fbpx

Βρώσιμα λουλούδια: Ένας αναδυόμενος τομέας επιχειρηματικής δράσης

Βρώσιμα λουλούδια: Ένας αναδυόμενος τομέας επιχειρηματικής δράσης

Ποια λουλούδια μπορούμε να φάμε; Πώς μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και τα χρησιμοποιήσουμε; Βρώσιμα λουλούδια. Μια παλιά παράδοση που γίνεται αναδυόμενος τομέας στην Ευρώπη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα διώξεις τους κακούς πελάτες που σου σπάνε τα νεύρα χωρίς κέρδος

 

Σε θερμοκήπια κοντά στην Νίκαια, καλλιεργούνται βρώσιμα λουλούδια. Ερευνητές της Cream, αναλύουν τις ποιότητές τους, ξεκινώντας από τη γεύση τους. Μία από αυτούς είναι η Ροζάνα Ντιμίτα: «Αυτό το φυτό ονομάζεται “Agastache apricot sprite” και έχει γεύση μέντας, γλυκόριζας και γλυκάνισου. Στο πλαίσιο της συντήρησης, τα παρατηρούμε σε συνθήκες αποθήκευσης σε ψυγεία και αποξηραίνουμε τα λουλούδια σε ηλιακά και ηλεκτρικά στεγνωτήρια».

 

 

Η ερευνήτρια εργάζεται στο πλαίσιο του ANTEA, του διασυνοριακού πρότζεκτ Γαλλίας – Ιταλίας, που υποστηρίζεται από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Στοχεύει στην ενίσχυση του τομέα βρώσιμων λουλουδιών. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν με μικρή διάρκεια ζωής.

 

 

Το πρότζεκτ ANTEA μελετά 40 βρώσιμα λουλούδια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 1.760.000 ευρώ. Το 85% χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής. Το πρότζεκτ έχει επτά εταίρους: πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εμπορικά επιμελητήρια σε Γαλλία και Ιταλία.

 

 

Η Μπάρμπαρα Ρουφόνι ήταν αυτή που ξεκίνησε αυτή την ιδέα, πριν από τρία χρόνια. Είναι η πρότζεκτ μάνατζερ: «Τα λουλούδια ήταν πάντα ένα παραδοσιακό υλικό στις συνταγές των προγόνων μας, τόσο στην Λιγουρία, όσο και στην γαλλική πλευρά, ειδικά στα πεδινά μέρη. Ακόμη και στη ρωμαϊκή εποχή υπήρχαν λουλούδια που τρώγονταν. Στην αρχή, λίγοι παραγωγοί συνεργάζονταν μαζί μας. Τώρα έχουμε καμιά 70 παραγωγούς σε Ιταλία και Γαλλία».

Ο Μάρκο Ραβέρα αφιέρωσε το 16% της βιολογικής του φάρμας σε βρώσιμα λουλούδια: «Συμμετέχουμε στο πρότζεκτ ANTEA. Εδώ ξανακάνουμε όλα τα πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο και τα τεστάρουμε όλο το χρόνο, ανάλογα με την περίοδο». Οι καλλιεργητές λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα από το Κέντρο Έρευνας Αλμπέντζα. Εδώ δουλεύουν με μπιγκόνιες και βιολέτες και χρησιμοποιούν LED για την ανάπτυξή τους:

«Οι βιολέτες και οι μπιγκόνιες είναι ανθεκτικά φυτά και δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα» εξηγεί ο γεωπόνος Φεντερίκο Τινιβέλα από το Κέντρο Έρευνας.

Σημαντικό ρόλο στο πρότζεκτ παίζουν οι αντιδράσεις που λαμβάνουν οι ερευνητές από τους σεφ που χρησιμοποιούν βρώσιμα λουλούδια στην μαγειρική. Στην Βανς συναντάμε τον σεφ Κριστόφ Ντιφό: «Μου αρέσει να κόβω τα λουλούδια, πέταλο, πέταλο. Τα ενσωματώνω στα πιάτα μου, ώστε οι πελάτες να μην τα απομακρύνουν. Οπότε τα τρώνε. Έτσι πετυχαίνω τον στόχο μου».

 

ΠΗΓΗ: Euronews.com