fbpx

Να γιατί δεν πρέπει να …φοβάσαι την πίτσα τα σαββατοκύριακα!

Να γιατί δεν πρέπει να …φοβάσαι την πίτσα τα σαββατοκύριακα!

Είναι ένα από τα φαγητά τα οποία οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας σαν λιγότερο υγιεινές επιλογές και είναι μία από τις πρώτες ατασθαλίες στις οποίες μπορεί να υποκύψει κάποιος ο οποίος προσπαθεί να χάσει κιλά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να σταματήσεις το …τσιμπολόγημα που σε παχαίνει!

 

Γιατί όμως έχουμε στο μυαλό μας την πίτσα σαν ένα απαγορευμένο φαγητό; Αυτό συμβαίνει διότι τη συνδέουμε με την εκδοχή που βρίσκουμε σε πολλά εστιατόρια και ταχυφαγεία η οποία είναι συνήθως γεμάτη λιπαρά και φτωχή σε άλλα συστατικά.

Στην πραγματικότητα όμως η πίτσα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα το οποίο περιέχει συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων: υδατάνθρακες από τη ζύμη, πρωτεΐνη από το τυρί/ τα αλλαντικά/ το κρέας, λαχανικά από τα έξτρα υλικά όπως η ντομάτα.

Όμως ακόμα και να μη τη φτιάξεις εσύ την πίτσα, ώστε να ελέγξεις τα λιπαρά, στην μέρα εκτόνωσης από τη διατροφή μάλλον επιβάλλεται παρά απαγορεύεται να αγοράσεις και να φας μια ή και δύο πίτσες!

Έρευνα στην οποία επικεφαλής ήταν η γιατρός Rita Coelho do Vale έδειξε πως μετά από δύο εβδομάδες προσεκτικής διατροφής, οι άνθρωποι στους οποίους επιτρέπεται μια μέρα εκτόνωσης ανά εβδομάδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψουν στη δίαιτά τους και να την συνεχίσουν για μεγαλύτερο διάστημα, χάνοντας έτσι βάρος.

Η έρευνα δεν κάνει λόγο μόνο για πίτσα αλλά για οποιαδήποτε τροφή σας κάνει κέφι, ακόμη και για donuts!

«Το κλειδί είναι να προγραμματίζεις και να ορίζεις μια συγκεκριμένη μέρα για να “σπάσεις τον κανόνα. Κι αυτό γιατί αν υποκύψεις σε μια στιγμιαία παρόρμηση να φας πίτσα ή donut μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι ακύρωσες την δίαιτά σου, κι έτσι να την εγκαταλείψεις οριστικά» αναφέρει η έρευνα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κατά την «ημέρα εκτόνωσης» μπορείς να κάνει μακροβούτι σε πίτσες, σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί τότε όντως θα έχεις καταστρέψει τις προηγούμενες θυσίες σου. Τα πάντα με μέτρο.