fbpx

Μάθε γιατί είσαι τόσο επιρρεπής στα ανθυγιεινά σνακ και σταμάτα να τα τρως!

Μάθε γιατί είσαι τόσο επιρρεπής στα ανθυγιεινά σνακ και σταμάτα να τα τρως!

Έχεις τη συνήθεια να τρως ανθυγιεινά σνακ; Κατηγόρησε το μυαλό σου: Όταν επιλέγεις τι να φας, ο εγκέφαλός σου εξαρτάται αυτόματα από την απόφαση που σκέφτεσαι πρώτα, πριν εξετάσεις εάν είναι καλό για την υγεία σου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 tips για πολλαπλασιάσεις την ινσουλίνη και να χτίσεις δυνατούς μυς!

 

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες επέλεξαν μεταξύ δύο τροφίμων σε μια οθόνη υπολογιστή. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των συμμετεχόντων παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο έσυρε το ποντίκι του υπολογιστή. Διαπίστωσαν ότι η γεύση επηρέασε την επιλογή πριν από την υγεία – αλλά οι άνθρωποι που είχαν περισσότερο αυτοέλεγχο έθεσαν το κριτήριο της υγείας νωρίτερα.

Ο λόγος που η γεύση έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι επειδή αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ενδόμυχο χαρακτηριστικό, λέει η συγγραφέας της μελέτης Nicolette Sullivan. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς αν σου αρέσει η γεύση των αγαπημένων σου σνακ. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται λίγη προσοχή για να καθοριστεί εάν ένα φαγητό είναι καλό για την υγεία σου – και δεν είναι τόσο απλό για τον υπολογισμό του εγκεφάλου σου.

Επειδή οι παράγοντες της γεύσης έρχονται πρώτοι, μπορούν να καθοδηγήσουν την απόφασή σου, ισχυρίζεται η Sullivan. Αλλά για να έχεις περισσότερο αυτοέλεγχο στο σνακ που θα επιλέξεις, απλά κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου, προτού πας καρφί για το ράφι με τα πατατάκια.

«Η αναμονή μπορεί να επιτρέψει στην υγεία να έχει περισσότερη δύναμη στην τελική σου επιλογή», λέει η Sullivan. «Ο χρόνος αναμονής ίσως να μην χρειαστεί να είναι πολύ μεγάλος – 1 ή 2 δευτερόλεπτα μπορεί να είναι αρκετά και είναι ένας μέσος χρόνος που ο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να διαθέσει», καταλήγει η ερευνήτρια.