fbpx

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Νέοι οι περισσότεροι νεκροί στις ΗΠΑ – Αύξηση θανάτων

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Νέοι οι περισσότεροι νεκροί στις ΗΠΑ – Αύξηση θανάτων

Κατακόρυφη αύξηση στην πνευμονοπάθεια από το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ. Κατέληξε ακόμα ένας ασθενής. Καμία ουσία δεν έχει σχετιστεί με όλα τα περιστατικά. Νέοι οι περισσότεροι πάσχοντες.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα οι άνθρωποι στις ΗΠΑ που εκδήλωσαν σοβαρή πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Την ίδια στιγμή το Ιλινόι ανακοίνωσε τον όγδοο θάνατο από την πνευμονοπάθεια, ενώ οι ειδικοί παραδέχτηκαν πως περιμένουν να πεθάνουν και άλλοι άνθρωποι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; 5 νεκροί – 450 νοσηλεύονται στις ΗΠΑ

 

Όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, τα κρούσματα της πνευμονοπάθειας ανέρχονται πλέον σε 530 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 380). Τα τρία τέταρτα των ασθενών είναι άνδρες και τα δύο τρίτα έχουν ηλικία 18 έως 34 ετών.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως εξετάζει πάνω από 150 προϊόντα και ουσίες, αναζητώντας την ρίζα του κακού. Είπε επίσης πως ενεργοποίησε τον Κλάδο Ποινικών Ερευνών που διαθέτει, για να ελέγξει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων ατμίσματος. «Στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης δεν θα μπουν στο στόχαστρο των Αρχών μεμονωμένοι ατμιστές», ξεκαθάρισε ο Dr Mitch Zeller, διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού της FDA.

Σε αντίθεση εξ άλλου με τις προσπάθειες της βιομηχανίας προϊόντων καπνίσματος να αποδώσει το όλο πρόβλημα στην κάνναβη, ο Dr Zeller τόνισε ότι καμία ουσία ή συστατικό δεν έχει έως στιγμής συσχετισθεί με όλα τα περιστατικά. Και αυτό ισχύει τόσο για την κάνναβη, όσο και για την οξική α-τοκοφερόλη (vitamin E acetate).

 

CDC: «Δυστυχώς περιμένουμε και άλλα θύματα»

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), επιβεβαίωσαν τους 7 από τους 8 θανάτους. Οι θάνατοι αυτοί έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια (2), το Ιλινόι, την Ιντιάνα, το Κάνσας, τη Μινεσότα και το Όρεγκον. Το δεύτερο θύμα του Ιλινόι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως από τα Κέντρα.

Ωστόσο σε συνέντευξη Τύπου η επιδημιολόγος Dr. Jennifer Layden, ιατρική διευθύντρια  του υπουργείου Δημοσίας Υγείας του Ιλινόι (IDPH) δήλωσε πως κατέληξε ένας ακόμα ασθενής. Στην συγκεκριμένη πολιτεία έχουν έως στιγμής αναφερθεί 69 κρούσματα από τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν αναφερθεί 17 κρούσματα, είπε. Και πρόσθεσε πως καθημερινά αναφέρονται νέα περιστατικά.

«Δυστυχώς περιμένουμε και άλλα θύματα», παραδέχθηκε η Dr Anne Schuchat, αναπληρώτρια διευθύντρια των CDC. Όπως εξήγησε δεν έχει βρεθεί κανένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, κανένα υγρό, ουσία, πρόσθετο ή μάρκα που να σχετίζεται με όλα τα περιστατικά της πνευμονοπάθειας. Ούτε έχει συσχετισθεί κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή ουσία με τις χαρακτηριστικές βλάβες που παρουσιάζουν οι πνεύμονες των ασθενών.

 

«Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο»

Η Dr Schuchat επανέλαβε τη σύσταση των CDC να σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, εάν μπορεί. Όσοι δεν μπορούν, πρέπει να παρακολουθούν τον εαυτό τους για ύποπτα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

 

Δυσκολίες στην αναπνοή

  • Βήχας χωρίς φλέγματα ή πόνος στο στήθος
  • Μερικές φορές, διάρροια, έμετος και πυρετός
  • Όποιος εκδηλώνει τέτοια συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με τον γιατρό του.

 

Όσον αφορά τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη για να κόψουν το συμβατικό κάπνισμα, η Dr Schuchat τους συνιστά να αναζητήσουν άλλες, εγκεκριμένες από την FDA μεθόδους διακοπής. «Η πνευμονοπάθεια από ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σοβαρή. Άνθρωποι πεθαίνουν. Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις συστάσεις αυτές», τόνισε.