fbpx

Η αιτία που «φρενάρει» το τρέξιμο σου είναι αυτό που δεν φαντάζεσαι!

Η αιτία που «φρενάρει» το τρέξιμο σου είναι αυτό που δεν φαντάζεσαι!

Θέλεις να τρέξεις αλλά κάτι σε κόβει. Νιώθεις ότι θέλεις να σταματήσεις, όμως δεν είναι σίγουρα η κούραση αλλά κάτι άλλο που είναι μέσα στον οργανισμό σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 top outdoor προγράμματα που θα σε κάνουν …«φέτες»! (Video)

 

Ο εγκέφαλος είναι που «φρενάρει» το τρέξιμο και όχι μόνο!Λένε οι παλιοί ότι ο εγκέφαλος μας είναι …άβυσσος και τελικά φαίνεται ότι ισχύει,  αφού ενώ εσύ προσπαθείς να κάψεις κιλά, τρέχοντας ή κάνοντας ποδήλατο ή κολύμπι ή όποια άλλη άσκηση με αεροβική αυτός είναι που δίνει εντολή …φρεναρίσματοςστο νευρικό σου σύστημα!

Μάταια εσύαπό το άλλο τμήμα του εγκεφάλου δίνεις εντολές για περισσότερη άσκηση… το άλλο τμήμα φαίνεται ότι κάνει το δικό του και διατάζει το νευρικό σύστημα να κόψει ταχύτητα ώστε με αυτό τον τρόπο να πετύχει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από το σώμα!

Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο ΣάιμονΦρειζερ του Καναδά και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αλλάζουν εύκολα τον τρόπο με τον οποίο περπατούν -συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών του βηματισμού που διαμορφώθηκαν έπειτα από εκατομμύρια βήματα στη διάρκεια της ζωής τους για να εξοικονομήσουν μικρά ποσά ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τι πρέπει να τρως πριν από κάθε είδος προπόνησης!

 

Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί οι περισσότεροι από μας προσπαθούν να κάνουν την προπόνηση ή άλλες δράσεις με τον λιγότερο κοπιαστικό τρόποεπιλέγοντας τη μικρότερη διαδρομή ή να καθόμαστε αντί να στεκόμαστε όρθιοι!

Η μελέτη της ομάδας του”,” η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «CurrentBiology» εξηγεί ότι: «προσφέρει μια φυσιολογική βάση για αυτήν την τεμπελιά δείχνοντας ότιακόμα και σε μια καλά προβαρισμένη άσκηση όπως το περπάτηματο νευρικό σύστημα παρακολουθεί ασυνείδητα την κατανάλωση ενέργειας και συνεχώς βελτιστοποιεί τα μοτίβα της κίνησης σε μια ατέλειωτη προσπάθεια για τη φθηνότερη δυνατή μετακίνηση».

Η επιστημονική ομάδα”,” ενδιαφερόταν να μάθει γιατί οι άνθρωποι κινούνται όπως κινούνται”,” δεδομένου ότι υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να φτάσει κανείς από το σημείο Α στο σημείο Β. Την απάντηση δίνει σε ένα βαθμό η εξέλιξη και η σταδιακή μάθηση. Μπορεί όμως ο οργανισμός να ρυθμίζει τη δαπάνη ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Για να απαντηθεί το ερώτημαοι εθελοντές της μελέτης κλήθηκαν να περπατήσουν ενώ φορούσαν έναν ρομποτικό εξωσκελετόκάτι σαν μεταλλικό στήριγμα με κινητήρες στο οποίο τοποθετούνται τα πόδια. Ο εξωσκελετός ήταν προγραμματισμένος να αποθαρρύνει την κανονική βάδιση ασκώντας αντίσταση στα γόνατα. Η αντίσταση αυτή εξαφανιζόταν όταν ο εθελοντής περπατούσε με μη κανονικό τρόπο.

Ουσιαστικάοι εθελοντές βρέθηκαν ξαφνικά σε μια νέα πραγματικότηταστην οποία έπρεπε να ξεμάθουν ότι είχαν μάθει περπατώντας στην κανονική τους ζωήκαι να βρουν έναν νέο τρόπο οικονομικής μάθησης

Και πράγματιβρήκαν πολύ εύκολα αυτόν τον νέο τρόπο: η ανάλυση έδειξε ότι οι συμμετέχοντες προσάρμοσαν αυτόματα το ρυθμό βάδισης για να φτάσουν στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό συνέβη σε χρόνο λίγο λεπτώνακόμα και όταν η μείωση στη δαπάνη ενέργειας ήταν πολύ μικρήμόλις 5%.

Τα ευρήματα λέει η ερευνητική ομάδα δείχνει ότι το ενεργειακό κόστος των μετακινήσεών μας δεν είναι απλά το αποτέλεσμα των μυϊκών κινήσεωναλλά παίζουν στην πραγματικότητα βασικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των μετακινήσεων

Το επόμενο ερώτημα που θα επιχειρήσει να απαντήσει η ερευνητική ομάδα είναι το πώς το νευρικό σύστημα παρακολουθεί την ενεργειακή δαπάνη και υπολογίζει τις βέλτιστες κινήσεις για όλους τους μυς του σώματος.

Λένε οι παλιοί ότι ο εγκέφαλος μας είναι …άβυσσος και τελικά φαίνεται ότι ισχύειαφού ενώ εσύ προσπαθείς να κάψεις κιλά τρέχοντας ή κάνοντας ποδήλατο ή κολύμπι ή όποια άλλη άσκηση με αεροβική ή με έντασηαυτός δίνει εντολή …φρεναρίσματος στο νευρικό σου σύστημα!