fbpx

Δες πως μπορεί το χρήσιμο GPS να γίνει επικίνδυνο

Δες πως μπορεί το χρήσιμο GPS να γίνει επικίνδυνο

Το GPS στο αυτοκίνητο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που όμως αν δεν προσέξεις μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί οδηγοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας, συνδυάζοντας τα με τις κακές οδηγικές συνήθειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η πιο «επικίνδυνη» μουσική όταν οδηγάς το αυτοκίνητο σου

 

Η αυτόματη πλοήγηση (sat nav) αποτελεί ίσως τον τέλειο συνοδηγό όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να μεταφέρεις τα οδηγικά σου καθήκοντα στο GPS!

Μάλιστα έχουν καταγραφεί πολλά συμβάντα και στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης.

Να τι πρέπει να ξέρεις για να χρησιμοποιείς σωστά και με ασφάλεια το GPS:

  1. Εμείς είμαστε ο οδηγός- όχι το GPS!
  2. Δίνουμε προτεραιότητα σε ότι βλέπουμε και όχι σε ότι «βλέπει» αυτό. Αν καταλάβουμε ότι δείχνει λάθος δρόμο, δεν το ακολουθούμε. Συχνά και τα μηχανήματα κάνουν λάθη.
  3. Μόνο εμείς γνωρίζουμε τι οδηγούμε. Αν οδηγούμε μεγάλο όχημα, πχ φορτηγό ή ρυμουλκούμενο, αυτό δεν το γνωρίζει. Παρατηρούμε τη σήμανση του δρόμου (απαγορευτικές πινακίδες, περιορισμούς κ.λ.π.).
  4. Παρακολουθούμε πάντα το δρόμο, όχι το GPS. Το GPS παρέχει πληροφορίες για το που και πως, αλλά πολλές από αυτές δεν τις χρειαζόμαστε.
  5. Το τοποθετούμε σε σημείο που δεν εμποδίζει. Δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή, ούτε να δημιουργεί «νεκρές γωνίες».
  6. Δεν το προγραμματίζουμε όταν οδηγούμε. Αν χρειαστεί , σταματάμε στην άκρη του δρόμου με ασφάλεια.
  7. Χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες του συστήματος. Υπάρχουν αρκετά συστήματα με φωνητικές οδηγίες, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή από το δρόμο.
  8. Ελέγχουμε τη διαδρομή πριν ξεκινήσουμε. Σχεδιάζουμε στο μυαλό μας τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Δίνουμε σωστές οδηγίες και κατεύθυνση στο σύστημα πλοήγησης. Διαφορετικά, θα μας οδηγήσει σε λανθασμένο προορισμό.
  9. Αναβαθμίζουμε τακτικά το σύστημά μας. Έτσι θα είναι διαρκώς ενημερωμένο στις τελευταίες εξελίξεις της κυκλοφορίας, για νέους δρόμους κ.λ.π.
  10. Προσοχή στους κλέφτες! Αν το σύστημα αποσπάται, δεν το αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητο. Οι κλέφτες βλέπουν τα «σημάδια» της εγκατάστασης και… επιχειρούν την αφαίρεσή του, με σημαντικές επιπτώσεις.