fbpx

Μάθε πόση ζέστη πρέπει να έχεις στο σπίτι σου τον χειμώνα για να είσαι άνετα και υγιής

Μάθε πόση ζέστη πρέπει να έχεις στο σπίτι σου τον χειμώνα για να είσαι άνετα και υγιής

Είσαι κρυουλιάρης ή θερμόαιμος; Όπως και να αισθάνεσαι η θερμοκρασία που είναι καλό να έχεις στο σπίτι σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να είσαι υγιής είναι συγκεκριμένη και κυμαίνεται μεταξύ λίγων βαθμών ενώ διαφέρει την ώρα που πέφτεις για ύπνο, από την εκείνη που απλώς …αράζεις!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα πιο υγιεινά τυριά που μπορείς να απολαύσεις χαλαρά!

 

Μια γρήγορη και γενική απάντηση είναι μεταξύ 18-22 βαθμών Κελσίου και λίγο πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Διαχείρισης της Βρετανίας, οι κατάλληλη θερμοκρασία που πρέπει να έχουν οι χώροι του σαλονιού, της τραπεζαρίας είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

Στην κρεβατοκάμαρα η θερμοκρασία πρέπει να μειωθεί στους 17 βαθμούς, ενώ κατά τη διάρκεια του ντουζ θέλουμε λίγο περισσότερη ζέστη, οπότε μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 22 βαθμοί.

Οι ειδικοί από το Αμερικανικό Κέντρο Ύπνου, με επικεφαλής της έρευνας την Rachel Salas, αναφέρουν πως η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου για έναν σωστό και άνετο ύπνο είναι μεταξύ 18 και 21 βαθμούς Κελσίου.

Όμως σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Lawrence Berkeley National Laboratory των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού συγκέντρωσαν στοιχεία από 24 διαφορετικές μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 23 βαθμών Κελσίου.

Και αν μπερδεύτηκες, διάβασε παρακάτω να δεις ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε σπίτι μας τον χειμώνα ώστε να είμαστε χαλαροί και άνετοι με τα λιγότερα ρούχα.

Η θερμοκρασία δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξουμε σε ένα χώρο. Πολύ σημαντικό παράγοντα παίζει και η υγρασία. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε πολύ τις συσκευές που θα χρησιμοποιήσουμε για τη θέρμανσή μας, καθώς μερικές από αυτές μπορεί να οδηγήσουν στη μεγάλη ξηρασία της ατμόσφαιρας.

Η υγιεινότερη θέρμανση επιτυγχάνεται με τη χρήση καλοριφέρ αφού η θέρμανση με κλιματιστικά ξηραίνει τον αέρα και είναι υπεύθυνη για εκδήλωση αλλεργιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού, αν και πλέον δεν επιλέγεται από πολύ κόσμο λόγω του μεγάλου κόστους του πετρελαίου.

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει σε ένα φάσμα περιβαλλοντικής θερμοκρασίας (θερμοουδέτερη ζώνη) στην οποία δε χρειάζεται να χρησιμοποιεί ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του σταθερή (θερμική ομοιόσταση). Αυτή η ζώνη εντοπίζεται στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα ή στους 20.3 με 23 βαθμούς Κελσίου φορώντας ρούχα.

Με απλά λόγια φρόντισε η θερμοκρασία του σπιτιού σου να είναι τέτοια που θα κινείσαι άνετα με τα λιγότερα ή και καθόλου ρούχα, όμως θα πρέπει να προσέξεις και την υγρασία για να έχεις έτσι την ιδανικότερη θερμοκρασία που σε εκφράζει.