fbpx

Αυτές είναι οι κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την ξεκούραση

Αυτές είναι οι κακές συνήθειες που σαμποτάρουν την ξεκούραση

Νιώθεις πολύ κουρασμένος; Λογικό είναι όλοι οι άνθρωποι κουράζονται! Όμως αν είσαι συνεχώς κουρασμένος και γυρνάς  σπίτι, σωριάζεσαι στη πολυθρόνα και ξεχνάς τα πάντα τότε κάτι δεν κάνεις σωστά στην καθημερινότητα σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα μικρογεύματα που σου δίνουν ενέργεια καθημερινά!

 

Σύμφωνα με ττην επιστήμη για να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι πιο κοινές κακές συνήθειες, που σαμποτάρουν την ξεκούραση και χαλάρωσή σου, καθώς και με ποιους τρόπους μπορείς άμεσα να βελτιώσεις τη ζωή σου, γεμίζοντας ξανά τις μπαταρίες σου με την απαραίτητη ενέργεια.

 

Παραλείπεις την άσκηση όταν είσαι κουρασμένος

Το ότι επιλέγεις να μην γυμναστείς όταν νιώθεις εξαντλημένος είναι ένας μύθος που πρέπει να ξεχάσεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γεωργίας έδειξε ότι οι υγιείς ενήλικοι που έκαναν καθιστική ζωή, αλλά συνήθιζαν να ασκούνται ελαφρώς τρεις ημέρες την εβδομάδα για μόλις 20 λεπτά τη φορά αισθάνονταν λιγότερο κουρασμένοι και πιο ενεργείς μετά από έξι εβδομάδες. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να καταρρεύσεις στον καναπέ, μετά τη δουλειά, θυμήσου αυτό: Η τακτική άσκηση ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς σου.

 

Δεν πίνεις αρκετό νερό

«Ακόμη και ελαφρώς αφυδατωμένος να είσαι, τα επίπεδα της ενέργειάς σου μειώνονται αισθητά, με αποτέλεσμα το αίσθημα της εξάντλησης να είναι έντονο και ανυπόφορο», σημειώνει η Amy Goodson, διαιτολόγος στο Health Ben Hogan Sports Medicine στο Τέξας. Όπως εξηγεί η ίδια, «Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία της καρδιάς και ως εκ τούτου μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά φθάνουν στους μύες και τα όργανα. Προς αποφυγή όλων των παραπάνω, φρόντισε να καταναλώνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

 

Δεν καταναλώνεις τροφές με σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι υποτονικός, ευερέθιστος, αδύναμος και ανίκανος να εστιάσεις κάπου συγκεκριμένα την προσοχή σου. «Αυτό το αίσθημα προκαλείται λόγω της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου που ταξιδεύει στους μύες και τα κύτταρα», διευκρινίζει η Goodson. Ενίσχυσε την πρόσληψη σιδήρου για να μειώσεις τον κίνδυνο αναιμίας, καταναλώνοντας: μοσχάρι, όσπρια, αυγά (συμπεριλαμβανομένου του κρόκου), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο. Ένα τρικ που βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό είναι να τρως τα άνωθεν τρόφιμα συνοδεία ενός φρέσκου χυμού πορτοκαλιού, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Σημείωση: Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείς στον γιατρό για να υποβληθείς στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

 

Είσαι τελειομανής

«Προσπαθώντας να είσαι παντού και πάντα τέλειος -που, ας το παραδεχτούμε, είναι αδύνατο- καταλήγεις να εργάζεσαι πολύ πιο σκληρά και περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο», δηλώνει η Irene S. Levine, καθηγήτρια ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συνεχίζει: «Σε περίπτωση που έχεις θέσεις στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί και άρα είναι δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να επιτευχθούν, δεν στραγγίζεις μόνο την ενέργειά σου, αλλά σαμποτάρεις και την αυτοπεποίθησή μιας και φλερτάρεις με την αποτυχία» Η Levine συνιστά να ορίσεις ένα χρονικό όριο για τον εαυτό σου στα σχέδιά σου -για παράδειγμα θα εργάζομαι μέχρι τις 8 το απόγευμα, όχι παραπάνω- και να φροντίσεις να το ακολουθείς, χωρίς να ξεφεύγεις. Με το πέρασμα του χρόνου, θα συνειδητοποιήσεις ότι ο επιπλέον χρόνος που δαπανάς στο γραφείο δεν βελτιώνει πραγματικά την εργασία σου.