fbpx

Πόσο αληθινή είναι αυτή η φράση: «Η γρίπη σκοτώνει περισσότερο από τον κορωνοϊό»;

Πόσο αληθινή είναι αυτή η φράση: «Η γρίπη σκοτώνει περισσότερο από τον κορωνοϊό»;

Είναι ένα δημοφιλές επιχείρημα στα χείλη πολλών, ειδικά όσων αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα που έφερε μαζί της η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και όσων θεωρούν ότι η νέα πανδημία είναι μία ακόμη υπερβολή των ΜΜΕ: «Η γρίπη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο κορωνοϊός. Γιατί να καταρρεύσει η οικονομία εξαιτίας του;».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Covid-19: Το κάπνισμα είναι απειλή αλλά η νικοτίνη μάλλον σώζει!

 

Ο φόρος αίματος στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού φέτος έχει ξεπεράσει τους 62.000 νεκρούς, περισσότεροι και από τις πιο ακραίες προβλέπεις σχετικά με τους θανάτους από γρίπη. Επιπλέον, ο κορωνοϊός σκοτώνει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τη γρίπη, δεδομένου ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι έχουν καταγραφεί μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος από τη γρίπη και γιατί χρειάζονται όλα αυτά τα επιπλέον μέτρα:

 

Είναι πολύ πιο μεταδοτικός

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας ασθενής με γρίπη μολύνει κατά μέσο όρο 1,28 συνανθρώπους του (το περίφημο R0).

Ένας ασθενής κορωνοϊού μολύνει κατά μέσο όρο 2 με 3 άτομα.

Και δεδομένου ότι αυτός ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο νέος, δεν είναι σαφές αν θα αδρανήσει το καλοκαίρι ή πόσο. Ωστόσο, το παράδειγμα ζεστών χωρών όπου συνεχίζει να εξαπλώνεται ο ιός, δείχνει ότι δεν είναι και τόσο εύκολος αντίπαλος.

 

Σκοτώνει με πολύ γρηγορότερο ρυθμό

Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020, υπολογίζεται πως η γρίπη σκότωσε από 24.000 έως 62.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πρόκειται για προκαταρκτικούς αριθμούς και το αμερικανικό CDC σταμάτησε να επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία της γρίπης φέτος στις 4 Απριλίου.

Αν όντως 62.000 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ από γρίπη από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Απριλίου, αυτό σημαίνει ότι φέτος στις ΗΠΑ πέθαναν κατά μέσο όρο 331 άνθρωποι την ημέρα από γρίπη.

Αντίθετα, ο κορωνοϊός από τον Φεβρουάριο, όταν αναφέρθηκε ο πρώτος επίσημος θάνατος, μέχρι τα τέλη Απριλίου έχει σκοτώσει περισσότερους από 62.850 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Επομένως, από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου, πάθαιναν κατά μέσο όρο 739 άνθρωποι την ημέρα από κορωνοϊό.

 

Μπορεί να μεταδίδεται επί μέρες χωρίς συμπτώματα

Στη γρίπη, η περίοδος επώασης είναι σχετικά σύντομη. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται τα συμπτώματα 1 – 4 ημέρες αφότου κολλήσουν, ενώ το συνηθέστερο είναι τα συμπτώματα να εμφανιστούν μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από γρίπη σχετικά σύντομα γνωρίζουν ότι ασθενούν και είναι πιο πιθανό να μείνουν σπίτι, αποφεύγοντας τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους.

Στον νέο κορωνοϊό, ωστόσο, η περίοδος επώασης φτάνει μέχρι και τις 14 ημέρες, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως μέσα στις 4 ή 5 ημέρες από την έκθεση στον ιό, σύμφωνα μην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Γνωρίζουμε ότι ένα άτομο με COVID-19 μπορεί να είναι μεταδοτικό 48 έως 72 ώρες πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα», γράφουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο πιθανό να διαδώσουν τον ιό σε άλλους κατά τις 48 ώρες πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα».

Εάν είναι αλήθεια, λέει το Χάρβαρντ, «αυτό ενισχύει την ανάγκη για μάσκες προσώπου, φυσική απόσταση και ανίχνευση επαφών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ότι κάποιος που έχει μολυνθεί, αλλά δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να μολύνει αθέλητα άλλους».

Είναι εύκολο για τους ασυμπτωματικούς φορείς να μολύνουν άλλους, συμφωνεί η Αν Ριμόιν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCLA:

 

«Όταν μιλάμε, μερικές φορές φτύνουμε λίγο», είπε.

«Τρίβουμε τη μύτη μας. Αγγίζουμε το στόμα μας. Τρίβουμε τα μάτια μας. Και μετά αγγίζουμε άλλες επιφάνειες και, στη συνέχεια, εξαπλώνουμε τον ιό ακόμη κι αν είμαστε ασυμπτωματικοί».

 

Υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη, όχι όμως για τον κορωνοϊό

Οι επιστήμονες λένε ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω γρίπης θα μπορούσε να ήταν σημαντικά μειωμένος αν οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονταν κατά της γρίπης. Ακόμη κι αν εμβολιαστείς και στη συνέχεια νοσήσεις, τα συμπτώματα είναι συνήθως λιγότερα έντονα.

Παρόλα αυτά οι μισοί Αμερικανοί δεν εμβολιάζονται, μεταξύ αυτών και τα περισσότερα παιδιά που παθαίνουν από γρίπη.

Στον κορωνοϊό, ωστόσο, δεν υπάρχει η επιλογή του εμβολίου. Και στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστούν μήνες μέχρι να δοθεί στην κυκλοφορία ένα εμβόλιο κατά του Covid-19.

 

ΠΗΓΗ: CNN