fbpx

Έτσι θα καταφέρει ο σταθερός υπολογιστής σου να αντέξει στα χρόνια!

Έτσι θα καταφέρει ο σταθερός υπολογιστής σου να αντέξει στα χρόνια!

Η αντοχή των υπολογιστών στον χρόνο αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» όλων όσοι αναζητούν το επόμενο σύστημά τους.

Αφήνοντας παρασάγγας την περίπτωση του gaming που από μόνη της διαθέτει πλείστες ιδιαιτερότητες, πώς θα εξασφαλίσεις ότι το desktop workstation σου, ο σταθερός υπολογιστής που πρόκειται να χρησιμοποιείς ως επί το πλείστον για δουλειά, θα μείνει αλώβητος στο πέρασμα του χρόνου;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Θα έμπαινες σε ταξί χωρίς οδηγό; Οι Αμερικάνοι πάντως μπήκαν!!!

 

Αν θες το σύστημά σου να συνεχίσει να σε υπηρετεί με την ίδια αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέξεις τόσο κατά την αγορά, όσο και κατά τη χρήση του. Αυτό που αποζητάς άλλωστε, δεν είναι το σύστημά σου να μείνει στην αιχμή της τεχνολογίας, αλλά να παραμείνει γρήγορο και λειτουργικό, όπως όταν το αγόρασες. Πάμε να δούμε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

 

Αναβάθμιζέ το τακτικά

Πήρες λοιπόν ένα desktop workstation. Καλορίζικο! Ακόμα κι αν αυτό είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με την πάροδο κάποιων ετών θα θεωρείται παρωχημένο. Αυτό που μπορείς να κάνεις από την πλευρά σου εσύ, είναι να το «φρεσκάρεις» με τα κατάλληλα καινούρια υποσυστήματα.

Εν καιρώ λοιπόν, στα πλάνα σου θα πρέπει να είναι μικροαναβαθμίσεις όπως η αύξηση της RAM, η προσθήκη του καλύτερου επεξεργαστή που υποστηρίζει το socket της μητρικής, ακόμα και η αλλαγή κάρτας γραφικών και οθόνης προκειμένου να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα μίας μεγαλύτερης ανάλυσης. Έτσι αφ’ ενός το κόστος της αναβάθμισης δε θα σου φανεί -αφού αυτή θα γίνει τμηματικά- και αφ’ ετέρου το PC σου θα βλέπει την ισχύ του να αυξάνεται (το ίδιο φυσικά θα κάνουν και οι απαιτήσεις των εφαρμογών που τρέχεις).

 

Κράτα τους δίσκους καθαρούς

Ο σκληρός δίσκος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία του υπολογιστή: ένας γεμάτος δίσκος θα επιβραδύνει σημαντικά το σύστημα, αυξάνοντας τα διάφορα σφάλματα και τα κρασαρίσματα του συστήματός σου. Αρχικά φρόντιζε να μην εξαντλείς τη χωρητικότητά του. Αν δεις ότι δεν αρκεί, τότε είναι απείρως προτιμότερο να προσθέσεις και έναν δεύτερο από το να γεμίσεις ασφυκτικά τον πρώτο. Δώσε βάση στα αρχεία και τα προγράμματα που δε χρησιμοποιείς συχνά και καθάριζέ τα τακτικά.

Από εκεί και πέρα φρόντισε να διαγράφεις τα προσωρινά αρχεία συστήματος και internet -αμφότερα συσσωρεύονται και καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. Χρησιμοποίησε εργαλεία όπως το CHKDSK, Disk Defragment (Ανασυγκρότηση δίσκου) και Disk Cleanup (Εκκαθάριση δίσκου). Όλα τους περιλαμβάνονται στα Windows και θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την καλή υγεία του δίσκου σου. Τέλος, μην αμελείς τα συχνά backups για λόγους ασφαλείας -και γενικότερα, καλό είναι να έχεις τα δεδομένα σου αποθηκευμένα σε δύο τοποθεσίες.

 

Χρησιμοποίησε τις νεότερες εκδόσεις λογισμικού

Η επένδυση σε ένα λογισμικό δεν είναι έξοδο τύπου «μια κι έξω» όπως πολλοί νομίζουν. Οι εταιρείες εκδίδουν τακτικά (ορισμένες μάλιστα ακόμα και σε ετήσια βάση) νέες εκδόσεις των προγραμμάτων τους, ενισχυμένες με καινούριες λειτουργίες, βελτιωμένη εμπειρία χρήσης και σε αρκετές περιπτώσεις αρτιότερη διαχείριση πόρων. Γιατί να πρέπει εσύ να ξεμείνεις με μία παρωχημένη έκδοση ενός προγράμματος, απλά και μόνο επειδή κάποτε την αγόρασες.

Πλέον πολλές εταιρείες λογισμικού (Adobe, Microsoft, Autodesk κ.α.) προσφέρουν για τα προϊόντα τους συνδρομητικά πακέτα τα οποία εξασφαλίζουν έναντι ενός μηνιαίου κόστους στον χρήστη πως θα έχει την πάντα την τελευταία έκδοση στο σύστημά του. Ουσιαστικά αυτό που πληρώνει δεν είναι το πρόγραμμα (το δισκάκι που λέγαμε παλιά) αυτό καθ’ αυτό αλλά ή άδεια χρήσης του. Ακόμα κι αν το μοντέλο αυτό σου φαίνεται παράξενο, σε βάθος χρόνου θα βγεις ωφελημένος αφού θα χρησιμοποιείς σταθερά την πλέον ενημερωμένη εκδοχή ενός προγράμματος.

 

Δοκίμασέ το πριν το αγοράσεις

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις με την αγορά ενός desktop workstation, είναι να μην υπολογίσεις σωστά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα αυτό να είναι αργό εξ αρχής. Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν με κάποιον τρόπο να δοκιμάσεις την αποτελεσματικότητα του συστήματος που έχεις στον νου σου. Ο επεξεργαστής που σκέφτεσαι να επενδύσεις είναι επαρκής; Η ποσότητα της RAM φτάνει για το multitasking που έχεις στο μυαλό σου; Το μέγεθος και τα χρώματα της οθόνης είναι τέτοια ώστε να σε βολέψουν;

Το ίδιο σε γενικές γραμμές ισχύει και με τα προγράμματα και τις εφαρμογές που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις. Μην επενδύσεις σε κάποιο αν δεν είσαι σίγουρος για το αν καλύπτει 100% τις ανάγκες σου. Είναι προτιμότερο να κατεβάσεις μία δωρεάν, δοκιμαστική έκδοση, να τη χρησιμοποιήσεις για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και αφού βεβαιωθείς για την καταλληλότητά της, να προχωρήσεις στην αγορά σου. Γενικώς, αν έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις το ρίσκο που κρύβει η κάθε σου αγορά, καν’ το χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Πλαισίωσέ το με τα σωστά περιφερειακά

Ίσως να δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις αλλά τα σωστά περιφερειακά μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη χρήση ενός υπολογιστή. Ένα στιβαρό, ασύρματο ποντίκι ή ένα εργονομικό πληκτρολόγιο θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις το PC σου ακόμα πιο άνετα σε βάθος χρόνου.

Η οθόνη είναι εξίσου σημαντική αφού σε συνδυασμό με την κάρτα γραφικών σου θα καθορίσουν την ανάλυση στην οποία θα δουλέψεις: η Full HD είναι εκείνη που προτιμάται στα περισσότερα desktop workstations, όμως με μία wide ή 4K οθόνη, θα είσαι σε θέση να εκμεταλλευτείς μία ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητά σου.

Επένδυσε σε ένα καλό headset που θα σου επιτρέψει να απομονωθείς και θα σε καλύψει σε ό,τι αφορά στις κλήσεις και τις συναντήσεις σου, ενώ τέλος, εξέτασε την αγορά ενός εξωτερικού δίσκου για μεταφορά δεδομένων και backup.

 

Το desktop workstation σου είναι έτοιμο να βγάλει τα λεφτά του!

Δίνοντας τη δέουσα προσοχή στα παραπάνω, θα εξασφαλίσεις πως το desktop workstation σου θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τα «θέλω» σου. Με την κατάλληλη συντήρηση και το σχετικό φρεσκάρισμα όταν αυτό είναι απαραίτητο, η συνθήκη αυτή θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, γλιτώνοντάς σε από τον πονοκέφαλο και το επιπρόσθετο κόστος της αντικατάστασης του συστήματός σου. Μην ξεχνάς πως το ζητούμενο είναι ο υπολογιστής σου να τρέχει με άνεση τα προγράμματα που χρησιμοποιείς, δίχως να σε καθυστερεί στη δουλειά σου, ρίχνοντας έτσι την παραγωγικότητά σου.

Όσο για το πόσο μπορεί να αντέξει μέχρι να έρθει η ώρα να πάρεις τον επόμενο; Με την κατάλληλη φροντίδα, εύκολα ξεπερνά τα πέντε-έξι χρόνια ζωής βάζοντας πλώρη -πάντα σε σχέση με τις ανάγκες σου- ακόμα και για δεκαετία!

 

ΠΗΓΗ: CNN