fbpx

Αυτά είναι όλα όσα ίσως δεν γνωρίζεις για τους μυς σου

Αυτά είναι όλα όσα ίσως δεν γνωρίζεις για τους μυς σου

Το μυικό σύστημα, εκτός από το ότι είναι υπεύθυνο για την κίνηση, είναι επίσης αυτό που κρατά το σώμα σου σε οποιαδήποτε θέση βρίσκεται.

Tο μυϊκό σύστημα είναι αυτό που επιτρέπει στο σώμα σου να κινείται. Οι μύες είναι απαραίτητοι για μικρές κινήσεις, όπως το χαμόγελο, και για μεγάλες κινήσεις, όπως το τρέξιμο ή το άλμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τελικά υπάρχουν απαγορευμένες ασκήσεις; Μάθε τι συμβαίνει

 

Μερικούς μυς τους ελέγχεις, όπως ο δικέφαλός σου όταν σηκώνεις κάτι βαρύ. Άλλοι μύες, όπως αυτοί που σε βοηθούν να αναπνεύσεις, κινούνται από μόνοι τους.

Μάθε περισσότερα για το μυϊκό σου σύστημα.

 

Οι τρεις τύποι

Οι μύες χωρίζονται σε τρεις τύπους: λείος, καρδιακός και σκελετικός. Ο λείος μυς βρίσκεται στον οισοφάγο, το στομάχι, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στους βρόγχους και στα αιμοφόρα αγγεία, και λειτουργεί ακούσια, χωρίς να σκέφτεσαι συνειδητά να τους κάνεις να κινηθούν. Ο καρδιακός μυς είναι στην καρδιά και ελέγχει τις συσπάσεις της. Ο σκελετικός μυς αποτελεί το 40% της μάζας του σώματος και προσφύεται στα οστά μέσω τενόντων και όταν ο μυς συστέλλεται κατ’ εντολή, προκαλεί κίνηση μιας άρθρωσης. Σε βοηθά με τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως κάθισμα και ορθοστασία μέχρι περπάτημα πληκτρολόγηση και δουλειές του σπιτιού.

 

Πόσοι είναι;

Το σώμα σου περιέχει περισσότερους από 600 μυς! Αυτοί περιλαμβάνουν τους μυς που μπορείς να νιώθεις στα χέρια και τα πόδια, καθώς και μυς βαθιά μέσα στο σώμα σου, όπως αυτός που κάνει την καρδιά σου να χτυπά και εκείνους που σε βοηθούν να αφομοιώσεις την τροφή. Συγκριτικά, το σώμα σου έχει 206 σκελετικά οστά.

 

Τι είναι οι μυικές ίνες

Οι μύες αποτελούνται από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται μυϊκές ίνες. Χωρίζονται σε βραδείας συστολής (τύπος Ι) και ταχείας συστολής (τύπος II) που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω σε ίνες τύπου IIa και IIb. Σχεδόν όλη η κίνηση στο σώμα σου συμβαίνει λόγω της συστολής των μυών. Οι μυϊκές ίνες διακρίνονται σε ερυθρές ή οξειδωτικές και λευκές ή γλυκολυτικές. Η κύρια διαφορά τους είναι ο μηχανισμός στον οποίο στηρίζονται για την παραγωγή ATP. Οι ερυθρές στηρίζονται στον αερόβιο μηχανισμό και οι λευκές στον αναερόβιο.

 

Ο μεγαλύτερος απ΄ όλους

Ο μεγαλύτερος μυς του σώματος είναι ο μείζων γλουτιαίος. Είναι ο κύριος εκτεινόμενος μυς του ισχίου, αν και μπορεί να τον γνωρίζεις ως ο μεγάλος μυς στους γλουτούς. Η κύρια δουλειά του είναι να υποστηρίζει τον κορμό σου και να διατηρεί τη σωστή στάση του σώματος. Αυτός ο μυς χρειάζεται ειδική πρόσκληση για να ενεργοποιηθεί, μεγάλη επιβάρυνση, χρόνο και υπομονή.

 

Οι μικρότεροι απ΄ όλους

Οι μικρότεροι μύες του σώματος βρίσκονται στο αυτί σου. Είναι ο τείνων το τύμπανο μυς και, ο μυς του αναβολέα, που εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα του μέσου ωτός. Συνδέονται με το τύμπανο του αυτιού και συγκρατούν το εσωτερικό αυτί ενωμένο. Τα μικρότερα οστά του σώματος βρίσκονται επίσης στο αυτί σου.

 

Ο πιο δυνατός

Ο πιο δυνατός μυς, με βάση το μέγεθός του, είναι ο μασητήρας. Είναι ένας μυς στο σαγόνι σου. Η ισχυρότερη δύναμη από ανθρώπινο δάγκωμα παρήγαγε 442 κιλά για δύο δευτερόλεπτα.

 

Η σημασία της σύνδεσης με τα οστά

Οι μύες συνδέονται με τα οστά και τους τένοντες. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ τενόντων και συνδέσμων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Εκτός από τη σύνδεση των μυών στα οστά, οι τένοντες μπορούν επίσης να προσκολλήσουν μυς σε μέρη του σώματός σου, όπως τα μάτια σου. Οι σύνδεσμοι συνδέουν το ένα οστό με το άλλο στις αρθρώσεις σου.

 

Πόσο είναι το βάρος τους

Οι μύες αποτελούν περίπου το 40% του συνολικού σωματικού σου βάρους.

 

Αυτός είναι ο μυς που δουλεύει πιο σκληρά

Ο μυς που δουλεύει πιο σκληρά στο σώμα είναι η καρδιά. Χρειάζεται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να στείλει αίμα σε κάθε μέρος του σώματος. Χτυπάει περίπου 115.000 φορές την ημέρα ή 40 εκατομμύρια φορές το χρόνο και για ένα 80χρονο φτάνει τα 3,2 δισεκατομμύρια φορές! Όταν γυμνάζεσαι, η καρδιά αντλεί μέχρι 90 λίτρα αίματος το λεπτό! Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 5 λίτρα αίματος και η καρδιά αντλεί 7.500 λίτρα αίμα την ημέρα, όσο ένα μεγάλο βυτίο υγρών καυσίμων!

 

Οι πιο πολυάσχολοι μύες

Μερικοί από τους πιο πολυάσχολους μυς, είναι αυτοί που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών. Αυτοί οι μύες κάνουν συνεχώς προσαρμογές καθώς διαβάζεις, παρακολουθείς τηλεόραση ή κοιτάζεις γύρω σου. Σε μια ώρα ανάγνωσης, τα μάτια σου μπορεί να κάνουν έως και 10.000 συντονισμένες κινήσεις.

 

Τι γίνεται με τη σύσπαση

Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που παράγεται στο σώμα προέρχεται από τη σύσπαση των μυών. Η κίνηση των μυών μετράει σχεδόν το 85% της συνολικής θερμότητας που παράγεται μέσα στο σώμα. Όταν κρυώνεις, οι μύες σου συστέλλονται ακούσια. Όταν τρέμεις, αυτοί είναι μύες που προσπαθούν να ζεστάνουν το σώμα σου.

 

Τα μηνύματα του εγκεφάλου

Ο κινητικός φλοιός στη μία πλευρά του εγκεφάλου σου ελέγχει την κίνηση των μυών στην άλλη πλευρά του σώματος. Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα κίνησης μέσω του νωτιαίου μυελού και έξω, μέσω του περιφερικού νευρικού συστήματος στους μυς σου. Τα μηνύματα από τον εγκέφαλο γίνονται πιο περίπλοκα όταν υπάρχουν περισσότεροι μυς που εμπλέκονται σε μια δραστηριότητα, όπως το σουτ σε ένα άλμα στο μπάσκετ.

 

Λειτουργούν σε ζευγάρια

Οι μύες λειτουργούν συνήθως σε ζευγάρια. Όταν κάποιος βραχύνει, ο αντίστοιχος μυς του επιμηκύνεται. Σκέψου όταν ασκείς τους δικέφαλους. Όταν τραβάς το χέρι σου ο δικέφαλος μυς είναι πιο κοντός, ο τρικέφαλος στην άλλη πλευρά του χεριού ισιώνει.

 

Δεν πιέζουν

Οι μύες δεν μπορούν να πιέσουν. Μπορούν μόνο να τραβήξουν. Όταν σπρώχνεις μια πόρτα για να ανοίξει, για παράδειγμα, οι μύες τραβούν στην πραγματικότητα τον αγκώνα και τον ώμο σου πάνω στην πόρτα.

 

Στον θάνατο συσπώνται

Όταν κάποιος πεθαίνει οι μύες παραμένουν σε σύσπαση, καθώς δεν υπάρχει νέα παραγωγή ενέργειας για να προκαλέσει αποκόλληση της ακτίνης από τη μυοσίνη η οποία είναι απαραίτητη για την μυϊκή χαλάρωση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πτωματική ακαμψία και είναι προσωρινή, διαρκώντας περίπου 3 ημέρες.