fbpx

Τελικά φαίνεται ότι πολλοί έχουν την … απιστία στο …αίμα τους!

Τελικά φαίνεται ότι πολλοί έχουν την … απιστία στο …αίμα τους!

«Άπιστη γυναίκα…» έλεγαν στις παλιές ελληνικές ταινίες τότε που θεωρούσαν ότι η γυναίκα απιστούσε πολύ περισσότερο από εμάς τους άντρες! Όμως όπως φαίνεται τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσίασαν σύμφωνα με έρευνα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μήπως σε κάνει να αισθάνεσαι σα να σε …ψώνισε από σούπερ μάρκετ

 

Γιατί όμως η απιστία είναι στο …αίμα των αντρών περισσότερο από των γυναικών;

Τα παραδοσιακά τα κίνητρα για απιστία είναι σωματικά για τους άνδρες και συναισθηματικά για τις γυναίκες, αυτό που πλέον έχει αλλάξει είναι ότι τα νούμερα είναι λίγο πιο διογκωμένα για τις γυναίκες από ότι ήταν παλιά ή ίσως οι γυναίκες πια παραδέχονται πιο ανοιχτά ότι απιστούν.

 

 

Στην έρευνα από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων από την Αθήνα από 25 έως 45 ετών (μέσος όρος ηλικίας τα 35 έτη) από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20% και οι γυναίκες σχεδόν στο μισό το οποίο επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που μας λένε ότι οι άνδρες απιστούν σχετικά περισσότερο. Αυτό το 20% των ανδρών περιλαμβάνει κυρίως σωματική απιστία η οποία δεν έχει πάντα τις ίδιες βαρύνουσες συνέπειες για τη μόνιμη σχέση δηλαδή μπορεί να την διαταράξει αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα την οδηγήσει σε χωρισμό. Αντίθετα το 10% των γυναικών έχει πιο βαρύνουσες συνέπειες γιατί οι γυναίκες τείνουν να απιστούν περισσότερο συναισθηματικά επομένως αυτό είναι καταλυτικό για τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε χωρισμό. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην περιγραφή των χαρακτηριστικών και την κατανόηση των στενών σχέσεων σήμερα.

 

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που διαφάνηκε από την έρευνα ήταν ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για περασμένες εκτός γάμου σχέσεις τα ποσοστά ανδρών- γυναικών πλησιάζουν πάρα πολύ. «Από συνεντεύξεις ατόμων που μετείχαν στην έρευνα και μίλησαν για παρελθοντικές σχέσεις τους φάνηκε ότι σε αυτές οι άνδρες απιστούν κατά 40% και οι γυναίκες κατά 30%. Κάτι το οποίο μας δείχνει ότι οι άνθρωποι κάνουν ενσυνείδητα εσφαλμένες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει απιστία και τι όχι. Βρήκαμε επί παραδείγματι ότι πολλοί άνδρες ενώ απιστούν δεν το καταγράφουν. Το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και με αρκετές γυναίκες. Και οι δύο καταγράφουν την παρελθούσα απιστία με μεγαλύτερη συνέπεια και αληθοφάνεια. Επίσης βρήκαμε από συνεντεύξεις ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους στην απιστία και να μην επηρεαστεί η μόνιμη σχέση τους. Ωστόσο αυτό είναι υπό εκτίμηση. Γιατί τα συναισθήματα δεν είναι ελέγξιμα όσο νομίζουμε και η απιστία προχωράει σε πιο βαθιά πεδία».

Ποια είναι η έκβαση όμως  της μόνιμης σχέσης όταν απιστεί ο άνδρας και ποια όταν απιστεί η γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως δεν παίζει ρόλο το φύλο αλλά η ηλικία. Όταν ο άνδρας είναι κοντά στα 45″,” παρά το ότι απιστεί περισσότερο σε αυτή την ηλικία είναι πιο συντηρητικός γιατί μπορεί μεν να απιστεί παράλληλα θέλει να διατηρεί και τη μόνιμη σχέση του. Αντίθετα οι γυναίκες όταν είναι κάτω των 30 τείνουν να φεύγουν από τη σχέση όταν διαπιστώσουν απιστία του συντρόφου ή όταν απιστήσουν οι ίδιες. Όταν είναι μεγαλύτερες  γύρω στα 40-45 είναι πιο συγχωρητικές και απέναντι στην απιστία του συντρόφου και απέναντι στον εαυτό τους».