fbpx

Είσαι υπερβολικά τακτικός; Μάθε τι μπορεί να πάθεις!

Είσαι υπερβολικά τακτικός; Μάθε τι μπορεί να πάθεις!

Σου αρέσει να είναι όλα τακτοποιημένα στην εντέλεια, όλα με τη σειρά τους, όλα σε τάξη, τόσο που αν είναι λίγο στραβή η καρέκλα της τραπεζαρίας πας και τη διορθώνεις ακόμα και αν έχεις αργήσει σε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού.

Δεν είναι κακό πάντως να είσαι τακτικός άνθρωπος. Δεν είναι κακό να τα θέλεις όλα στην εντέλεια, ωστόσο, κακό είναι αυτή σου η συνήθεια να σε τρώει. Η τελειομανία είναι ένας τρόπος ζωής και όπως όλα αν υπερτερεί σημαντικών άλλων προτεραιοτήτων τότε αρχίζει να σου τρώει την ψυχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  5 λάθη διακόσμησης που δεν πρέπει να κάνεις για να έχεις στιλάτο σπίτι!

 

Σκέψου ότι ένας τσαπατσούλης, που πετά τα πράγματα όπου βρει δεν έχει άγχος, αφού τα φορτώνει όλα στον …κόκορα! Βέβαια αν σε ρωτήσουν θα πεις ότι και εσύ δεν έχεις άγχος, αλλά θα κρύψεις υποσυνείδητα την αλήθεια, αφού για να αφήσεις το σπίτι σου στην εντέλεια το πρωί, λες και θα περάσεις στρατηγική επιθεώρηση, θα αγχωθείς για να μην αργήσεις στο σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι τελειομανείς επιτυγχάνουν ανεξάρτητα από την επιθυμία τους να τα κάνουν όλα τέλεια και όχι χάρη σε αυτήν. Ωστόσο η τελειομανία μπορεί να σε αρρωστήσει, όπως επισημαίνουν επιστήμονες του πανεπιστημίου TrinityWestern των ΗΠΑ, που αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με έντονη ανάγκη για τελειότητα «είχαν κατά 51% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου», ενώ το άγχος να διαπρέψεις ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη.

Αν νομίζεις λοιπόν ότι αυτό που κάνεις είναι φυσιολογικό τεστάρισε τον εαυτό σου και κατέγραψε τις αντιδράσεις σου. Προσπάθησε να παραβλέψεις κάποιες υποχρεώσεις σου, αν μπορείς να παραβλέψεις κάποιες υποχρεώσεις σου, δεν έχεις συμπεριφορά τελειομανούς. Αν αντίθετα νιώθεις πιεσμένος ή κακοδιάθετος, τότε η τελειομανία σε έχει καταλάβει.

Σκέψου ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να σου προκαλέσει κατάθλιψη. Οι τελειομανείς είναι επιρρεπείς σε σοβαρές διανοητικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, καθώς κάνουν έντονη αυτοκριτική και νιώθουν μια βαθιά αίσθηση αποτυχίας. Για να το καταπολεμήσεις οι ερευνητές συστήνουν να κάνεις επίτηδες μικρά λάθη κατά καιρούς και να μην τα διορθώνεις.

Όταν τα πράγματα δε γίνονται όπως τα θέλεις, αναρωτήσου: «Τι μπορώ να μάθω;». Το να γνωρίζεις πότε να επιμείνεις και πότε να κάνεις πίσω είναι σοφία.

Πολλοί τελειομανείς αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο στην προετοιμασία. Ο φόβος της αποτυχίας σε εμποδίζει να ξεκινήσεις μια εργασία. Οργάνωσε από την αρχή τις προτεραιότητές σου ώστε η τελειότητα να μην είναι πρώτη στη σειρά και ζήσε μια ζωή χωρίς άγχος!