fbpx

Να γιατί μπορεί να παρουσιάζεις έλλειψη σε βιταμίνη D

Να γιατί μπορεί να παρουσιάζεις έλλειψη σε βιταμίνη D

Ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη αλλά τα χρόνια επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι παρουσιάζουμε ανεπάρκεια στη «βιταμίνη του ήλιου» τη βιταμίνη D με δυσμενείς συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί πρέπει η τεστοστερόνη σου να είναι σε κανονικά επίπεδα

 

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές του πλανήτη ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την συστηματική χρήση αντηλιακών προϊόντων και την πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους έχει γίνει αιτία υψηλό ποσοστό Ελλήνων να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

 

 

Η αξία της βιταμίνης D για την ανθρώπινη ύπαρξη γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει πριν από τον ίδιο τον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε μέσω της φωτοσύνθεσης πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια και εντοπίστηκε σε πρώιμα είδη θαλάσσιου φυτοπλαγκτόν. Όταν πριν από 350 εκατομμύρια χρόνια οι πρώτοι σπονδυλωτοί οργανισμοί εγκατέλειψαν τους ωκεανούς και βγήκαν στην ξηρά η βιταμίνη D έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών αφού μέσω αυτής ρυθμίζεται η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό άρα και η δυνατότητα δόμησης ισχυρού και υγιούς σκελετού. Τα σπονδυλωτά της ξηράς ανέπτυξαν τη δυνατότητα παραγωγής βιταμίνης D μέσω της έκθεσης του δέρματός τους στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η παραγωγή της βιταμίνης D στο σώμα γίνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως. Γι’ αυτό και έχει λάβει το προσωνύμιο “βιταμίνη του ήλιου” επειδή πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Η βιταμίνη D είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βιταμίνη καθώς η οργανική αυτή λιποδιαλυτή ουσία ανήκει πλέον και στις ορμόνες ενώ έχει άμεση δράση στα γονίδιά μας. Απαντάται με τη μορφή της χοληκαλσιφερόλης στα ζώα (βιταμίνη D3) και εργοκαλσιφερόλης στα φυτά (βιταμίνη D2). Η D3 που είναι η ανενεργή μορφή της βιταμίνης D συντίθεται από το παράγωγο της χοληστερόλης 7-δεϋδροξυλοχοληστερόλη στην επιδερμίδα μέσω μιας διαδικασίας που απαιτεί την υπεριώδη ακτινοβολία του κλάσματος Β του ήλιου (UBV).