fbpx

Αυτοί θα είναι οι περιορισμοί και οι ποινές για τα ηλεκτρικά πατίνια!

Αυτοί θα είναι οι περιορισμοί και οι ποινές για τα ηλεκτρικά πατίνια!

Η μανία των ηλεκτρικών πατινιών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και σε μεγάλες ελληνικές πόλεις, δημιουργεί και πονοκεφάλους. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Μακρόν προχωρά εσπευσμένα στην θέσπιση κανόνων για την ορθή χρήση τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτροκίνητα πατίνια;

 

Τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ θα απαγορευθούν από τα πεζοδρόμια. Θα απαιτείται οι οδηγοί τους να φορούν ρούχα που φωσφορίζουν τις νυχτερινές ώρες. Ακόμα, απαραίτητο θα είναι το κράνος για όσους είναι ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Σε διαφορετική περίπτωση οι χρήστες θα κινδυνεύουν με επιβολή ποστίμων, που θα ξεκινούν από τα 35 και θα θα φτάνουν στα 1500 ευρώ.

Τα νέα μέτρα χρειάζονται, καθώς μόνο το 2017 στην Γαλλία 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 284 τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια. Και μόνο στο Παρίσι υπολογίζεται ότι σήμερα κυκλοφορούν 40.000 τέτοια οχήματα.

«Δεν είναι όμως μόνο η γαλλική πρωτεύουσα όπου ανθίζουν τα ηλεκτρικά πατίνια. Η πόλη της Λυών επίσης καλωσόρισε αυτό το δωρεάν μέσο συγκοινωνίας. Άλλωστε ήταν η πρώτη που υιοθέτησε το αντίστοιχο σύστημα με τα ποδήλατα και η άφιξη των πατινιών γρήγορα έγινε δημοφιλής. Όμως ο Δήμος ανυπομονεί να υπάρξουν εθνικοί κανόνες», λέει ο δημοσιογράφος του euronews Ράιαν Τόμσον.

Ο αντιδήμαρχος της Λυών Ζαν Υβ Σεσερες αναφέρει: «Το ηλεκτρικό πατίνι είναι ένα όχημα που δεν αναγνωρίζεται επαρκώς στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συνεπώς θα ήταν σωστό το υπουργείο Συγκοινωνιών να συζητήσει το θέμα και να καλύψει το νομικό κενό. Ετσι θα δοθεί η ευκαιρία ώστε οι τοπκοί Δήμοι να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα οχήματα είναι χρήσιμα αλλά την ίδια στιγμή σέβονται τα δικαιώματα των υπολοίπων που περπατούν ή οδηγούν ποδήλατα».

Η εταιρείες που κατασκευάζουν ή διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά πατίνια λένε οτι θα καλωσορίσουν τους νέους κανόνες. Όλες σχεδόν ενθαρρύνουν τους οδηγούς για ασφαλή χρήση, αλλά λίγα έχουν κάνει για να βεβαιωθούν οτι θα ακολουθούνται από αυτούς οι σχετικοί κανόνες.

Ο Αντουάν Μπλουέ εκπροσωπεί την Lime, την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών πατινιών στη Γαλλία. Υποστηρίζει ότι η εταιρεία περιμένει με ανυπομονησία τους νέους κανόνες, μετά από μήνες συζητήσεων με την γαλλική κυβέρνηση. «Σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να ενοχλείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να αποτρέπουν την κακή χρήση των ηλεκτρικών πατινιώνρ. Για αυτό εμείς υποστηρίζουμε αυτούς τους κανόνες, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητοι, πρεπει να θεσπιστούν», λέει.

Αν οι νέοι κανονισμοί υιοθετηθούν το προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση, όπως αναμένεται, θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

 

ΠΗΓΗ: Euronews