fbpx

Έξι βιβλία που αξίζει να διαβάσεις για τη μαφία

Έξι βιβλία που αξίζει να διαβάσεις για τη μαφία

Ο κόσμος του βιβλίου δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από τις εξιστορήσεις για την Μαφία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 μεγάλες φιάλες για αυτούς που το ουίσκι είναι κάτι σαν θρησκεία!

Ιδού εξη αποκαλυπτικά βιβλία που εχουν ως θέμα τους την «Αυτοκρατορία της σιωπής»

 

Ο Νονός

Η τριλογία «ο Νονός», είναι και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δόξες του κινηματογράφου. Το ιερό ευαγγέλιο της Μαφίας. Ήταν η ταινία που μύησε για πρώτη φορά τον κόσμο στην μαφιόζικη πραγματικότητα. Ο Νονός είναι μία δραματική γκανγκστερική κινηματογραφική ταινία του 1972 βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστές τον Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τον Μάρτιο του 2010 στη σελίδα Internet Movie Database1 έχει βαθμολογηθεί από τους χρήστες της με 9,2, βαθμό με τον οποίο κατέχει την δεύτερη θέση. Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I’m going to make him an offer he can’t refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 1990 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σε μια εποχή που ο κόσμος νόμιζε ότι η λέξη «νονός» έχει να κάνει μόνο με βαφτίσια και λαμπάδες, η συγκλονιστική ιστορία του Mario Puzo σε συνάρτηση με τη σκηνοθετική ματιά του Francis Ford Coppola και την κορυφαία ερμηνεία του Marlon Brando, δημιούργησαν την κατά τεκμήριο κορυφαία ταινία όλων των εποχών. Από τη μία, είναι τα διαχρονικής σημασίας ζητήματα που θίγει -η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου-, από την άλλη οι σπουδαίες ερμηνείες και οι κορυφαίοι ηθοποιοί. Πάνω απ’ όλα όμως είναι οι ασύλληπτες ατάκες, βγαλμένες κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, τη βρωμιά και την ασυδοσία, που πάντα θα αποζητά την κάθαρσή του.

 

Μαφια: Η αιματοβαμμένη ιστορία της πιο διάσημης εγκληματικής οργάνωσης

Το έγκλημα είναι τόσο παλιό όσο και η ύπαρξη του ανθρώπου στη Γη. Ειδικότερα μάλιστα το οργανωμένο έγκλημα καθιστά τόσο εντονότερη την παρουσία του, όσο πιο σύνθετη είναι η δομή μιας κοινωνίας. Από τις συμμορίες της αρχαίας Ρώμης μέχρι την ιαπωνική Γιάκουζα ή τις κινεζικές “τριάδες”, καμία συγκροτημένη κοινωνία δεν κατόρθωσε να αποφύγει τη μάστιγα του οργανωμένου εγκλήματος. Πουθενά όμως αυτό δεν εκδηλώθηκε με τόση ένταση όσο στη Σικελία και στις ΗΠΑ, όπου η Μαφία εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα σε ένα διαχρονικό παράσιτο που απομυζά πολύτιμους οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους, διαβρώνοντας τον κοινωνικό ιστό αλλά και το πολιτικό σύστημα και καταδικάζοντας τις περιοχές στις οποίες έχει επιβάλει την εξουσία της σε κοινωνική στασιμότητα και οικονομική καθυστέρηση. Στο 18ο βιβλίο της καθιερωμένης σειράς “Παγκόσμια Ιστορία” παρουσιάζεται με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο η ιστορία της σικελικής Μαφίας και του πιο επιτυχημένου «κλώνου» της, της αμερικανικής Κόζα Νόστρα. Ο συγγραφέας, μετά από έρευνα πολλών ετών, συγκέντρωσε πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τη σκοτεινή δράση της Μαφίας, από τις απαρχές της στην ύπαιθρο της Σικελίας (όπου κατόρθωσε να επιβιώσει παρά τον απηνή διωγμό που υπέστη από το συγκεντρωτικό καθεστώς του Μουσολίνι) μέχρι την έμμεση επιβολή της σε ολόκληρη την Ιταλία, μέσω της διάβρωσης από τα στελέχη της του μεγαλύτερου μεταπολεμικού ιταλικού κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού. Το όργιο όμως του αίματος με το οποίο η ιταλική Μαφία επιχείρησε να επιβάλει ανοικτά την εξουσία της κατά τη δεκαετία του 1970 ωχριά μπροστά στη δράση της αμερικανικής Κόζα Νόστρα που κατόρθωσε κατά τη δεκαπενταετία της Ποτοαπαγόρευσης να θέσει υπό τον έλεγχό της μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, το Σικάγο. Αργότερα, επιδεικνύοντας παρόμοιο ζήλο, κατόρθωσε να δημιουργήσει εκ του μηδενός μια «πόλη του τζόγου» (το Λας Βέγκας) αλλά και να κυριαρχεί μέχρι σήμερα σε εκτεταμένες περιοχές της πόλης-βιτρίνας των ΗΠΑ, της Νέας Υόρκης. Οι ζωηρές περιγραφές των εγκλημάτων των αδίστακτων μαφιόζων συνοδεύονται από τη φωτογραφική αποτύπωση των προσώπων τους, σε έναν συνδυασμό που καθιστά αυτό το βιβλίο απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε απαιτητικό αναγνώστη!

 

Εξομολογήσεις ενός επαγγελματία εκτελεστή της Μαφίας

Επί 30 χρόνια, ο Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι, ο επονομαζόμενος “Iceman”, ζούσε μία σοκαριστική διπλή ζωή: υπήρξε ο κορυφαίος εκτελεστής της Μαφίας στην αμερικανική ιστορία την ίδια ώρα που φιλοξενούσε τους γείτονές του σε χαρούμενα οικογενειακά μπάρμπεκιου στα προάστια του Νιού Τζέρσι. Ο Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι ήταν ο συνέταιρος του Σάμυ Γκραβάνο “του Ταύρου” στην εκτέλεση του Πωλ Καστελάνο,του επικεφαλής της φαμίλιας των Γκαμπίνος. Ο αρχιμαφιόζος Τζων Γκότι τον προσέλαβε για να βασανίσει και να σκοτώσει τον γείτονα ο οποίος κατά λάθος πάτησε με τον αυτοκίνητό του το παιδί του. Έναντι μιας πρόσθετης αμοιβής, ο Κουκλίνσκι μπορούσε να κάνει τα θύματά του να υποφέρουν. Εκτελούσε αυτά τα συμβόλαια θανάτου με ανατριχιαστική ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, δίχως ποτέ να απογοητεύει τους πελάτες του. Σύμφωνα με την δική του εκτίμηση, σκότωσε περισσότερους από 200 άνδρες, και ήταν πολύ περήφανος για την ποικιλία και την αγριότητα των τεχνικών του.

 

 

«Ζάρια με τον Θάνατο»

«Ο πλέον διαβόητος εκτελεστής της Greek Mafia αφηγείται». Η εισαγωγή του βιβλίου «Ζάρια με τον Θάνατο» σε κάνει σίγουρα να θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια, ακόμη κι αν ο συγγραφέας του, δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηιωαννίδης, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «τα γεγονότα του βιβλίου ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας», ζητώντας από τους αναγνώστες να μην αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες με υπαρκτά πρόσωπα.

Ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης παρουσιάζει το πρώτο μέρος της τριλογίας «Ζάρια με το θάνατο». Μιας ιστορίας «για την ιερή ανδρική φιλία και τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».

Δεν είναι ασυνήθιστο δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ να μετατρέπονται και σε συγγραφείς βιβλίων. Ωστόσο είναι σχετικά ασυνήθιστο να γίνονται συγγραφείς όχι αθλητικού περιεχομένου εκδόσεων, αλλά αντίστροφα μυθιστοριογράφοι της αστυνομικής μυθοπλασίας.

Το θέμα του βιβλίου πραγματεύεται μια ιστορία με διαχρονικής σημασίας ζητήματα, όπως η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, και γενικά τις πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου. Μια ιστορία βγαλμένη κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, στην ασυδοσία, στην προδοσία και στην απληστία. Αλλά ο ίδιος αυτός κόσμος, είναι ένας κόσμος κανόνων και αφοσίωσης στις αρχές της «familias». Μια αφοσίωση που αδυνατεί να κατανοήσει ο περισσότερος κόσμος. Ο συγγραφέας αναφέρει σχετικά με το θέμα του: “Προτιμώ να μην αναζητήσει κανείς σας τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα μέσα από την ιστορία μου. Γιατί απλά τίποτα από όσα θα διαβάσετε δεν συνέβη ποτέ. Τα γεγονότα και οι χαρακτήρες της ιστορίας μου ανήκουν στην σφαίρα της μυθοπλασίας. Όσο και αν μοιάζει τόσο αληθινή”.  Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Γιάννης Χατζηϊωαννίδης αναφέρει: «Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Για αυτό θα σας εκμυστηρευτώ κάτι. Έγραψα μια ιστορία. Είναι αρκετά σκληρή και δεν έχει καλό τέλος. Βασικά δεν έχει καθόλου τέλος. Είναι μια ιστορία για την ιερή ανδρική φιλία και για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Μια ιστορία γεμάτη στυλ, συμπεριφορά, σεβασμό, αφοσίωση, όραμα, μπίζνες, και κυρίως μαθήματα για φίλους και εχθρούς”.

Τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος, οι υμνητές της τοκογλυφίας, κι ένας εκτελεστής που ακολουθεί κατά γράμμα τους παραδοσιακούς κανόνες της σιωπής, είναι ο άξονας πάνω στον οποίο έστησα αυτόν τον μύθο που περιλαμβάνει παιχνίδια εξουσίας ιστορίες δικαιοσύνης αλλά και εκδίκησης που ανοίγουν πληγές που δύσκολα επουλώνονται”.

«Το Ζάρια με τον θάνατο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

 

Οι 15 πιο αδίστακτοι μαφιόζοι όλων των εποχών

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και ’30, οι μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο βρίσκονταν στο έλεος συμμοριών -ομάδων αποτελούμενων από βίαιους κακοποιούς με διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα, που έκαναν περιουσίες από τον παράνομο τζόγο, την πορνεία, τα συμβόλαια θανάτου κ.λπ. Παρόλο που η ιταλική μαφία ήταν η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή τέτοια ομάδα, δεν ήταν η μοναδική, καθώς διαβόητες ήταν επίσης οι εβραϊκές και ιρλανδικές εγκληματικές οργανώσεις. Οι μαφιόζοι ανήκαν σε ιεραρχικές δομές, παρόμοιες με εκείνες μιας επιχείρησης, και από εκεί προέκυψε και η ονομασία “συνδικάτα” του εγκλήματος. Το Συνδικάτο του Σικάγου ήταν η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή τέτοια οργάνωση, παρόλο που καμία πόλη δεν αποτελούσε μονοπώλιο μίας μόνο συμμορίας. Αν και τα ενδιαφέροντα και οι επιχειρησιακές τακτικές της Μαφίας έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, πολλές από αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις που ιδρύθηκαν πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθούν να δρουν μέχρις και στις μέρες μας, με άλλες ονομασίες. Σε αυτόν τον τόμο θα διαβάσετε για τις δεκαπέντε εγκληματικότερες φιγούρες που έδρασαν στο πλαίσιο τέτοιων οργανώσεων. Μια συναρπαστική μελέτη του οργανωμένου εγκλήματος, “Οι 15 πιο αδίστακτοι μαφιόζοι όλων των εποχών” αποτελούν μια διεισδυτική και ανατριχιαστική ματιά σε κάποιες από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις που διαπράχθηκαν τον 20ο αιώνα και στους ανθρώπους πίσω από αυτές: – Joseph Bonanno, “Άντρας με τιμή” – Al Capone, “Ο σημαδεμένος” – Paul Castellano, “Ο πάπας του Λόφου Todt” – Frank Costello, “Ο πρωθυπουργός του υπόκοσμου” – Carlo Gambino, “The Dapper Don” – Vito Genovese, “Don Vitone” – Sam “Momo” Giancana, “Ο χασάπης του Σικάγο” – John Gotti, “The Teflon Don” – Sammy “Ο ταύρος” Gravano, “Ο υπαρχηγός” – Meyer “Little man” Lansky, “Ο πρόεδρος του συμβουλίου” – Charles “Lucky” Luciano, “Ο πατέρας του οργανωμένου εγκλήματος” – George Moran, “Ο κοριός” – Dean O’ Banion, “Ο δολοφόνος του Σικάγο” – Dutch Schultz, “Ο ιπτάμενος Ολλανδός” – Benjamin “Bugsy” Siegel, “Ο βασιλιάς του Las Vegas”

 

Οι μυστικές κοινωνίες

Ποια θεότητα λάτρευαν οι Κέλτες δρυΐδες; Γιατί επανήλθε στη μόδα η καμπάλα; Ποιο ήταν το αληθινό πρόσωπο των ναϊτών; Πώς γεννήθηκε η μαφία; Ποια είναι η οργανωτική δομή της ομιχλώδους Αλ Κάιντα; Σε αυτές και πολλές ακόμη απορίες απαντούν τα εβδομήντα κεφάλαια αυτού του βιβλίου, που συνδυάζει με τον πιο παραστατικό τρόπο τις τελευταίες αποκαλύψεις της ιστορικής έρευνας και το σκοτεινό παραμύθι της ανθρώπινης αναζήτησης! Μυστηριώδεις τελετές, νυχτερινές τελετουργίες, θεολογικά ερωτήματα και συνωμοσίες σ’ ένα μαγευτικό όσο και συναρπαστικό ανάγνωσμα.