fbpx

Πόσο μάγκας είσαι για να ξυριστείς μόνος σου με φαλτσέτα; Μάθε τα μυστικά!

Πόσο μάγκας είσαι για να ξυριστείς μόνος σου με φαλτσέτα; Μάθε τα μυστικά!

Όταν θέλουμε βαθύ ξύρισμα πάμε συνήθως στον μπαρμπέρη που ξέρει καλά να χειρίζεται τη φαλτσέτα… Είναι αλήθεια ότι η φαλτσέτα κάνει το πιο βαθύ ξύρισμα και αν καταφέρεις να το κάνεις μόνος σου είναι μια μικρή «μαγκιά», που θα σου χαρίσει το τέλειο πρόσωπο!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν ξυρίζεσαι δες 7 tips για να μην ερεθιστείς ποτέ

 

Αν είσαι λοιπόν μερακλής, ολίγον παραδοσιακός και απαιτείς το τέλειο, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τη φαλτσέτα. Πριν όμως αρχίσεις το ξύρισμα διάβασε μερικά μικρά μυστικά για να μην ….σφαχτής!

 

 

  1. Η διαδικασία των τριών φάσεων

Για να ξυριστείς σωστά πρέπει να τηρήσεις τη σειρά των τριών φάσεων. Η πρώτη είναι το ίσιωμα του ξυραφιού στο λουρί. Η δεύτερη η ετοιμασία του αφρού και η τρίτη το ξύρισμα.

 

  1. Το ίσιωμα στο λουρί

Είναι ουσιαστικά ένα μικρό ακόνισμα της λεπίδας του ξυραφιού που την ισιώνει. Για να το πετύχεις κρεμάς σταθερά το λουρί κάπου στο ύψος του χεριού σου. Το τραβάς με το αριστερό χέρι να τεντώσει καλά ώστε όταν περάσεις  το ξυράφι από πάνω του να μη βαθουλώνει και αρχίζεις τα περάσματα: Σαράντα με πενήντα φορές για κάθε όψη του ξυραφιού συνήθως αρκούν. Το πέρασμα γίνεται γρήγορα και με προσοχή. Το ξυράφι πρέπει να είναι οριζόντια πάνω στο λουρί κι όχι ανασηκωμένο. Δεν πρέπει να το πατάς πολύ προς τα κάτω γιατί θα χαλάσεις την κόψη. Δεν πρέπει να χαλαρώσεις τη δύναμη με την οποία τεντώνεις το λουρί με το αριστερό χέρι. Το πέρασμα στο λουρί δε γίνεται όπως το ακόνισμα (δηλαδή η κόψη μπροστά) αλλά αντίθετα (η κόψη πίσω). Ακούγεται περίεργο και πολύπλοκο, αλλά είναι εύκολη συνήθεια.

 

 

  1. Έτσι φτιάχνεις τον αφρό

Πλένεις όλο το πρόσωπό σου και τα γένια με νερό και σαπούνι. Ξεπλένεις να φύγουν τελείως οι σαπουνάδες. Αυτό το βήμα του πρώτου πλυσίματος με σαπούνι είναι σημαντικό για να φύγουν τα λάδια του δέρματος και για απολύμανση. Τέλος, στο βρεγμένο σου πρόσωπο ξανααπλώνεις με τα χέρια μια ημι-πηχτή σαπουνάδα με το ίδιο σαπούνι. Τόσο απλό. Λόγω άγνοιας κυρίως ή υπερβολικού ενθουσιασμού, όλοι οι «γκουρού» προσπαθούν να σου πουλήσουν πινέλα, κρέμες, γλυκερίνες, λάδια. Αυτά δε βοηθάνε σε τίποτα. Η σαπουνάδα στο ξύρισμα πρέπει να γίνεται από κανονικό σαπούνι και ο ρόλος της είναι πρωτίστως η απολύμανση (το σαπούνι είναι αλκαλικό και καίει τα μικρόβια) και πολύ δευτερευόντως η ολισθηρότητα. Μόνο να προσέχεις καθ’ όλη τη διάρκεια του ξυρίσματος η σαπουνάδα να είναι υγρή, γιατί αν ξεραθεί είναι χειρότερο απ’ το να μην είχες βάλει αφρό καθόλου.

 

  1. Ξυρίζεις με τη φορά της τρίχας

Ξυρίζεσαι με τη φορά της τρίχας, προσέχοντας η λεπίδα να έχει γωνία 30 μοιρών με το δέρμα σου κάθε φορά. Αυτό είναι δύσκολο να το πετύχεις σωστά στο πηγούνι και στο μουστάκι κι εκεί γίνονται τα περισσότερα κοψίματα.

 

 

  1. Πρόσεχε το κόντρα ξύρισμα

Αν θέλεις να ξυριστείς και κόντρα μην αποπειραθείς να ξυριστείς στο πρώτο πέρασμα εκτός αν θέλεις να …σφαχτείς! Στο ξύρισμα με φαλτσέτα η κόντρα είναι το δεύτερο ξύρισμα όπου η γωνία επαφής της λάμας με το πρόσωπο πρέπει να είναι 5 μοίρες.

 

  1. Τράβα το δέρμα

Το βασικό κόλπο για να μην κόβεσαι είναι να τραβάς το δέρμα του προσώπου σου με το δείχτη και το μέσο του άλλου χεριού απ’ αυτό που κρατά το λεπίδι ώστε πάντα να είναι τεντωμένο.

 

 

  1. Αν κοπείς

Στα κοψίματα οι άλλοι λένε να βάζεις ένα ειδικό στυπτικό στικ. Δεν είναι απαραίτητο. Καλύτερα ν’ αφήσεις το αίμα να τρέξει και να επουλωθεί μόνο του παρά να βάζεις θρομβογόνους και αγγειοσυσταλτικούς παράγοντες πάνω σου.

 

  1. Πρόσεχε τη κίνηση της λεπίδας

Το σωστό ξύρισμα με τη λεπίδα γίνεται με μια μικρή πλάγια κίνηση ταυτόχρονα με την κάθετη ώστε να κόβονται οι τρίχες άνετα. Αυτό το κόλπο θα το καταλάβεις και μόνος σου, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση γιατί αν το παρακάνεις με την πλάγια κίνηση θα κοπείς.