fbpx

Να γιατί ακόμα και στο lockdown είναι καλό να σιδερώνεις τα ρούχα σου

Να γιατί ακόμα και στο lockdown είναι καλό να σιδερώνεις τα ρούχα σου

Mε την πανδημία να έχει κατακλύσει όλον τον κόσμο και την ανησυχία να ελλοχεύει στον παγκόσμιο πληθυσμό οι σωστοί τρόποι καθαρισμού είναι απαραίτητοι, για να είμαστε σίγουροι για την υγεία μας.

Ήδη έχουμε βάλει στην ζωή μας τα αντισηπτικά και τις μάσκες, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε καλή διατροφή και γενικά έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα… καραντίνας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Lockdown και σπίτι: Να γιατί δεν πρέπει να είσαι συνέχεια με το …βρακί!

 

Τι ισχύει όμως  σχετικά με τον κορονοϊό και την καθαριότητα – απολύμανση των ρούχων;

Σύμφωνα με τα Κέντρα για Ελεγχο Ασθενειών και Πρόληψης, ο κορονοϊός συνήθως μεταφέρεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων (από ένα μολυσμένο άτομο που φτερνίζεται ή βήχει) περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Παρ′ όλα αυτά, σημειώνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ορατός για ώρες ως και μέρες σε επιφάνειες από πολλά και διαφορετικά υλικά – και σ′ αυτές συμπεριλαμβάνονται τα ρούχα.

Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας, Κάρολ Γουίνερ, τα ρούχα μπορούν να συγκρατήσουν αναπνευστικά σταγονίδια – δεδομένου του ότι τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα – και να αδρανοποιήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα σε σχέση με τον νέο ιό.

«Γνωρίζουμε ότι τα σταγονίδια μπορούν να εξατμισθούν υπό ορισμένες συνθήκες», λέει η ίδια στη HuffPost US. «Εχουμε ακούσει ότι η ζέστη κι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ιού σε επιφάνειες, αλλά να θυμάστε, ότι κάνει πολύ ζέστη στην Αυστραλία, κι ο Τομ Χανκς ακόμα έχει τον ιό…»

Για την κατάλληλη απολύμανση των ρούχων κατά την περίοδο της πανδημίας χρειάζεται να προχωρήσουμε στις παρακάτω διαδικασίες:

 

Πλύσιμο στο πλυντήριο

Πλένουμε όλα τα ρούχα στο πλυντήριο στο κατάλληλο πρόγραμμα ωστόσο προτιμούμε τις μεγάλες θερμοκρασίες για να εξαφανιστεί ο ιός. Η προτεινόμενη θερμοκρασία για τα περισσότερα από τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα φουλάρια και τις κάλτσες είναι οι 60 βαθμοί. Για τα λευκά είδη, σεντόνια και πετσέτες προτείνονται υψηλότερες θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός δεν επιβιώνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σημαντικό είναι να φροντίζουμε για την καθαριότητα του πλυντηρίου. Όπως κάθε μηχανή έτσι και το πλυντήριο ρούχων είναι πιθανό να έχει μικρόβια και βακτήρια. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στις αγορές διατηρούμε το πλυντήριο πάντα καθαρό.

 

Στέγνωμα στον ήλιο

Τα πλυμένα ρούχα είναι καλύτερο να στεγνώσουν πλήρως στο εξωτερικό περιβάλλον με τον ήλιο και τον καθαρό αέρα παρά μέσα στο σπίτι. Το στεγνωτήριο αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή.

 

Σιδέρωμα

Το σιδέρωμα αποτελεί βασική διαδικασία για την απολύμανση των ρούχων. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του σιδερώματος είναι βέβαιο ότι σκοτώνουν όλα τα μικρόβια.

Γενικότερα, κατά τη διαδικασία της απολύμανσης των βρώμικων ρούχων χρειάζεται να φοράμε γάντια μιας χρήσης καθώς τοποθετούμε τα ρούχα στο πλυντήριο. Αμέσως μετά να τα βγάλουμε προσεκτικά, να τα πετάξουμε και να πλύνουμε τα χέρια μας.