fbpx

Έτσι κάνεις το τέλειο ριζότο με σολωμό!

Έτσι κάνεις το τέλειο ριζότο με σολωμό!

Ο σολομός αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ψαριών χάρη εν μέρει στην πλούσια νόστιμη γεύση του. Έχει τρυφερή σάρκα με ένα χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα και είναι κατάλληλο για τη διατροφή σου, ειδικά σε συνδυασμό με το ρύζι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως μπορείς να κάνεις ένα κομμάτι ψαρονέφρι απίστευτη γκουρμεδιά

 

Μια μερίδα σολομού (90 έως 120 γρ) έχει περίπου 200 θερμίδες. Πρόκεται για ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA). Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών. Ακόμα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 ενώ επίσης περιέχει σε μεγάλο βαθμό κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D.

Δες πως θα κάνεις το τέλειο ριζότο με σολωμό:

 

Υλικά:

500 γραμμάρια φιλέτο σολωμού χωρίς πέτσα

6 κ.σ. ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 γραμμάρια ρύζι για ριζότο

3 κ.σ. λευκό κρασί

800 γραμμάρια ζεστό ζωμό λαχανικών

αλάτι

πιπέρι

μαιντανό ψιλοκομμένο

σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σολωμό και τον τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.

Τον πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, το χυμό από το μισό λεμόνι και ελαιόλαδο και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε γκριλ και αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ ανακατεύοντας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι και να χυλώσει.

Κόβουμε το σολωμό σε κύβους και τον προσθέτουμε στο ριζότο.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, μαϊντανό, σχοινόπρασο, και αν χρειάζεται αλάτι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.