fbpx

Πέντε μυθιστορήματα για τη Μαφία και τους Μαφιόζους!

Πέντε μυθιστορήματα για τη Μαφία και τους Μαφιόζους!

Η τριλογία «ο Νονός», είναι και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δόξες του κινηματογράφου. Το Goodfellas, επίσης. Σαφως και υπάρχουν και άλλες πολύ καλές ταινίες που βασίστηκαν στη δράση της Μαφίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σκωτσέζικο ή Ιρλανδέζικο ουίσκι; Μάθε τις διαφορές

 

Μια από τις πιο πετυχημένες σειρές παγκοσμίως “TheSopranos”, βασίστηκε επίσης στην καθημερινότητα συμμοριών που δρούσαν και δρουν στις Η.Π.Α. Από όλα αυτά, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος ο κόσμος του βιβλίου, ο οποίος μπορεί να εξιστορήσει και να αναλύσει περισσότερο από τις όποιες εικόνες.

 

Ο Νονός

Ήταν η ταινία που μύησε για πρώτη φορά τον κόσμο στην μαφιόζικη πραγματικότητα. Σε μια εποχή που ο κόσμος νόμιζε ότι η λέξη «νονός» έχει να κάνει μόνο με βαφτίσια και λαμπάδες, η συγκλονιστική ιστορία του Mario Puzo σε συνάρτηση με τη σκηνοθετική ματιά του Francis Ford Coppola και την κορυφαία ερμηνεία του Marlon Brando, δημιούργησαν την κατά τεκμήριο κορυφαία ταινία όλων των εποχών.

Το περίφημο «Godfather». “Ο ΝΟΝΟΣ”. Η ταινία που παρέδωσε μαθήματα ζωής στους άνδρες. Όπως στυλ, συμπεριφορά, σεβασμό, αφοσίωση, όραμα, οικογένεια, μπίζνες, και κυρίως μαθήματα για τους φίλους και τους εχθρούς. Μαθήματα ζωής που κάθε άντρας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να γνωρίζει.

Σαράντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα της πρώτης προβολής στις αίθουσες στις 15 Μαρτίου του 1972, της ίσως καλύτερης ταινίας όλων των εποχών. “Ο Νονός” του Francis Ford Coppola -βραβευμένος με 3 Όσκαρ (Ταινίας, Σεναρίου, Άντρικού Ρόλου), 5 Χρυσές Σφαίρες και Βραβείο Grammy- έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του σινεμά. Από τη μία, είναι τα διαχρονικής σημασίας ζητήματα που θίγει -η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου-, από την άλλη οι σπουδαίες ερμηνείες και οι κορυφαίοι ηθοποιοί. Πάνω απ’ όλα όμως είναι οι ασύλληπτες ατάκες, βγαλμένες κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, τη βρωμιά και την ασυδοσία, που πάντα θα αποζητά την κάθαρσή του.

 

 

Ζάρια με τον θάνατο

Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας για τον πλέον διαβόητο εκτελεστή της Greek Mafia. Μια τριλογία μυθοπλασίας που διαδραματίζεται στην Ελλάδα ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη.

«Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Για αυτό θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Έγραψα μια ιστορία. Είναι αρκετά σκληρή και δεν έχει καλό τέλος. Βασικά δεν έχει καθόλου τέλος. Είναι μια ιστορία για την ιερή ανδρική φιλία και για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Μια ιστορία γεμάτη στυλ, συμπεριφορά, σεβασμό, αφοσίωση, όραμα, μπίζνες, και κυρίως μαθήματα για φίλους και εχθρούς», αναφέρει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του και καταλήγει:

«Μια ιστορία με διαχρονικής σημασίας ζητήματα, όπως η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου. Μια ιστορία βγαλμένη κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, στην ασυδοσία, στην προδοσία και στην απληστία. Αλλά ο ίδιος αυτός κόσμος, είναι ένας κόσμος κανόνων και αφοσίωσης στις αρχές της “familias”. Μια αφοσίωση που αδυνατεί να κατανοήσει ο περισσότερος κόσμος.

Προτιμώ να μην αναζητήσει κανείς σας τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα μέσα από την ιστορία μου. Γιατί απλά τίποτε από όσα θα διαβάσετε δεν συνέβη ποτέ. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες της ιστορίας μου ανήκουν στην σφαίρα της μυθοπλασίας. Όσο και αν μοιάζει τόσο αληθινή».

 

Βιτόριο Παλιότι, “Η ιστορία της Καμόρα”

Πρόκειται για την ιστορία μίας από τις μεγαλύτερες «ομάδες» γκάνγκστερ της Νότιας Ιταλίας. «LaMafiaNapolitana», απαντούσαν κάποιοι όταν τους ρωτούσαν «ποιός είναι;» και οι πάντες κοκκάλωναν από φόβο. Ο Βιτόριο Παλιότι, αποκαλύπτει την έρευνά του, που τον οδήγησε στο να μιλήσει με παλιούς ηγέτες της Καμόρα που του εξιστόρησαν το δικό τους «παιχνίδι». Ναρκωτικά, ποτά και τζόγος και κάθε λογής παράνομη δραστηριότητα για μια οργάνωση που έγινε κράτος εν κράτει στη Νότια Ιταλία

 

Τζων Ντίκι, “Κόζα Νόστρα – Η ιστορία της σικελικής Μαφίας”

Τα βιβλία που αφορούν τη μαφία, έχουν γραφτεί με πολύ θάρρος αλλά και με πολύ μεγάλη προσοχή. Όπως εύκολα καταλαβαίνεις, δεν μπορεί κάποιος αύριο να σηκωθεί και επειδή άκουσε ή υπέθεσε, να φορέσει «λευκά κολλάρα» σε όποιον θέλει. Υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Ο Τζον Ντίκι, σαν ιστορικός, προσπάθησε να φτιάξει την ιστορία μιας μαφιόζικης οργάνωσης η οποία θεωρήθηκε ως η πιο ισχυρή παγκοσμίως. Η Κόζα Νόστρα, σύμφωνα με τον Ντίκι, επιβιώνει εδώ και 200 χρόνια και αν και υπέστη περιορισμούς κατά καιρούς, οι διασυνδέσεις της με την εξουσία, της επέτρεψαν να συνεχίσει τις δράσεις της στη Σικελία. Χαρακτηριστικό που πρέπει να μας τρομάζει, είναι οτι όταν οι Σισιλιάνοι μαφιόζοι είδαν το έργο «Ο Νονός», γελούσαν σα να έβλεπαν κωμωδία…

 

Mafia Manager

Ένας γνωστός Capo της οργάνωσης, που υπογράφει μ‘ ένα V, παραθέτει με χιούμορ βασικές πρακτικές συμβουλές management, καταστάλαγμα της μαφιόζικης παράδοσης. Καταρρίπτει τις θεωρητικολογίες ακόμα και των πιο ονομαστών πανεπιστημιακών σχολών και μας εισάγει κατευθείαν στο νόημα της εξουσίας.