fbpx

Πόσο πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σου το γάλα;

Πόσο πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σου το γάλα;

Πολλοί είναι εκείνοι που πίνουν γάλα είτε στο πρωινό είτε το βράδυ σαν χαλαρωτικό! Όμως πόσο χρειάζεται ο οργανισμός σου το γάλα.

Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζωντανό στη γη που συνεχίζει να πίνει γάλα και μετά την ενηλικίωση του. Εκείνοι που το προτιμούν ισχυρίζονται ότι κάνει καλό στα κόκκαλα αφού έχει ασβέστιο ενώ τους δίνει δύναμη λόγω των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Φραπέ ή φρέντο; Ποιος καφές σε ξυπνάει καλύτερα;

 

Ωστόσο οι επιστήμονες διαφωνούν και σε πολλές έρευνες αναφέρουν ότι ο μύθος του γάλακτος υπάρχει σε όλον τον κόσμο και βασίζεται στη θεωρία ότι η πρωτεΐνη του και το ασβέστιο που περιέχει είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία του οργανισμού σε όλες τις ηλικίες. Πολλές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος από τους ενήλικες μπορεί να έχει ακόμα και δυσάρεστες επιπτώσεις στη υγεία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι ενήλικες που πίνουν γάλα δεν απορροφούν ιδιαίτερα το ασβέστιο που περιέχει και μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με πολύ μεγάλα ποσοστά οστεοπόρωσης κατανάλωναν γάλα καθημερινά σε όλη τους τη ζωή.

 

 

Από την άλλη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal αναφέρει ότι Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα υποστηρίζουν ότι η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων αφού διαπίστωσαν πως όσοι πίνουν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα είναι πιο πιθανό να υποστούν κάταγμα σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες γάλακτος.

Το γάλα αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου ωστόσο οι διάφορες μελέτες που έχουν εστιάσει στη συμβολή του στη δομή του σκελετού έχουν καταλήξει άλλοτε σε ασαφή και άλλοτε σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 61.400 γυναικών την περίοδο 1987-1990 και 45.300 ανδρών το 1997 και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για αρκετά χρόνια. Είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο συχνά καταναλώνουν γάλα γιαούρτι και τυρί. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους συμμετέχοντες υπέστησαν κάταγμα και πόσοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επόμενη δεκαετία με εικοσαετία.

 

 

Τα ερευνητικά δεδομένα υπέδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 680 ml γάλα την ημέρα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν λιγότερο γάλα.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν στον ανδρικό πληθυσμό όμως οι διαφορές ήταν λιγότερο αισθητές.

Από την άλλη το γάλα σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες αφού η λακτάση το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη λείπει από πολλούς ενήλικες εξαιτίας της παύσης της παραγωγής της από την παιδική ηλικία. Και το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αν μπορεί κάποιος να χωνέψει ή όχι το γάλα αλλά στο ότι μπορεί να αισθάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να λύσει απαραίτητα.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές έρευνες που αμφισβητούν τη θρεπτική αξία του γάλατος στους ενήλικες και οι επιστημονικές γνώμες διχάζονται για το κατά πόσο ένας ενήλικας πρέπει να συμπεριλαμβάνει καθημερινά στη διατροφή του το γάλα.

Το γάλα είναι σίγουρα μια πολύτιμη τροφή για τα παιδιά είναι η πρώτη τροφή που χρειάζεται στον άνθρωπο από την ώρα που θα γεννηθεί και το πιο σημαντικό το γάλα που συνήθως δοκιμάζουν πρώτο τα βρέφη είναι το μητρικό. Η συνέχεια βέβαια αυτής της διατροφής στα παιδιά είναι το μητρικό γάλα να αντικατασταθεί από αγελαδινό ή άλλο.
Το θέμα είναι ότι ο κάθε οργανισμός φυσικά αντιδρά με το δικό του τρόπο και αν κάποιος δεν ενοχλείται και του αρέσει να πίνει γάλα γιατί τον ηρεμεί ή τον δροσίζει μπορεί σε φυσιολογικές ποσότητες να συνεχίσει να πίνει δεδομένου ότι η επιστήμη δεν έχει καταλήξει με ακρίβεια στο ότι το γάλα δεν πρέπει να λαμβάνεται από τους ενήλικες.