fbpx

Μάθε για το ακρυλαμίδιο που υπάρχει στον καφέ που πίνεις

Μάθε για το ακρυλαμίδιο που υπάρχει στον καφέ που πίνεις

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ είναι αρκετά εντυπωσιακά. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και βελτιώνει την απόδοση της άσκησης.

Ωστόσο, ο καφές περιέχει επίσης μια δυνητικά επιβλαβή χημική ουσία, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια λευκή, άοσμη, κρυσταλλική χημική ένωση. Έχει τον χημικό τύπο C3H5NO.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι 10 βότανα που χρειάζεται ο οργανισμός σου

 

Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή πλαστικών και την επεξεργασία λυμάτων. Η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα. Πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται σε ακρυλαμίδιο μέσω του καπνίσματος, καθώς και μέσω προϊόντων προσωπικής φροντίδας και οικιακών ειδών.

Το 2002, Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν την ένωση και σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ψημένων προϊόντων και του καφέ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα είναι προϊόν μιας χημικής αντίδρασης που ονομάστηκε Maillard. Αυτή η αντίδραση συμβαίνει όταν τα σάκχαρα και τα αμινοξέα θερμαίνονται πάνω από τους 120 °C.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όταν οι κόκκοι καφέ ψήνονται, σχηματίζεται ακρυλαμίδιο. Δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί το ακρυλαμίδιο από τον καφέ, οπότε όταν το πίνετε, εκθέτετε τον εαυτό σας στην χημική ουσία.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το ακρυλαμίδιο δεν είναι κάποιο νέο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα φαγητά μας, είναι πιθανό να υπήρχε σε κάποια ποσότητα από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να μαγειρεύει.

Η ποσότητα του ακρυλαμιδίου στον καφέ ποικίλλει σημαντικά.

Μια μελέτη του 2013 ανέλυσε 42 δείγματα καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει 100% περισσότερο ακρυλαμίδιο από τον φρέσκο, καβουρδισμένο καφέ, ενώ τα υποκατάστατα του καφέ περιέχουν 300% περισσότερο ακρυλαμίδιο.

 

Δείτε τις μέσες ποσότητες ακρυλαμιδίου που βρήκαν σε κάθε τύπο καφέ:

 

Φρέσκος καβουρδισμένος καφές: 179 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (mcg / kg)

Στιγμιαίος καφές: 358 mcg / kg

Υποκατάστατα καφέ: 818 mcg / kg

Σημείωσαν επίσης ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου κορυφώνονται νωρίς στη διαδικασία θέρμανσης και στη συνέχεια μειώνονται. Έτσι, οι κόκκοι καφέ ελαφρύτερου χρώματος έχουν περισσότερο ακρυλαμίδιο από τους πιο σκουρόχρωμους, οι οποίοι ψήνονται περισσότερο.

 

Είναι επικίνδυνη η κατανάλωση καφέ λόγω του ακρυλαμιδίου;

Αν και η σχέση μεταξύ πρόσληψης ακρυλαμιδίου και καρκίνου στον άνθρωπο δεν έχει αποδειχθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μάλιστα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη καφέ τους κατά 2 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με πληθώρα άλλων ωφελειών για την υγεία, όπως η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ο μειωμένος κίνδυνος για πολλές ασθένειες.

 

Είναι ανάγκη να σταματήσετε να πίνετε καφέ για να αποφύγετε το ακρυλαμίδιο;

Η πλήρης αποφυγή του ακρυλαμιδίου είναι ανέφικτη.

Προς το παρόν, καταναλώνουμε λιγότερο ακρυλαμίδιο από τα μέγιστα επίπεδα έκθεσης που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Αν και είναι αδύνατον να αγοράσετε καφέ που να μην περιέχει καθόλου ακρυλαμίδιο, η βιομηχανία καφέ εργάζεται διαρκώς για πρακτικές λύσεις, ώστε να μειώσει την παρουσία του.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιθανά οφέλη για την υγεία του καφέ, τότε συμπεραίνουμε ότι ΔΕΝ πρέπει να κόψετε τον καφέ εξαιτίας του ακρυλαμιδίου.

 

ΠΗΓΗ: healthline.com