fbpx

Τα hyper cars του ΄80 είναι συλλεκτικά και ακόμα συναρπάζουν

Τα hyper cars του ΄80 είναι συλλεκτικά και ακόμα συναρπάζουν

Τα ‘80s ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες δεκαετίες σε τι αφορά τα υπερ- αυτοκίνητα, μιας και οι καθιερωμένοι παίκτες παρουσίαζαν τα πρώτα hyper cars με τη μορφή των Ferrari 288 GTO και Porsche 959, ενώ εμφανίζονταν και διάφοροι σφετεριστές. Όπως η Cizeta V16T από την Ιταλία που τελικά κατασκευάστηκε σε 20 αντίτυπα στις αρχές των ‘90s και το αμερικάνικο Vector W8.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 500 χλμ τελική ο επόμενος στόχος των κατασκευαστών hyper cars

 

Συνολικά κατασκευάστηκαν μόλις 17 Vector, με το μωβ των φωτογραφιών μας, χρώμα δημοφιλές τότε, να είναι το υπ’ αριθμόν 9 και να έχει παραγγελθεί το 1989 (παραδόθηκε το 1991) έναντι 178.000 δολαρίων. Η εικόνα του είναι χαρακτηριστική για την εποχή: αμάξωμα τύπου σφήνας, πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω και τόσο χαμηλό (1,08 μέτρα) που έπρεπε να είσαι φιτ, ευέλικτος και μικρόσωμος για να περάσεις μέσα.

 

 

Μέσα σε ένα εσωτερικό που θυμίζει λίγο μαχητικό τζετ με πολλά κουμπιά και μια οθόνη που με τα δεδομένα της εποχής ήταν διαστημική, ενώ ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο είναι και το ενσωματωμένο στο ταμπλό CD-player με τα 10 CD της Sony!

 

 

Ο κινητήρας του είναι ένας V8 6.000 κυβικών με διπλά turbo που αποδίδει 635 ίππους και 880 Nm και συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο με τρεις -ναι, σωστά διαβάσατε, τρεις- σχέσεις της GM.

To Vector W8 επιτάχυνε από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα σε μόλις 3,9 δεύτερα και η τελική του ταχύτητα είχε υπολογιστεί πως μπορούσε να φτάσει τα 389 χλμ./ ώρα. Σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνια και στην περίπτωση που κάποιο από όσα υπάρχουν πουληθεί η τιμή του μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 720.000 δολάρια. Πόσο με το οποίο αυτό των φωτογραφιών μας άλλαξε χέρια σε πρόσφατη δημοπρασία στην Αριζόνα.

 

ΠΗΓΗ: CNN