fbpx

Κυρ. Αραμπατζής: Είναι νέος, παράγει βιολογικό κρασί και μιλάει γι αυτό

Κυρ. Αραμπατζής: Είναι νέος, παράγει βιολογικό κρασί και μιλάει γι αυτό

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο «Μακεδονία» όμως επέλεξε να συνεχίσει την παράδοση της οικογενείας του που εδώ και περίπου έναν αιώνα καλλιεργεί τους βιολογικούς αμπελώνες Κτήμα Αραμπατζή στην Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και με αγάπη παράγει από εκλεκτές ποικιλίες τα κρασιά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αιμίλιος Ράφτης: Ένας ηθοποιός που δεν είναι βγαλμένος από τα σαλόνια

 

Έτσι λοιπόν ο Κυριακός Αραμπατζής, έγινε ό ίδιος επιχειρηματικός σύμβουλος και φυσικά καλλιεργητής και παραγωγός των βιολογικών κρασιών Αραμπατζή.

 

 

Η οικογένεια Αραμπατζή είναι από τις πιο παλιές στο χώρο του κρασιού στη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν έναν αιώνα τώρα διατηρεί το οινοποιείο της στη Νέα Μεσήμβρία ενώ τα τελευταία χρόνια στράφηκε αποκλειστικά στη παραγωγή κρασιών, ρετσίνας και τσίπουρου από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.

 

 

«Η περιοχή της Νέας Μεσήμβριας είναι φημισμένη για την καλή ποιότητα των αμπελώνων της» εξηγεί ο Κυριάκος Αραμπατζής «είμαστε μια μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που παράγουμε με πολύ προσοχή και μεράκι κρασί, ρετσίνα και τσίπουρο».

 

«Στα χρόνια αυτά και μετά από πολύ έρευνα έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε ποικιλίες σταφυλιών και να δημιουργήσουμε κρασιά με ξεχωριστά αρώματα και πλούσιες γεύσεις» εξηγεί ο Κυριάκος  Αραμπατζής και συνεχίζει: «Παλιές ντόπιες ποικιλίες μαζί με merlot syrah, cabernet, sauvignon, ροδίτη και μοσχάτο δημιουργούν ετικέτες κρασιών που η γεύση τους μένει αξέχαστη».

 

 

Γιατί να διαλέξει κάποιος κρασί βιολογικής καλλιέργειας;  Ποια είναι η διαφορά ενός μπουκαλιού συμβατικού κρασιού; «Πολλοί θεωρούν ότι διαφορά δεν υπάρχει ωστόσο κάνουν λάθος. βιολογική καλλιέργεια αποκλείει την χρήση πάσης φύσεως χημικών ή συνθετικών λιπασμάτων η φαρμάκων είτε για την ανάπτυξη του φυτού είτε για την καταπολέμηση ασθενειών. Με γνώμονα το σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον καθώς και την δημιουργία καρπών που δεν επιβαρύνονται από μη φυσικές ουσίες και δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι η βιολογική καλλιέργεια επιτρέπει την οποιαδήποτε επέμβαση μόνο με φυσικά/οργανικά πρόσθετα. Στην περίπτωση της αμπελουργίας αυτό περιορίζεται κυρίως στη χρήση θειαφιού και θειικού χαλκού ενάντια στις πιο διαδεδομένες ασθένειες του κλήματος (ωίδιο, περονόσπορος) και σε φυσικά κομποστοποιημένα λιπάσματα για την ανάπτυξη του φυτού. Καλλιεργώντας βιολογικά ο αμπελουργός σέβεται το οικοσύστημα στο οποίο μεγαλώνουν τα κλήματά του και δεν επιβαρύνει ούτε την ατμόσφαιρα ούτε το έδαφος ούτε τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικές ουσίες» καταλήγει ο κ. Αραμπατζής.

 

 

Η οικογένεια Αραμπατζή παράγει ποικιλίες merlot, syrah, cabernet, sauvignon, ροδίτη,  μοσχάτο αλλά και άλλες παλιές ντόπιες ποικιλίες που συνθέτουν και δημιουργούν τα ξεχωριστά αρώματα και τις πλούσιες γεύσεις των κρασιών του κτήματος.

 

 

Στον τομέα του τσίπουρου μια ξεχωριστή επιλογή είναι το πεπαλαιωμένο. Η γεύση ίδια με του ουίσκι και ίσως λίγο καλύτερη και η τιμή του έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως διαφορά έχουν και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Το Moscato Premium Quality της οικογένειας Αραμπατζή είναι ένα  μονοποικιλιακο απόσταγμα σταφυλής από την ποικιλία μοσχάτο. Ωριμάζει για 10 μήνες με το ίδιο το σταφύλι του απ οπού παίρνει το εντυπωσιακό χρώμα του, το πλούσιο αρωμα του και την εκπληκτική γεύση του!