fbpx

Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο

Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο

Το σαββατοκύριακο είναι διμήμερο για ξεκούραση όμως πολλοί είναι εκείνοι που εργάζονται ενώ άλλοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν για ξεκούραση απλά δεν το κάνουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 5+10 μυστικά των επιτυχημένων ανθρώπων το σαββατοκύριακο

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως κάνουν λάθος! Δεν ποια είναι τα λάθη που μπορεί να κάνεις το κάθε σαββατοκύριακο:

 

 

  1. Ύπνος πολύ αργά το βράδυ

Τα σαββατοκύριακα συνήθως υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που μας κρατούν ξύπνιους μέχρι αργά βγάζοντας μας από τη ρουτίνα και το πρόγραμμά μας. Ωστόσο το να ξενυχτήσει κάποιος πολύ το ένα βράδυ και να κοιμηθεί μέχρι πολύ αργά το επόμενο πρωί μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ακόμα μεγαλύτερη κούραση και να γίνει ακόμα δυσκολότερη η επαναφορά του στο φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου που ακολουθεί την υπόλοιπη εβδομάδα. Ο Till Roenneberg διδάκτωρ καθηγητής του πανεπιστήμιου του Μονάχου στο τμήμα ψυχολογίας περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως «την ανακολουθία μεταξύ του ρολογιού του σώματός μας και του κοινωνικού μας ρολογιού. Μοιάζει σχεδόν σαν να ταξιδεύει κάποιος την Παρασκευή από το Παρίσι για Νέα Υόρκη και τη Δευτέρα το πρωί να επιστρέφει». Προκειμένου να εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο γίνεται το σαββατοκύριακο και να μην έρθετε αντιμέτωποι με την αϋπνία την Κυριακή το βράδυ δοκιμάστε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε το σαββατοκύριακο πάνω κάτω την ίδια ώρα που το κάνετε και την υπόλοιπη εβδομάδα”,” ίσως με απόκλιση μια ώρας.

 

 

  1. Υπερβολικό φαγητό

Συνήθως το σαββατοκύριακο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να βγει κανείς έξω για φαγητό με παρέα ή να απολαύσει μερικά ποτά ή να ενδώσει στον πειρασμό ενός γλυκού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η διατροφή σας ξεφεύγει του προγράμματος κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι σαμποτάρετε οι ίδιοι τις προσπάθειες που κάνετε για να χάσετε βάρος και αυτό καταλήγει στην πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων. Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity το 2008 απέδειξε ότι όσοι έκαναν δίαιτα και είχαν πολύ αυστηρή διατροφική ρουτίνα με περιορισμό θερμίδων και έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο τα σαββατοκύριακα”,” κάτι που επιβράδυνε την απώλεια βάρους τους.

 

 

  1. Συνδεδεμένοι παντού και πάντα

Η συνεχής και αδιάκοπη χρήση των διάφορων ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουμε στις μέρες μας όπως κινητό υπολογιστής που συνδέονται με ίντερνετ μπορεί να έχει πολλέςαρνητικές συνέπειες στην υγεία μας όπως μειωμένη προσοχή και παραγωγικότητα προβλήματα ύπνου και υψηλά επίπεδα άγχους. Αν δώσετε περιθώριο στον εαυτό σας να αποσυνδεθεί λίγο από το ίντερνετ προκειμένου να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και να ανανεωθεί το μυαλό σας μπορείτε να κρατήσετε το άγχος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μεγιστοποιήσετε την ξεκούρασή σας. Η συγγραφέας και σκηνοθέτης Tiffany Shlain αναφέρει στο Harvard Business Review ότι η οικογένειά της απολαμβάνει τέτοιες στιγμές ξεκούρασης μια φορά την εβδομάδα στην οποία δεν χρησιμοποιούν καμιά ψηφιακή συσκευή. Δοκιμάστε να απαλλαγείτε από την τεχνολογία για μια μέρα ή ακόμα και για μια ώρα το σαββατοκύριακο ενώ απολαμβάνετε μια δραστηριότητα με τους φίλους ή την οικογένεια σας.

 

 

  1. Δεν ξεκολλάτε από τη δουλειά

Σύμφωνα με την Laura Vanderkam συγγραφέα του βιβλίου What the Most Successful People Do on the Weekend («Τι κάνουν το σαββατοκύριακο οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι») για να έχει κάποιος υψηλή επίδοση στη δουλειά του χρειάζεται να ηρεμεί και να ξεκουράζεται ούτως ώστε να γίνεται ακόμα πιο παραγωγικός. Προτού λοιπόν  κλειστείτε το σαββατοκύριακο στο γραφείο που έχετε στο σπίτι σας τσεκάροντας τα e-mail σας σκεφτείτε ότι πρέπει να βρείτε τρόπο να θέσετε την ξεκούραση ως προτεραιότητά σας προκειμένου να είστε ακόμα πιο παραγωγικοί από Δευτέρα. Η υπεύθυνη έκδοσης του Cosmopolitan,  Joanna Coles έχει κάνει υποχρεωτική την ξεκούραση της τα σαββατοκύριακα και αναφέρει σχετικά «δεν κάνω ποτέ καμιά δουλειά την Κυριακή”,” εκτός αν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Το Σάββατο και η Κυριακή είναι οι μέρες που αποφορτίζομαι και έχω καταλάβει ότι αν δεν το κάνω αυτό αλλά δουλέψω κι αυτές τις μέρες κανονικά τότε είμαι πολύ κουρασμένη. Μου αρέσει να βλέπω το σαββατοκύριακο σαν ένα διάστημα ξεκούρασης από όλη την εβδομάδα».

 

 

  1. Δουλειές του σπιτιού

Αντί να ψάχνετε τρόπο να τελειώσετε όλες τις δουλειές του σπιτιού μέσα σε λίγες ώρες το σαββατοκύριακο δοκιμάστε να αφιερώνετε 30 λεπτά καθημερινά βάζοντας πλυντήριο πηγαίνοντας για ψώνια ή καθαρίζοντας το σπίτι μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να έχετε τα σαββατοκύριακα σας ελεύθερα για πιο ξεκούραστες κι ευχάριστες δραστηριότητες από τις δουλειές του σπιτιού. Ξοδεύοντας σχεδόν όλο το σαββατοκύριακο κάνοντας δουλειές θα ξυπνήσετε τη Δευτέρα το πρωί κουρασμένοι και απογοητευμένοι που πέρασε ένα ακόμα σαββατοκύριακο που δεν προλάβατε να ξεκουραστείτε. «Σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού μέσα στην εβδομάδα» λέει η Vanderkam «καθώς έτσι οι δουλειές θα διαρκούν λιγότερο γιατί κι εσείς θα αφιερώνετε λιγότερο χρόνο».

 

 

  1. Άγχος την Κυριακή

Μια μικρή μελαγχολία μας πιάνει όλους την Κυριακή κι είναι δύσκολο να την αποφύγουμε όταν ξέρουμε τι μας περιμένει τη Δευτέρα πρωί στη δουλειά. Ωστόσο αυτό που μπορούμε να αποφύγουμε είναι να χαλάσουμε την Κυριακή μας περιμένοντας τις δυσκολίες που θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των εργαζομένων παγκοσμίως νιώθουν άσχημα την προηγούμενη μέρα πριν να ξαναπιάσουν δουλειά  σύμφωνα με μια έκθεση περί πνευματικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι σε κυριεύει αυτό το συναίσθημα της μελαγχολίας της Κυριακής άρχισε να κάνεις πράγματα και πέρνα την ώρα σου με τους ανθρώπους που αγαπάς»  λέει η Stephanie Sarkis.