fbpx

Το Facebook δεν είναι τηλέφωνο αλλά «κρίνει» και δεν μπορεί να σε κάνει ανοιχτόμυαλο

Το Facebook δεν είναι τηλέφωνο αλλά «κρίνει» και δεν μπορεί να σε κάνει ανοιχτόμυαλο

Τι ακριβώς είναι το Facebook; Για κάποιους είναι ΜΜΕ, για κάποιους άλλος απλώς το … «είπε», οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Το Facebook είναι social media που όμως μπορεί να παρέμβει στις αναρτήσεις όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο ιδρυτής του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία του συμβάλλει στη διεξαγωγή πιο δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών σε όλο τον κόσμο!

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τα είπε αυτά και άλλα πολλά στην στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως θα είναι το νέο Facebook που αλλάζει ριζικά και με dark mode

 

Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι περίπου 35.000 εργαζόμενοι του Facebook έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων ώστε να «κόβουν» οτιδήποτε μπορεί να θεωρεί επιβλαβές. Ωστόσο, ο Ζάκερμπεργκ τόνισε ότι τα ποσταρίσματα φτάνουν τα 100 δισεκατομμύρια καθημερινά και είναι, άρα, αδύνατο να υπάρχει ανθρώπινη επίβλεψη σε όλα.

«Δε θα θεωρούσε κανείς υπεύθυνη μία τηλεφωνική εταιρεία αν κάποιος έλεγε κάτι επιβλαβές στο τηλέφωνο» υποστήριξε ο επικεφαλής του Facebook, που ξεκαθάρισε ότι το Facebook δεν είναι εφημερίδα, αλλά κάτι ανάμεσα σε μέσο ενημέρωσης και τηλεφωνική εταιρεία, αφού στην ουσία αποτελεί απλά ένα μέσο για τη διασπορά πληροφοριών.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μ. Ζάκερμπεργκ τα μέτρα που έχει λάβει ο τεχνολογικός κολοσσός αποδίδουν, αφού το 99% των αναρτήσεων που σχετίζονται με τρομοκρατία και το 80% των αναρτήσεων που περιέχουν «λόγο μίσους» κατεβαίνουν πριν καν γίνει αναφορά από χρήστες.

Και εμείς και όλες οι εταιρείες του διαδικτύου άργησαμε να καταλάβουμε τι είδους εκστρατείες πληροφοριών διεξήγαγε η Ρωσία και άλλοι. Από τότε έχουμε εξελιχθεί. Από τότε έχουν γίνει πάνω από 200 εκλογές σε όλο τον κόσμο και παίξαμε ρόλο στην προάσπιση της ακεραιότητάς τους.»

Κάθε χρήστης έχει κατά μέσο όρο 200 φίλους, με τους οποίους, συνήθως, μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Το περιεχόμενο που του παρουσιάζει το Facebook είναι κοντά σε αυτές τις απόψεις.

Ουσιαστικά αυτό που είπε ο Ζούκερμπεργκ είναι ότι δεν είναι δουλειά του Facebook να κάνει πιο ανοιχτόμυαλους τους ανθρώπους. Το Facebook απλά τους δείχνει αυτά για τα οποία φαίνεται να ενδιαφέρονται, με βάση την χρήση που κάνουν.

«Δεν είναι πρόβλημα της τεχνολογίας είναι πρόβλημα κοινωνικής ενσωμάτωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάκερμπεργκ.

 

 

ΠΗΓΗ: Euronews.com