fbpx

Αν αποκτήσεις αυτές τις συνήθειες θα έχεις καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία

Αν αποκτήσεις αυτές τις συνήθειες θα έχεις καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία

Η ψυχική και σωματική υγεία του εαυτού μας είναι κάτι που κάποιες φορές αγνοούμε. Μπορεί όταν μας ρωτήσουν να λέμε ότι θέλουμε να είμαστε υγιείς τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, όμως ξεχνάμε να το κάνουμε πράξης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως ο ύπνος του σαββατοκύριακου επηρεάζει το σώμα που θες να στρώσεις

 

Το να είσαι υγιής σωματικά και ψυχικά είναι αλληλένδετα και εξίσου σημαντικά αλλά κυρίως διότι το ένα επηρεάζει το άλλο. Εάν ο ένας τομέας υπολειτουργεί, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να φθίνει και άλλος και συνεπώς, πρέπει να τους φροντίζουμε και τους δύο.

Πως θα το καταφέρεις αυτό;

Αρκεί να αποκτήσεις τις περισσότερες από τις ακόλουθες συνήθειες. Για να το κάνεις αυτό δεν πρέπει να αγχωθείς αλλά να το βάλεις στο πρόγραμμα χωρίς να το βγάλεις από το μυαλό σου.

Δες ποιες είναι αυτές οι συνήθειες και προσπάθησε:

 

Να κοιμάσαι σωστά

Το σωστό πρόγραμμα ύπνου δεν σημαίνει μόνο αρκετές ώρες, αν και αυτό είναι μια βασική προϋπόθεση. Θα πρέπει να κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα ή τουλάχιστον να μην επιτρέπετε τις μεγάλες και συχνές αποκλίσεις. Έτσι το “βιολογικό ρολόι” θα ξέρει πότε είναι η ώρα που πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη ενεργητικότητα. Η έλλειψη ύπνου μας κάνει άκεφους και μονίμως κουρασμένους, ενώ μακροπρόθεσμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

 

Να τρέφεσαι υγιεινά

Είναι μια συμβουλή που έχουμε ακούσει πολλές φορές, όμως δεν σημαίνει πάντα αυτό που φανταζόμαστε. Προφανώς και πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα λίπη, ενώ αντίθετα πρέπει να εστιάζουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, και τους σωστούς υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. Μην ξεχνάτε όμως ότι πρέπει να φροντίζετε και την ψυχική σας υγεία, οπότε μην αγχωθείτε. Μην νιώθετε τύψεις για κάποιες “ατασθαλίες”, απλώς εντάξτε τις στο πρόγραμμά σας, σε λογικά πλαίσια.

 

Να πίνεις αρκετό νερό

Ο γενικός κανόνας είναι οκτώ ποτήρια την ημέρα, όταν όμως ασκείστε ή είστε σε ζεστό περιβάλλον, καλό είναι να πίνετε ακόμα περισσότερο. Πιείτε δύο ποτήρια νερό 15-30 λεπτά πριν το πρωινό σας για να ξεκινήσετε τη μέρα με ζωντάνια, και γενικά φροντίστε να πίνετε λίγο ανά τακτά διαστήματα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, διότι σε αυτό το στάδιο το σώμα ήδη έχει αρχίσει να αφυδατώνεται.

 

Να κάνεις προπόνηση

Ενώ είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητά μας, η άσκηση οφείλει να είναι πηγή ευχαρίστησης και όχι άγχους. Σκεφτείτε τι θα κερδίσετε με την συστηματική άσκηση και ξεκινήστε! Ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα που αγαπάτε, και προγραμματίστε την άσκησή σας συγκεκριμένες ώρες και μέρες για να την συνηθίσετε γρηγορότερα. Προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό που σας αρέσει, για να “μπείτε στο πνεύμα” – για παράδειγμα, εά ασχοληθείτε με την κολύμβηση αγοράστε ένα αθλητικό μαγιό στο αγαπημένο σας χρώμα.

 

Να διαβάζεις βιβλία

Όσα βιβλία και να διαβάσουμε, δεν είναι ποτέ αρκετά. Εκατομμύρια τίτλοι για κάθε γούστο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, σας περιμένουν να διαλέξετε. Δεν υπάρχει άτομο που να μην του ταιριάζει έστω ένα βιβλίο. Ανάλογα με το βιβλίο που θα επιλέξουμε, μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μια άλλη ιστορία, να μάθουμε περισσότερα για έναν τομέα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και άλλα πολλά. Αφήστε που η ίδια η ανάγνωση βιβλίων ενισχύει τις γλωσσολογικές μας ικανότητες και ακονίζει το μυαλό μας.

 

Να μάθεις να μεταδίδεις τις γνώσεις σου

Εκτός του ότι βοηθάτε άλλα άτομα και συσφίγγετε τις μεταξύ σας σχέσεις, έρευνες έχουν δείξει πως όταν διδάσκουμε κάτι μας βοηθάει ώστε να το εμπεδώσουμε καλύτερα και εμείς οι ίδιοι. Επιπλέον, μας ανεβάζει και την αυτοπεποίθηση. Δεν είναι ανάγκη να είναι επίσημη διδασκαλία. Μπορείτε απλά να λύσετε την απορία κάποιου, να συζητήσετε για ένα θέμα που να κατέχετε, ή ακόμη και να μιλήσετε μόνος σας στο δωμάτιό σας. Δεν έχει τόση σημασία αν όντως μιλάμε σε κάποιον ή το παραστήσετε, το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν το ίδιο.

 

Να βρεις κάτι που σε εκφράζει

Τι κοινό έχει να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο, να τραγουδάτε, να ασχοληθείτε με το θέατρο και να γράψετε οτιδήποτε σας απασχολεί; Μπορεί να είναι για διαφορετικά γούστα, όμως όλα σας βοηθούν να μάθετε να εκφράζεστε. Κάθε μορφή τέχνης απαιτεί να την κάνετε με την ψυχή σας, οπότε έρχεστε σε επαφή με τα συναισθήματά σας έτσι κι αλλιώς. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείτε και το μυαλό σας, καταλήγοντας έτσι να σκέφτεστε αλλά και να αισθάνεστε, και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο.

 

Αγάπησε τα παιχνίδια στρατηγικής

Ακόμα μια μορφή ενασχόλησης που ακονίζει το μυαλό μας και το οδηγεί να σκέφτεται, με έναν καθαρά ψυχαγωγικό τρόπο. Το πιο διαδεδομένο παιχνίδι αυτής της κατηγορίας είναι το σκάκι. Χρειάζεται μια παραπάνω εξάσκηση, όμως σύντομα θα μάθετε να απολαμβάνετε την εξεύρεση λύσεων για να προχωρήσετε στο παιχνίδι και μακροπρόθεσμα τα οφέλη στον εγκέφαλο είναι σημαντικά. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το να κρατάμε το νου μας τόσο ενεργητικό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του Αλτσχάιμερ!

 

Διαλογίσου

Μπορείτε να προσθέσετε και τη γιόγκα στο διαλογισμό σας ώστε να το συνδυάσετε με άσκηση, όμως μπορείτε κάλλιστα να αφιερώσετε ένα τέταρτο στο τέλος της μέρας ώστε να αδειάζετε το μυαλό σας και να ηρεμείτε. Αν θέλετε, βάλτε να ακούσετε και ήρεμη μουσική. Προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτά που σας απασχολούν και αφεθείτε την ηρεμία, ώστε να ξεκουραστείτε και έτσι θα βρείτε ευκολότερα λύσεις. Εστιάστε στις ευτυχισμένες σας σκέψεις και κυρίως στην αναπνοή σας, που πρέπει να είναι ήρεμη και ρυθμική.

 

Εμπλούτισε τις γνώσεις σου

Ένα μυαλό που δεν μαθαίνει καινούρια πράγματα -έστω, με τον δικό του ρυθμό- είναι σαν μια λίμνη που δεν ανανεώνεται μέσω κάποιου ποταμού και καταλήγει αργά ή γρήγορα να βαλτώσει. Το να παραμένουμε στα ίδια και στα ίδια κάνει το μυαλό μας να αδρανεί και εμάς τους ίδιους να βαριόμαστε. Δεν χρειάζεται να γίνετε παντογνώστες σε όλα, όμως μπορείτε κάθε μέρα να μαθαίνετε και κάτι. Έστω ένα αξιοπερίεργο συμβάν. Έστω να δείτε ένα καινούριο βίντεο. Μπορεί να φαίνεται αμελητέο, όμως σταδιακά έχετε να κερδίσετε πολλά.

 

Μάθε να επικοινωνείς

Όπως και με τις καινούριες γνώσεις, έτσι και οι καινούριοι άνθρωποι στη ζωή μας μας δημιουργούν την αίσθηση της λίμνης που ανανεώνεται από το ποτάμι. Ο άνθρωπος δεν είναι προορισμένος να παραμένει μόνος του, αλλά να αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα άτομα γύρω του και να μαθαίνει από αυτά. Δεν είναι ανάγκη όλοι όσοι γνωρίσουμε να γίνουν φίλοι μας, όμως κάθε άνθρωπος έχει και κάτι να μας προσφέρει. Αποκτούμε καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες, βρίσκουμε ευκολότερα άτομα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για μας και νιώθουμε κεφάτοι και ευτυχισμένοι.

 

Βάζε συνεχώς νέους στόχους

O άνθρωπος θέλει να νιώθει ότι κάτι θέλει να πετύχει, ότι έχει έναν προορισμό. Το να ζεις χωρίς να έχεις κάποιον σκοπό, σε κάνει εν τέλει να μην έχεις καν όρεξη για ζωή. Όταν όμως νιώθουμε ότι έχουμε έναν λόγο που ζούμε, αυτόματα βάζουμε όλον μας τον εαυτό. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για οικονομικούς ή ακαδημαϊκούς στόχους, αλλά και για καθημερινές διεργασίες ή βελτίωση των σχέσεων μας. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο όμορφη είναι και η πορεία προς το στόχο, διότι έτσι θα μας γίνει άγχος. Ζούμε την κάθε στιγμή, και όταν πραγματοποιήσουμε έναν στόχο θέτουμε έναν επόμενο!

 

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Με όλες αυτές τις συνήθειες, ποιον θέλουμε να φροντίσουμε; Τον εαυτό μας, φυσικά. Αυτός έρχεται πάνω απ’ όλα, όσο εγωιστικό και να ακούγεται. Εάν δεν προσφέρουμε πρώτα στον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πουθενά αλλού γενικά. Άσε που ο εαυτός μας είναι ο μόνος που παραμένει σίγουρα μαζί μας για όλη μας τη ζωή! Για να έχετε λοιπόν μια όμορφη ζωή, να αγαπάτε τον εαυτό σας. Να τον ανακαλύπτετε και να τον βελτιώνετε κάθε μέρα. Να τον ανταμείβετε όσο αξίζει και να απολαμβάνετε την παρέα του. Μη φοβηθείτε τις μοναχικές δραστηριότητες, διότι η μοναξιά σε υγιείς δόσεις είναι απολαυστική και ωφέλιμη!