fbpx

Μάθε γιατί πρέπει να αφιερώνεις χρόνο στις διατάσεις

Μάθε γιατί πρέπει να αφιερώνεις χρόνο στις διατάσεις

Ένα υγιές σώμα σε καλή φυσική κατάσταση οφείλεται κυρίως στην σωστή λειτουργία και συνεργασία των σκελετικών μυών. Αυτή εξαρτάται από την ευλυγισία η οποία επιτυγχάνεται όταν τους διατείνουμε σωστά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες τι παθαίνεις όταν κάθεσαι πολύ

 

Για πολλούς είναι από τις πιο βαρετές διαδικασίες στο γυμναστήριο αλλά θα πρέπει να κάνουμε διατάσεις μιας και τα οφέλη τους για την σωστή λειτουργία του σώματός μας είναι πολλά. Μετά την άσκηση οι μύες του σώματος μας βραχύνονται  δηλαδή μικραίνει το μήκος τους. Οι διατάσεις λοιπόν είναι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό να αναπτύξουν την μυϊκή ευλυγισία. Οι ασκήσεις stretching λοιπόν  κάμπτουν,  τεντώνουν,  μακραίνουν και επεκτείνουν τους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους η και ακόμα παραπέρα ανάλογα με το αν είναι ενεργητικές ή παθητικές διατάσεις.

Οι διατάσεις καλό θα ήταν να γίνονται τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα ή ανάλογα με το προπονητικό σας πρόγραμμα και ανεξάρτητα με την προπόνηση με βάρη αν κάνετε. Συνήθως γίνονται μετά την άσκηση στις μυϊκές ομάδες που γυμνάστηκαν για αποθεραπεία αλλά και κατά την διάρκεια της προθέρμανσης. Καλό θα είναι να κάνετε τις διατάσεις ελεγχόμενα και χωρίς βιασύνη. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις βαλλιστικές διατάσεις και σταματήστε στο σημείο που θα νιώσετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρύ τράβηγμα. Γενικά διατάσεις που είναι δύσκολες και φέρνουν τις αρθρώσεις σε πολύ ακραίες θέσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Άρθρο του γυμναστή Νίκου Μακρονάσιου