fbpx

Έτσι χτίζεις κορμί με την κωπηλατική μηχανή – Δες πως κάνεις σωστά εργόμετρο (Video)

Έτσι χτίζεις κορμί με την κωπηλατική μηχανή – Δες πως κάνεις σωστά εργόμετρο (Video)

Η κωπηλατική μηχανή ανήκει στα όργανα γυμναστικής που αποδίδει, την απολύτως φυσική κίνηση της κωπηλασίας, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άσχημο καιρικό φαινόμενο!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 ασκήσεις – συμπληρωματικές που θα κάνουν τη διαφορά στο κορμί σου (Video)

 

Δυναμώνει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεται αποτελεσματικά η καρδιά και γενικά το κυκλοφορικό σύστημα.

 

 

Η κωπηλασία επίσης βελτιώνει το μεταβολισμό, δηλαδή αυξάνει τη δαπάνη θερμίδων, και την ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου.

Η κωπηλατική δραστηριότητα ενεργοποιεί το άνω και το κάτω τμήμα του σώματος στην ίδια έκταση. Ανάλογα με το στάδιο της κωπηλατικής κίνησης ενεργοποιούνται και αντίστοιχες μυϊκές ομάδες προσφέροντας μία κυκλική αλληλουχία ενεργοποίησης των μυών ολόκληρου του σώματος.

Στάδιο 1 – “Η λαβή”: οι μυς που ενεργοποιούνται σε αυτό το στάδιο είναι: της μέσης, του γαστροκνημίου και υποκνημίδιου, και οι δικέφαλοι μηριαίοι.

Στάδιο 2 – “Έναρξη κίνησης”: σε αυτό το στάδιο παραμένουν ενεργοποιημένοι οι μυς που βρίσκονται ήδη σε ένταση από το προηγούμενο στάδιο και ενεργοποιούνται οι τραπεζοειδείς και οι τετρακέφαλοι.

Στάδιο 3 – “Κίνηση”: πλέον η κίνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμα της κυκλικής επαναλαμβανόμενης διαδικασίας και ενεργοποιούνται οι μυς σχεδόν ολόκληρου του σώματος (μυς της μέσης, κοιλιακοί, τρικέφαλοι, ρομβοειδείς, δελτοειδείς, τραπεζοειδείς, θωρακικοί, καρπού εκτατικοί και καμπτήρες, τετρακέφαλοι, γλουτιαίοι, δικέφαλοι μηριαίοι, και του γαστροκνημίου και υποκνημίδιου).

Στάδιο 4 – “Ολοκλήρωση”: η κίνηση ολοκληρώνει την κυκλική της ακολουθία και οι μυς που ενεργοποιούνται είναι: (μυς της μέσης, καρπού εκτατικοί και καμπτήρες, τρικέφαλοι, δικέφαλοι, δελτοειδείς, θωρακικοί, κοιλιακοί, πλάγιοι κοιλιακοί, τετρακέφαλοι και δικέφαλοι μηριαίοι).

 

 

Αποδίδοντας τη φυσική κίνηση της κωπηλασίας, σε κλειστό χώρο, η κωπηλατική μηχανή γυμνάζει αποτελεσματικά σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες, τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του σώματος, ενώ ταυτόχρονα είναι μια πολύ καλή αερόβια άσκηση. Επιπλέον, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ενώ καίει άπειρες θερμίδες και εκτοξεύει τον μεταβολισμό!

 

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα για αρχαρίους

Πριν το πρόγραμμα ζεσταθείτε κάνοντας κωπηλασία (ρυθμός 10-15 κινήσεις το λεπτό) και διατάσεις. Μετά το κυρίως πρόγραμμα κωπηλατήστε για λίγα λεπτά ακόμα με χαλαρό ρυθμό και κλείστε το πρόγραμμά σας με διατάσεις.

  • Εβδομάδες 1 και 2 (3 φορές εβδομαδιαίως):

3 λεπτά κωπηλασία – 1 λεπτό διάλειμμα – 3 λεπτά κωπηλασία – 1 λεπτό διάλειμμα – 3 λεπτά κωπηλασία.

  • Εβδομάδες 3 και 4 (3 φορές εβδομαδιαίως):

5 λεπτά κωπηλασία – 1 λεπτό διάλειμμα – 5 λεπτά κωπηλασία.