fbpx

Παίξε μπιλιάρδο και ξέφυγε …χαλαρά!

Παίξε μπιλιάρδο και ξέφυγε …χαλαρά!

Όλα τα αθλήματα δεν έχουν να κάνουν με τρέξιμο και βάρη δεν παύουν όμως να είναι αθλήματα να εξασκούν το μυαλό και να μας κάνουν να περνάμε μερικές ώρες ξέγνοιαστα παρέα με τους φίλους μας.  Ένα από αυτά τα αθλήματα είναι το μπιλιάρδο.

Κάποτε το μπιλιάρδο είχε συνδυαστεί με τα «κακόφημα» ηλεκτρονικά την αλητεία και άλλα μύρια κακά που του φόρτωναν τα ταμπού της εποχής. Σήμερα ωστόσο το μπιλιάρδο έχει πάρει την πραγματική του θέση και αποτελεί μια πρώτης τάξεως διασκέδαση και φυγή από την καθημερινότητα ειδικά αν έχεις έναν καλό και δυνατό αγώνα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τους 5 λόγοι που αξίζει να διαλέξεις να παίξεις τένις

 

Στην πολύχρονη ιστορία του το μπιλιάρδο σε όλες του τις παραλλαγές είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έχει παιχτεί από απλούς ανθρώπους του μόχθου  αριστοκράτες, τυχοδιώκτες, βασιλείς, προέδρους, πλούσιους και φτωχούς σε μια πορεία συνδεδεμένη στενά με την κοινωνική εξέλιξη των τελευταίων 500 χρόνων.

Σαν τους πρώτους πρόγονους στην ιστορία του μπιλιάρδου μπορούμε να θεωρήσουμε τα παιχνίδια που παίζονταν σε χόρτο όπου μπάλες χτυπιόνταν με ξύλινα ραβδιά και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην βόρεια Ευρώπη και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα. Το παιχνίδι εξελίχθηκε από υπαίθριο σε παιχνίδι εσωτερικών χώρων και άρχισε να παίζεται σε ξύλινα τραπέζια με πλαϊνά προστατευτικά τοιχώματα για να μη φεύγουν οι μπάλες και πράσινο ύφασμα μάλλον σε ανάμνηση του χόρτου. Τις μπάλες τις έσπρωχναν παρά τις χτυπούσαν με ξύλινα ραβδιά που τα έλεγαν μασιές. Οι περισσότεροι όροι του μπιλιάρδου προέρχονται από τη γαλλική γλώσσα όπως και ο όρος μπιλιάρδο που έχει προέρθει από τη λέξη μπάλα – μπαλάκι.

Το μπιλιάρδο παρόλο που ήταν το αγαπημένο παιχνίδι ευγενών και βασιλιάδων ήταν αρκετά δημοφιλές και στο απλό λαό. Πληροφορίες για αυτά τα πρώτα χρόνια αντλούμε από διάφορες αναφορές για τις δραστηριότητες των ευγενών αλλά και από συγγραφείς  όπως αυτή του Σαίξπηρ που αναφέρει το μπιλιάρδο στο έργο του Αντώνιος και Κλεοπάτρα. Αυτή η αναφορά οδήγησε λανθασμένα κάποιους να πιστέψουν ότι το μπιλιάρδο ήταν ένα παιχνίδι γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο. Το πιθανότερο είναι η αναφορά απλώς να αντανακλά το πόσο δημοφιλές ήταν το παιχνίδι στα χρόνια του Σαίξπηρ

Το γαλλικο μπιλιάρδο είναι η μορφή του μπιλιάρδου που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και πιο πολύ στη Γαλλία και από εκεί πήρε το όνομα του. Αποκλειστικό προνόμιο των ευγενών για πολύ μεγάλο διάστημα έγινε κάποια στιγμή δημοφιλές λαικό παιχνίδι”,” όταν άρχισαν να διαθέτουν κάποια στιγμή τραπέζια μπιλιάρδου λέσχες και σύλλογοι που μπορούσε να έχει πρόσβαση το πλατύ κοινό. Το γαλλικό μπιλιάρδο με τις διάφορες παραλλαγές του δεν παύει να θεωρείτε ακόμη και σήμερα το πιο δεξιοτεχνικό είδος μπιλιάρδου και οι παρτίδες του συγκινούν εκατομμύρια φίλους του παιχνιδιού σε όλο το κόσμο.

Το αμερικάνικο μπιλιάρδο ή το μπιλιάρδο με τις τρύπες είναι το είδος του παιχνιδιού που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και γι\’αυτό το λόγο ονομάστηκε αμερικάνικο. Διεθνώς είναι η πιο γνωστή μορφή του παιχνιδιού καθώς για το αμερικάνικο μπιλιάρδο έχουν γυριστεί ταινίες με πολυ δημοφιλείς πρωταγωνιστές και έχουν εκτινάξει τη φήμη του μπιλιάρδου στα ύψη. Στην Ελλάδα παρόλα αυτά είναι πολύ δημοφιλές και το γαλλικό μπιλιάρδο και δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι φανατικοί του ενός ή του άλλου. Σημασία έχει ότι το μπιλιάρδο είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι και όλες οι παραλλαγές του έχουν την δική τους ξεχωριστή αξία”,” διαθέτοντας παίκτες με εκπληκτικές δυνατότητες.

Στο εννιάμπαλο μπιλιάρδο δεν υπάρχει βαθμολογία. Όποιος παίκτης βάλει την μπάλα 9 σε τρύπα κερδίζει. Στο εννιάμπαλο μπιλιάρδο ένας παίκτης κάνει φάουλ και δίνει τη σειρά στον αντίπαλο για να παίξει όταν βάλει λάθος μπάλα ή την άσπρη σε τρύπα όταν κατά το αρχικό σπάσιμο δεν μπεί καμία μπάλα ή τουλάχιστον 4 μπάλες δεν ακουμπήσουν στις σπόντες του τραπεζιού και όταν μετά το χτύπημα από την άσπρη μπάλα δεν μπεί καμία μπάλα σε τρύπα ή καμία δεν ακουμπήσει σε  σπόντα.

Το σνούκερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια μπιλιάρδου στον κόσμο”,” ιδιαίτερα στην Αγγλία. Το τραπέζι του σνούκερ είναι κάπως μεγαλύτερο από το κανονικό τραπέζι μπιλιάρδου και οι τσέπες του είναι λίγο πιο στενές. Το σνούκερ παίζεται με 22 μπάλες: 1 λευκή15 κόκκινες και 6 χρωματιστές μπάλες. Άλλα παιχνίδια αμερικάνικου μπιλιάρδου παίζονται με 16 μπάλες: 1 λευκή μπάλα και 15 αριθμημένες μπάλες.