάνω από 14 (δύο την ημέρα).