fbpx

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μαλλιά σου με το… παίξιμο του «μικρούλη» σου!

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα μαλλιά σου με το… παίξιμο του «μικρούλη» σου!

Πολλά λέγονται και γράφονται για την αυτοϊκανοποίηση και τα πιθανά οφέλη της ή τις «παρενέργειές» της στην υγεία. Πόσα από αυτά είναι αλήθεια όμως;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα δώσεις τη μορφή που θέλεις στα μαλλιά σου

 

Ίσως έχει πάρει το αυτί σας ότι η αντρική αυτοϊκανοποίηση –και δη η συχνή– μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών. Ποια είναι λοιπόν η γνώμη των ειδικών επί του θέματος;

 

 

Η πιο γνωστή θεωρία πίσω από τη σχέση αυτοϊκανοποίησης και τριχόπτωσης είναι η εξής: Το σπέρμα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών. Έτσι, με κάθε εκσπερμάτιση το σώμα χάνει πρωτεΐνες που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την ανάπτυξη ή τη συντήρηση της τρίχας.

Πράγματι το σπέρμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (υπάρχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά 100 ml σπέρματος), με κάθε εκσπερμάτιση όμως απελευθερώνονται μόλις 3,3-3,7 ml σπέρματος, ποσότητα πολύ μικρή για να επηρεάσει έστω και λίγο την επάρκεια πρωτεϊνών στο σώμα.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι η αυτοϊκανοποίηση οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση των επιπέδων μιας άλλης ορμόνης (διυδροτεστοστερόνη – DHT) που ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Η θεωρία αυτή καταρρίπτεται από μελέτη του 2001, η οποία είχε υποδείξει ότι η αποχή από την αυτοϊκανοποίηση είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση της τεστοστερόνης, συγκεκριμένα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται λοιπόν ότι η υποτιθέμενη σχέση αυτοϊκανοποίησης και τριχόπτωσης δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας (ακόμη) επίμονος σεξουαλικός μύθος.

 

Πηγή: Medical News Today, AsapSCIENCE