fbpx

Τι πρέπει να ξέρεις για να κάνεις σωστές διατάσεις που θα σε βοηθήσουν

Τι πρέπει να ξέρεις για να κάνεις σωστές διατάσεις που θα σε βοηθήσουν

Είναι πολλές φορές που λόγο πίεσης χρόνου αφήνουμε τις διατάσεις, όμως δεν πρέπει καθώς είναι πολύ ουσιαστικές για όλα τα προγράμματα της φυσικής κατάστασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι 6 παράγοντες που καθορίζουν την ευλυγισία σου στις διατάσεις

 

Με τις διατάσεις προετοιμάζονται οι μύες για την άσκηση με αποτέλεσμα να είναι πιο ικανοί, δραστήριοι και αποδοτικοί κατά την διάρκεια της προπόνησης. Με τις διατάσεις προετοιμάζονται οι μύες για την άσκηση με αποτέλεσμα να είναι πιο ικανοί, δραστήριοι και αποδοτικοί κατά την διάρκεια της προπόνησης.

 

 

Το ιδανικό είναι να γίνονται οι διατάσεις τόσο πριν την προπόνηση, κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, όσο και μετά την προπόνηση κατά την διάρκεια της αποθεραπείας.

 

 

Οι διατάσεις μπορεί να σας φανούν βαρετές ειδικότερα αν τις συγκρίνεται με την προπόνηση της αθλητική δραστηριότητας. Αν για παράδειγμα κάνετε ελευθέρα βάρη ή τα βάρη σε μηχανήματα σε ένα γυμναστήριο, χωρίς ένα καλό Stretching όλη η σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε στην διάρκεια της προπόνησης δεν θα είναι ολοκληρωμένη!

 

 

Δες όμως πως μπορείς να κάνεις σωστά τις διατάσεις:

  • Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη, μέχρι το σημείο του «ανακουφιστικού» πόνου, προς αποφυγή τραυματισμών.
  • Κατά την διάρκεια των διατάσεων πρέπει να αναπνέεις φυσιολογικά και τη στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκεται στο μέγιστο τέντωμα έκπνευσε προσπαθώντας να χαλαρώσεις το σημείο που διατείνεις. Μην κάνεις διατάσεις αν πριν δεν έχεις κάνει ένα γενικό ζέσταμα.
  • Συστήνονται βαλλιστικές διατάσεις μετά την προθέρμανση, βελτιώνοντας έτσι την απόδοσή σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης και προστατεύοντας σε από τυχόν τραυματισμούς και στατικές διατάσεις κατά την αποθεραπεία.
  • Οι στατικές διατάσεις χωρίζονται σε ενεργητικές (τις κάνει μόνος του ο ασκούμενος) και παθητικές (με τη βοήθεια του προπονητή).
  • Συστήνονται οι παθητικές διατάσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα κυρίως σε θερμό περιβάλλον.
  • Αν βρίσκεσαι σε κρύο περιβάλλον κάνε πολύ καλή προθέρμανση πριν τις διατατικές ασκήσεις.