fbpx

Αυτοί είναι οι 6 παράγοντες που καθορίζουν την ευλυγισία σου στις διατάσεις

Αυτοί είναι οι 6 παράγοντες που καθορίζουν την ευλυγισία σου στις διατάσεις

Κυρίως μετά την προπόνηση πρέπει να κάνεις διατάσεις για αποθεραπεία των μυών αλλά και για να είσαι ευλύγιστος. Όμως όσο και να προσπαθείς δεν μπορείς να κάνεις …σπαγκάτο  όπως ο κολλητός σου και φυσικά απορείς  επειδή εσύ κάνεις όλες τις διατάσεις που απαιτούνται ενώ εκείνος όχι! Τι συμβαίνει;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 μετρήσεις σου δείχνουν αν έχεις πραγματικά ισομετρικό σώμα!

 

Αν τα κάνεις όλα σωστά τότε κάποια άλλα πράγματα επηρεάζουν την ευλυγισία σου και δες ποια είναι αυτά:

 

  1. Η σωματική κατασκευή σου

Η όπως λέγεται ο σωματότυπος ή γενικότερα η κατασκευή ενός σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας ως ένα βαθμό την ευλυγισία-ελαστικότητα και την ευκαμψία. Για παράδειγμα τα ψηλά άτομα συνήθως έχουν μικρότερη ελαστικότητα από ότι τα κοντύτερα άτομα ιδίου φύλου και ηλικίας.  Άλλα σωματικά ή κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ελαστικότητα είναι ο τύπος της άρθρωσης οι οστικές δομές, η ελαστικότητα του μυϊκού ιστού η ελαστικότητα των συνδέσμων η θερμοκρασία της άρθρωσης και των περιβαλλόντων ιστών.

 

 

  1. Η ηλικία και το φύλο

Οι έφηβοι ή οι νεότεροι έχουν μεγαλύτερη ευκαμψία από τους ενήλικες ή μεγαλύτερους  όπως και οι γυναίκες είναι συνήθως πιο ευλύγιστες από τους άνδρες.

 

  1. Το …κρύο και η ζέστη

Η θερμοκρασία του χώρου καθώς και η ώρα της ημέρας στον οποίο κάποιος ασκείται παίζει σημαντικό ρόλο για την μεγιστοποίηση της μυϊκής διατατικότητας και ευκαμψίας. Σε θερμότερο περιβάλλον κάποιος επιτυγχάνει μεγαλύτερη ελαστικότητα. Η αυξημένη θερμοκρασία και η προθέρμανση πριν την κυρίως προπόνηση βελτιώνουν την μυϊκή διατατικότητα.

 

 

  1. Η ώρα…

Όλες οι ώρες τελικά δεν είναι ίδιες για την ευλυγισία αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μεγαλύτερη τιμή μυϊκής διατατικότητας στον άνθρωπο παρουσιάζεται ανάμεσα στις ώρες 12.00 μ.μ.-15.00 μ.μ.

 

  1. Η προπόνηση που κάνεις

Η αθλητική δραστηριότητα που έχεις επιλέξει μπορεί να αυξήσει την ευκαμψία στις αρθρώσεις που γυμνάζονται κατά την διάρκεια της προπόνησης σε όλο το εύρος της κίνησης. Όπως επίσης μπορεί να μειώσει την ελαστικότητα των μυών όταν δεν ασκούνται με πλήρεις κινήσεις αφού σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν οι στατικές συστολές.  Με τις κινήσεις περιορισμένου εύρους κατά την διάρκεια των ασκήσεων χάνεται ένα μεγάλο εύρος της μυϊκής διατατικότητας. Η έλλειψη άσκησης σε κάποια μυϊκή ομάδα λόγω τραυματισμού ή παραμέληση της προκαλεί μείωση της φυσιολογικής μυϊκής διατατικότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της εναπόθεσης λίπους που είναι και περιοριστικός παράγοντας της ευκαμψίας.

 

  1. Η μυϊκή σου μάζα

Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες αυτό που ουσιαστικά επηρεάζει την μυϊκή ελαστικότητα είναι η μυϊκή μάζα και ο τρόπος χρησιμοποίησης των αρθρώσεων.  Η υπέρμετρη αύξηση της μάζας και της δύναμης μιας μυϊκής ομάδας”,” χωρίς παράλληλη ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής της έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας με συνέπεια την μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μυώνες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και τις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.