fbpx

Διαμαρτυρήθηκαν ολόγυμνοι για τη λογοκρισία σε Facebook και Instagram

Διαμαρτυρήθηκαν ολόγυμνοι για τη λογοκρισία σε Facebook και Instagram

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έβγαλαν τα ρούχα τους και έμειναν ολόγυμνοι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Facebook στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές λογοκρισίας του Facebook και του Instagram όσον αφορά στο καλλιτεχνικό γυμνό.

Οι διαδηλωτές ξάπλωσαν γυμνοί στο δρόμο, κρατώντας ο καθένας τους από μια μεγάλη φωτογραφία αντρικής ρόγας να καλύπτει τα γεννητικά του όργανα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι Led Zeppelin γίνονται για πρώτη φορά ντοκιμαντέρ και λένε την ιστορία τους

 

Η διαμαρτυρία, που είχε το όνομα #wethenipple, οργανώθηκε και φωτογραφήθηκε από τον παγκοσμίως γνωστό Αμερικανό καλλιτέχνη Spencer Tunick και τη Διεθνή Ένωση κατά της Λογοκρισίας (National Coalition Against Censorship -NCAC).

Μέλη της γυναικείας οργάνωσης Grab Them By The Ballot («Κράτα τους από την Ψήφο») πήραν μέρος στη διαμαρτυρία. Η οργάνωση είπε, σε μια δήλωση ότι «αντιτίθεται στη λογοκρισία γυναικείου καλλιτεχνικού γυμνού από τους κανονισμού κοινότητας του Facebook και του Instagram».

 

 

Η αποστολή του «Grab Them By The Ballot» είναι να ενθαρρύνει τις γυναίκες να πάνε να ψηφίσουν το 2020. Όμως, η σελίδα της Οργάνωσης λογοκρίθηκε από το Facebook, επειδή ανέβασε εικόνες γυμνών γυναικών. Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης είπε ότι το Facebook κατέβασε το λογαριασμό της Οργάνωσης επειδή ανέβασαν έναν πίνακα που απεικόνιζε μια γυμνή γυναίκα μαζί με ένα ποίημα για τη μέρα της μητέρας. Και ο δικός της προσωπικός λογαριασμός έχει κλείσει έξι φορές, επειδή πόσταρε καλλιτεχνικές φωτογραφίες γυμνών γυναικών.

 

 

Σύμφωνα με τους όρους της κοινότητας του Instagram, οι γυμνές φωτογραφίες απαγορεύονται στο σάιτ: «Ξέρουμε ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι ίσως θέλουν να μοιραστούν γυμνές εικόνες που είναι καλλιτεχνικές ή δημιουργικές, αλλά για μια σειρά από λόγους δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε στο Instagram».

Το Facebook, από την πλευρά του λέει ότι «απαγορεύει το γυμνό επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους περιεχόμενο».

 

 

Ο Tunick έχει γίνει γνωστός συντονίζοντας περισσότερες από 120 μεγάλης κλίμακας φωτογραφίσεις, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πόζαραν γυμνοί, σε δημόσιους χώρους σε όλον τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη ήταν μια φωτογράφιση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στην οποία 500 άνθρωποι πόζαραν γυμνοί στην οροφή ενός μεγάλου πάρκινγκ.

Η δουλειά του, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχει προκαλέσει πολλή αμφισβήτηση. Κάποια από τα πιο ασυνήθιστα μέρη που έχει επιλέξει για τις φωτογραφίσεις του είναι η έρημος της Νεβάδα και η Νεκρά Θάλασσα.

Τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Tunick έχει συλληφθεί αρκετές φορές και έχει έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ήθελε να σταματήσει τις φωτογραφίσεις του στην πόλη. Η διαμάχη έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ο Tunick πιστεύει ότι η αντιμετώπιση απέναντι στο γυμνό αλλάζει προς το καλύτερο και θεωρεί ότι το Instagram βοήθησε σε αυτό. «Το γυμνό είναι μέσα στο διάλογο πλέον, δεν είναι τόσο ταμπού», είχε πει σε συνέντευξή του στο CNNi, πριν λίγους μήνες. «Νομίζω ότι αυτό είναι σπουδαίο, αλλά ακόμα είναι επικίνδυνο να είσαι γυμνός σε δημόσιους χώρους, λόγω των σχετικών νόμων», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: CNN