fbpx

Μάθε γιατί χρειάζεσαι τον ψευδάργυρο και τι κάνει στο σώμα σου!

Μάθε γιατί χρειάζεσαι τον ψευδάργυρο και τι κάνει στο σώμα σου!

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο χρειαζόμαστε σε πολύ μικρές ποσότητες, γι αυτό και ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να σου προκαλέσουν επιπλοκές

 

Έχει την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο.

Δες τι κάνει στο σώμα σου ο ψευδάργυρος:

Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και ιώσεις.

Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων.

Συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων καθώς και κολλαγόνου.

Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Χρησιμοποιείται από το νευρικό σύστημα για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

Ενισχύει τη λίμπιντο και σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Μειώνει τα συμπτώματα του στρες.

Καταπολεμά βαρέα μέταλλα στο σώμα όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος.

Βελτιώνει τη γονιμότητα σε άντρες και γυναίκες.

Βελτιώνει την όραση.

Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Ποιοι αθλητές ωφελούνται;

Στα αθλήματα μυϊκής ανάπτυξης, ο ψευδάργυρος εκτός από τη συμμετοχή του στην πλαστική λειτουργία ως συστατικό των μυών και των οστών, είναι ο παράγοντας ενός ενζύμου, που έχει σημαντικό ρόλο στον αναερόβιο μεταβολισμό του γαλακτικού οξέος. Ο ψευδάργυρος τονώνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης (GH ή Σωματότροπος Ορμόνη) και δένεται στις αλυσίδες της αιμοσφαιρίνης. Αυξάνει την έλξη με το οξυγόνο ευνοώντας με αυτό τον τρόπο τον αερόβιο μεταβολισμό

 

Που θα τον βρω;

Οι φυσικές του πηγές είναι το τυρί τσένταρ, η ψητή μπριζόλα, οι φακές, το ψωμί ολικής άλεσης, τα αυγά, το κοτόπουλο, τα στρείδια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα όσπρια, οι σπόροι κίτρινης κολοκύθας κ.λπ. Επίσης δες τα συμπληρώματα διατροφής.

 

Κι αν σου λείψει;

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία σου. Οι ειδικοί αναφέρουν τριάντα ψυχικές και σωματικές ανωμαλίες μεταξύ αυτών τριχόπτωση, διαβήτης, νευρική ανορεξία ή υπερβολική όρεξη, δυσκολία συγκέντρωσης κ.λπ. Πώς θα καταλάβεις ότι δεν έχεις επαρκείς ποσότητες; Εάν παθαίνεις συχνές λοιμώξεις, εάν η επούλωση των πληγών καθυστερούν, έχεις μειωμένη όρεξη, γεύση και όσφρηση, υπάρχουν λευκά σημάδια στα νύχια σου, εμφανίζεις κάποιες παθήσεις στο δέρμα σου.

 

Πόσος ψευδάργυρος είναι αρκετός;

Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο σε ένα ημερήσιο συμπλήρωμα είναι τα 15mg καθώς και η συνιστώμενη ημερήσια δόση. Οι δόσεις αυξάνονται στην εγκυμοσύνη.

 

Τι θα πρέπει να ξέρεις όταν λαμβάνεις συμπληρώματα ψευδαργύρου

Τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να μειώσουν τον χαλκό αλλά και τον σίδηρο στον οργανισμό σου.  Επίσης τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στη διατροφή μπορεί να μειώνουν την απορρόφηση ψευδαργύρου. Το ασβέστιο, σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, μειώνει την απορρόφηση ψευδαργύρου.

Αν λαμβάνεις για κάποιο λόγο αντιβιοτικά ο ψευδάργυρος επηρεάζει την απορρόφηση της τετρακυκλίνης γι’ αυτό φρόντισε να μην τα λαμβάνεις μαζί αλλά με διαφορά κάποιων ωρών.

Πριν λάβεις συμπληρώματα ψευδαργύρου φάε κάτι. Αν το στομάχι σου είναι άδειο μπορεί να σου προκαλέσουν ναυτία.

Να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου για τα συμπληρώματα διατροφής.