fbpx

“Ο δρόμος του ρουμιού” ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας για σκληρούς ιστιοπλόους (Video)

“Ο δρόμος του ρουμιού” ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας για σκληρούς ιστιοπλόους (Video)

123 σκίπερ, αριθμός ρεκόρ συμμετέχουν στην 11η ρεγκάτα, «Ο δρόμος του ρουμιού». Ανάμεσά τους είναι κάποιος που δεν φαινόταν ότι θα βρισκόταν ανάμεσά τους. Ο Ρομέν Ατανάσιο. Γεννήθηκε πριν 41 χρόνια στην καρδιά των Άλπεων. Η οικογένειά του ήταν σκιέρ. Ο βουνίσιος αυτός τύπος βρέθηκε όμως στην Βρετάνη και δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο κάλεσμα της θάλασσας:

 

 

«Ανήκω σε μια οικογένεια ορεσίβιων. Πέρασα όμως την παιδική μου ηλικία στο εξωτερικό, καθώς ο πατέρας μου εργαζόταν στον τομέα των κατασκευών. Ζήσαμε λοιπόν στο Σαν Σαλβαδόρ, το Πακιστάν, την Νιγηρία και την Ινδονησία. Όταν γυρίσαμε στη Γαλλία, ήμουν 7-8 ετών και εγκατασταθήκαμε στο Ουάζ. Για να συμμετάσχω σ’ αυτόν τον αγώνα, δεν έχω το ιδανικό παρελθόν. Το 1990, κέρδισε τον “Δρόμο του Ρουμιού”, η Φλοράνς Αρτό. Δεν ξέρω αν θυμάστε τον χρυσό της τριμαράν, και επιπλέον ήταν πανέμορφη. Το βρήκα απίστευτο αυτό που έκανε και την παρακολουθούσα με πάθος. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο παππούς μου με πήγε σε ένα ναυτικό σαλόνι. Κάπως έτσι γεννήθηκε το πάθος μου για τα σκάφη».

 

 

Ο Ρομέν εκπαιδεύτηκε υπό τις οδηγίες των κορυφαίων του αθλήματος, του Μισέλ Ντεζουαγιό και του Φρανκ Καμάς. Αλλά ο πρώτος αγώνας του ήταν κυριολεκτικά τραγωδία: Ναυάγησε και διεσώθη από ένα εμπορευματικό πλοίο. Από τότε όμως έχει βελτιωθεί θεαματικά. Έχει πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα σε κάποιους αγώνες. Πέρσι ολοκλήρωσε το πρώτο Vendée Globe, τον κορυφαίο ατομικό, χωρίς στάσεις, παγκόσμιο ιστιοπλοϊκό αγώνα, που ονομάζεται «Το Έβερεστ των θαλασσών».

Και τώρα αποφάσισε να δοκιμαστεί στην μεγαλύτερη υπερατλαντική διοργάνωση. Ο Βενσάν Μενάρ από το Euronews επισκέφτηκε τον Ατανάσιο, λίγο πριν την συμμετοχή του στον αγώνα:

«Ο Ρομέν Ατανάσιο μας υποδέχτηκε στο σκάφος του για την τελευταία εκπαιδευτική του ρεγκάτα, πριν την έναρξη του “Δρόμου του Ρουμιού”, του μεγαλύτερου υπερατλαντικού αγώνα. Σήμερα οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες. Υπάρχει ένα κύμα αλλά όχι κάτι υπερβολικό. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα αυτή την εποχή στη Βρετάνη και στον Βισκαϊκό Κόλπο».

 

 

Τα σκάφη θα ξεκινήσουν από το Σεν Μαλό και η απόσταση που θα διανύσουν είναι 3.510 ναυτικά μίλια, ή αλλιώς 6500 χλμ. Όταν βγουν από τη Μάγχη, θα βρεθούν στο έλεος του φοβερού Βισκαϊκού Κόλπου. Μετά θα κατευθυνθούν προς τις Αζόρες και τους επικίνδυνους αντικυκλώνες της περιοχής, που όλοι προσεύχονται να μην τους πετύχουν. Τελικός προορισμός το Πουάντ-α Πιτρ στην Γουαδελούπη. Τα πιο γρήγορα πολυκάρινα σκάφη μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδρομή σε 5-6 μέρες, ενώ τα καλύτερα μονοκάρινα χρειάζονται περίπου 10 μέρες.

 

 

Όλοι αναμένουν ότι το ρεκόρ αγώνων θα σπάσει, καθώς η τεχνολογία έχει βελτιώσει θεαματικά τα δεδομένα σε όλους τους τομείς, σε σχέση με πριν τέσσερα χρόνια, που έγινε η προηγούμενη κούρσα. Ειδικά με την εμφάνιση των υδροπτέρυγων, που επιτρέπουν πλέον στα γιοτ να πετάνε πάνω από τα κύματα:

«Αυτά είναι τα περίφημα πτερύγια. Πιο παλιά χρησιμοποιούσαμε καρίνες για την σταθερότητα. Σ’ αυτά τα σκάφη η καρίνα έχει κίνηση. Της δίνουμε κλίση 40 μοιρών στον άνεμο. Αποτέλεσμα; καθώς το σκάφος παίρνει κλίση προσθέσαμε επιπλέον πτερύγια. Μετά τον τελευταίο αγώνα Vendée Globe, τα πτερύγια είναι καμπυλωτά, με τάση να ανεβάζουν το σκάφος στην επιφάνεια. Σαν να οδηγείς, να βγάζεις έξω από το παράθυρο το χέρι σου και αυτό να πετάει. Αναπτύσσοντας ταχύτητα, το σκάφος σηκώνεται. Όσο λιγότερη τριβή, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα» επισημαίνει ο Ατανάδιο.

Ο Ρομέν Ατανάσιο δεν έχει τέτοια πτερύγια στο σκάφος του, το “Pure – Famille Mary». Ούτε είναι αρκετά καινούργιο, καθώς κάνει διαδρομές εδώ και δέκα χρόνια. Συμμετέχει στην κατηγορία Imoca single-hull για σκάφη μήκους 60 ποδιών. Δεν μπορεί δηλαδή να φτάσει σε νίκη. Η γυναίκα του, η Σαμάνθα Ντέιβις έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει κάτι τέτοιο:

«Είμαστε αντίπαλοι με τον Ρομέν. Είναι λίγο διαφορετικό για μας. Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια ζευγάρια. Αλλά έχουμε σκάφη διαφορετικών γενεών, γι’ αυτό σπάνια ανταγωνιζόμαστε. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ μας. Είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε και οι δύο, με τα δικά μας πλοία, με τα δικά μας πρότζεκτ. Ελπίζουμε να τερματίσουμε μαζί».

Ζευγάρι στην στεριά, αλλά αντίπαλοι στη θάλασσα, η Σαμάνθα Ντέιβις και ο Ρομέν Ατανάσιο σχεδιάζουν ήδη τον επόμενο αγώνα τους, που δεν είναι άλλος από τον επόμενο Vendée Globe, στα τέλη του 2020.

ΠΗΓΗ: EURONEWS