fbpx

Κώστας Διαμαντίδης: Ο Θεσσαλονικιός που κατέκτησε το Λονδίνο με τις γεύσεις του

Κώστας Διαμαντίδης: Ο Θεσσαλονικιός που κατέκτησε το Λονδίνο με τις γεύσεις του

Ο Κώστας Διαμαντίδης μαζί με τη σύζυγο του μεταμόρφωσαν ένα εγκαταλελειμμένο διατηρητέο κτίριο και μια γειτονιά »deadend of the town » στο Chesterfield της Αγγλίας, σε γειτονιά ελληνικού νησιού.

Κι έφεραν σε αυτή τη γειτονιά το καλοκαίρι. Οι σύγχρονοι ταξιδευτές τόλμησαν το 2013 να δοκιμάσουν να ζήσουν στην Αγγλία. Και σιγά σιγά δημιούργησαν το Odyssey Greek Restaurant.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δημήτρης Μπάσης: Έτσι έχασα, μόνος μου, 15 κιλά!

 

Ο Κώστας γεννήθηκε στην Αθήνα. Με καταγωγή από Λήμνο και Μικρά Ασία. Θεωρεί όμως τον εαυτό του Θεσσαλονικιό αφού μεγάλωσε στη Νύμφη του Θερμαϊκού. «Ήμουν συχνός επισκέπτης στην Αγγλία λόγω οικογένειας.

 

 

Ζούσα Θεσσαλονίκη και εργαζόμουν σε μια εταιρία με έδρα το Λονδίνο. Η οποία δεν είχε καμιά σχέση με την εστίαση.  Το 2013 αποφασίσαμε με την γυναίκα μου να δοκιμάσουμε εάν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στην Αγγλία. Κι έτσι μεταναστεύσαμε».

Μας λέει ο Κώστας. Και συνεχίζει. «Η σχέση μας με την εστίαση ξεκίνησε περίπου το 2000. Όταν μαζί με τη σύζυγο μου δουλέψαμε στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη για σχεδόν μια 10ετία σε διάφορες θέσεις».

 

 

Αυτή λοιπόν η εμπειρία βοήθησε τους δύο νέους στα μετέπειτα βήματα τους. Όταν βρέθηκαν πια στην Αγγλία σε ένα πιο πρόσφορο επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπου το κράτος γίνεται σύμμαχος και στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που τολμούν.

Τόλμησαν κι αυτοί. «Το Odyssey Greek Restuarant δημιουργήθηκε από το πάθος μας για το καλό φαγητό και την έλλειψη ενός χώρου με τα δικά μας δεδομένα. Το κτίριο είναι διατηρητέο και θεωρούμε ότι είναι πανέμορφο.

 

 

Παρόλα αυτά ήταν εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια και ο κόσμος θεωρούσε λάθος επιλογή το μέρος αυτό. Διότι τότε ήταν στο »deadend of the town » όπως έλεγαν  οι ντόπιοι».

Η μεγάλη εντυπωσιακή πινακίδα, με το καραβάκι και τις γαλάζιες πινελιές δίνει απευθείας την ταυτότητα του εστιατορίου. Η προσεγμένη διακόσμηση του, δεν περνά απαρατήρητη. Σίγουρα θα σε κάνει ακόμη και άθελα σου να κοντοσταθείς.Εσωτερικά είναι 2 χώροι kitchenarea (όπου βρίσκεται και το diningbar) και gardenarea. «Θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση στους πελάτες μας ότι βρίσκονται σε κάποια αυλή σε νησί. Να πιστέψουν για λίγο ότι είναι πάλι διακοπές, σε μια πόλη που τον περισσότερο καιρό οι συνθήκες είναι χειμωνιάτικες. Από την άλλη πλευρά του εστιατορίου, δίνεται η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην κουζίνα κάποιου σπιτιού».

 

 

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα του κόσμου είναι ο κλασσικός εξωτικός μουσακάς.Όσοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα, λατρεύουν την ελληνική κουζίνα. Ο κόσμος αγκάλιασε το Odyssey Greek Restuarant. Το μεγάλο όμως στοίχημα των παιδιών είναι να διατηρήσουν αυτή την αγάπη. Αυτό είναι όμως κάτι που εξαρτάται από τους ίδιους. «Η αγάπη του κόσμου είναι κάτι που κερδίζεται με τον χρόνο». Μας λέει ο Κώστας. «Το καινούργιο, πάντα προσελκύει. Αλλά το αν θα αντέξει στο χρόνο είναι άλλο θέμα. Εκεί είναι το στοίχημα». Εμείς δεν έχουμε παρά να τους το ευχηθούμε.

 

 

Όμως ακόμη και αν ο Κώστας και η σύζυγος του πήραν την απόφαση να μεταναστεύσουν, σαν σύγχρονος Οδυσσέας λαχταρά την Ιθάκη τους. «Όλα έχουν ένα τίμημα. Κι εμείς όπως και πολύς κόσμος στην ξενιτιά το πληρώνουν το τίμημα αυτό καθημερινά. Μην έχοντας τους ανθρώπους που αγαπάνε κοντά τους. Πράγμα που δεν κατανοεί εύκολα αυτός που μένει πίσω. Είμαι περήφανος και χαρούμενος για το Odyssey.  Αν σκεφτείς ότι δεν είχα ποτέ πλάνο να γίνω εστιάτορας και μάλιστα να μαγειρεύω επαγγελματικά».

 

 

Όταν στην καθημερινότητα τους όλα πάνε καλά, οι δυσκολίες, όποιες κι αν είναι αυτές,  αντιμετωπίζονται. Τότε ο Κώστας και η γυναίκα του είναι ευτυχισμένοι. Παρόλα αυτά ως ανήσυχοι Έλληνες δεν επαναπαύονται. Αλλά συνεχίζουν μέσα στην άκρη του μυαλού τους να αναζητούν την Ιθάκη τους.«…Ναι, ίσως μια μέρα βρεθούμε και στην Ιθάκη» τελειώνει.