fbpx

Σάουνα VS Χαμάμ: Μάθε ποιο είναι το καλύτερο!

Σάουνα VS Χαμάμ: Μάθε ποιο είναι το καλύτερο!

Άλλοι είναι οπαδοί της σάουνας και άλλοι του χαμάμ και όταν τους ακούσεις να μιλάνε ο καθένας εκθειάζει μοναδικά το ένα ή το άλλο είδος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Και τα δύο έχουν πολλά κοινά όπως θερμό περιβάλλον ενώ διεγείρουν τη ροή του αίματος. Και τα δύο επιταχύνουν τη νευρομυϊκή χαλάρωση ενώ καθαρίζουν το δέρμα καθώς ανοίγει τους πόρους και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα  αφήνοντας το δέρμα απαλό και πιο λείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι 6 αιτίες που κάνουν τη πλάτη σου να πονάει

 

Και η σάουνα και το χαμάμ αποβάλουν τις τοξίνες μέσω της εφίδρωσης ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση των αλλεργιών  τη ξηροδερμία και τη μυϊκή δυσκαμψία.

«Τεστάραμε» τις ιδιότητες της σάουνας και του χαμάμ και σου τις παρουσιάζουμε:

 

  1. Η σάουνα και η …ξηρή θερμότητα

Η σάουνα είναι ένα πολύ ζεστό περιβάλλον υγρό ή ξηρό. Μια υγρή σάουνα ή ένα χαμάμ αποτελείται από ατμόλουτρο ενώ μια ξηρή σάουνα χρησιμοποιεί πέτρες ή άλλο υλικό το οποίο θερμαίνεται χωρίς να αναδίδει ατμό. Οι θερμοκρασίες είναι επίσης διαφορετικές: η υγρή σάουνα σπάνια υπερβαίνει τους 60 °C ενώ στην ξηρή σάουνα το σώμα μπορεί εύκολα να ανεχτεί θερμοκρασίες άνω των 80 °C για σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως μια σάουνα χαρακτηρίζεται από ξηρή θερμότητα 80 °C έως 100 °C και πολύ χαμηλή σχετική υγρασία (λιγότερο από 15%).

 

  1. Η διαφορά της αναπνοής

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ξηρή θερμότητα της σάουνας μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αναπνοή. Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα όπως ιγμορίτιδα και άσθμα προτιμούν συνήθως την υγρή ζέστη του χαμάμ. Η εισπνοή ατμού χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της βρογχίτιδας  της παραρρινοκολπίτιδας και των αλλεργιών. Επομένως τα άτομα με αυτά τα προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν από ένα ατμόλουτρο.

 

  1. Η διαφορά θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία στη σάουνα φτάνει τους 80 οC και 100 οC σε ξηρό περιβάλλον  ενώ το χαμάμ είναι ένας θάλαμος γεμάτος υδρατμούς (ατμόλουτρο) με μέγιστη θερμοκρασία τους 55 οC (συνήθως 37 οC -55 οC).

 

  1. Η σάουνα είναι ευρωπαϊκή υπόθεση

Η πατρίδα της σάουνα είναι η Φιλανδία καθώς είναι διαδεδομένη και στην Ευρώπη. Όσον αφορά στο χαμάμ υπάρχουν δύο κατηγορίες: το τούρκικο παραδοσιακό χαμάμ  το οποίο στηρίζεται στην ανατολίτικη φιλοσοφία χωρίς ωστόσο να προκαλεί αίσθηση δυσφορίας και το «σύγχρονο» ατμόλουτρο το οποίο διαθέτει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή με πιο έντονους υδρατμούς.